• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2021

22:23

ŠAMPIONSKI DNK DEJANA RADONJIĆA VODIO ZVEZDU DO TRI PEHARA! Crveno-beli PORAZOM uprskali SJAJNU 2021. GODINU!

Starsportphoto©

Crvena zvezda

ŠAMPIONSKI DNK DEJANA RADONJIĆA VODIO ZVEZDU DO TRI PEHARA! Crveno-beli PORAZOM uprskali SJAJNU 2021. GODINU!

Podeli vest

Zvezda je 2021. godinu okončala sa tri trofeja i sjajnim zalogom da se u narednoj još pehara donese u vitrine kluba sa Malog Kalemegdana

Košarkaši Crvene zvezde su u 2021. godinu ušli posle izuzetno turbulentne jeseni i rokadi na klupi. Dejan Radonjić vratio se na mesto trenera, a otkaz je, zbog loših rezultata, dobio Saša Obradović. Ipak, početak drugog mandata crnogorskog stručnjaka nije počeo slavno budući da je klub sa Malog Kalemegdana doživeo težak debakl u Laktašima u finišu 2020. godine. 

Zvezda je godinu otvorila sigurnom pobedom protiv Zadra u Beogradu, ali je usledio poraz od Fenerbahčea u triler završnici. Poslednji udarac crveno-belima zadao je Lorenco Braun iako je četa Dejana Radonjića do samog kraja meča imala prednost. Jasno je bilo posle poraza od Valensije i Barselone da se Zvezda neće preterano truditi oko Evrolige već da je prioritet svih osvajanje Kupa Radivoja Koraća, a kasnije i ABA lige. 

Foto: Betaphoto

Na sreću, obe stvari su crveno-belima pošle za rukom, iako, teže nego što je bilo ko očekivao. Organizacija Kupa Radivoja Koraća bila je pakleno teška za Zvezdu budući da je neposredno pred odlazak ekipe u Novi Sad porastao broj obolelih pa je Radonjić na završni turnir morao da vodi precrtane Borišu Simanića i Džonija Obrajanta, ali i juniora Mihaila Vujičića. Bez obzira na sve, Zvezda je lagano prošla Radnički iz Kragujevca, a potom u triler završnici nadigrala i najvećeg rivala - Partizan sa 79:78. U finalu je bilo dosta problema u prvom poluvremenu, ali Filip Petrušev nije mogao da odvede Megu do pehara koji je ponovo završio na Malom Kalemegdanu. 

U ABA ligi Zvezda je dobrao grabila, ali joj je bilo potrebno da se Budućnost oklizne što se i desilo. Crveno-beli su osvojili prednost domaćeg terena u plej-ofu, a onda teže nego što je iko očekivao u polufinalu je dobijena Igokea. Usledila je paklena finalna serija protiv Budućnosti. Obe ekipe su bile sigurne na svom terenu, a na red je došla majstorica u Beogradu. Džastin Kobs je terorisao odbranu Zvezde ubacio 21 poena, ali Podgoričani nisu imali odgovor za Lendrija Noka koji je "dabl-dablom" obezbedio novu titulu za beogradskog velikana, ali i mesto u Evroligi naredne sezone. 

Uz dužno poštovanje Košarkaškoj ligi Srbije, Zvezda se do nove titule prošetala pošto je na drugoj strani žreba Partizan bio i više nego očajan. Dve rutinske pobede protiv Borca u polufinalu, a onda malo "problema" sa Megom. Ipak, na krilima Lengstona Hola Zvezda je stigla do nove titule - 77:65!

PRIPREME

Radonjić je u decembru dobio gotov proizvod i činilo se da u timu Zvezde nema materijala da sprovede svoje zamisli. Iz tog razloga crveno-beli su se tokom leta rastali sa većinom igrača, svi stranci su napustili Beograd, a "kostur" ekipe ostao je od domaćih igrača. Cilj uprave bio je da se zadrže Lendri Noko i Džordan Lojd, ali ni jedan ni drugi nisu odoleli bogatim ponudama Baskonije i Zenita. Već 18. juna odjeknule su dve bombe, a iz Budućnosti u Zvezdu stigli su Nikola Ivanović i bivši kapiten crveno-belih Luka Mitrović. Nastavilo se angažovanjem Erona Vajta, potom i Stefana Lazarevića, a najveći bum bio je povratak Nikole Kalinića i Nejta Voltersa.

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Rešio je Radonjić da pokuša sa proverenim snagama da odbrani tron u ABA ligi i napadne plej-of Evrolige, a kako stvari stoje  za sada mu vrlo dobro ide. Ipak, nije Zvezda uspela sve što je planirala te je klub ostao bez pravog pojačanja na poziciji centra. Majk Cirbes je trenirao tokom priprema sa crveno-belima i uspeo da se izbori za treći ugovor u Zvezdi. Za kraj, stigli su Ostin Holins, a kasnije i Stefan Marković. 

Tokom priprema bilo je dosta problema sa povredama , a najveći problem dogodio se na turniru u Minehnu kada je Eron Vajt doživeo povredu ručnog zgloba, tačnije - prelom. Zvezda je zaređala nekoliko dobrih rezultata, pobede protiv Panatinaikosa i Bajerna ulile su nadu da bi klub mogao do visokog plasmana, ali se rast povređenih igrača povećavao, te je kratka klupa ostavila posledice. 

MUKE U EVROLIGI I KIKS NA JADRANU

Porazom u gostima od Fenerbahčea Zvezda je otvorila novu sezonu, iako su crveno-beli mogli do pobede, kao uostalom i kasnije protiv CSKA, Barselone, Anadolu Efesa i Zenita 30. decembra. Na startu sezone desio se i veliki kiks protiv Igokee u Lakštašima kao posledica paklenog ritma, ali je Dejan Radonjić uspeo da "suzbije" redove i vrati pobednički niz u Pioniru. 

Brutalna partija protiv Panatinaikosa, potom i Liona, a za kraj sjajne serije u novembru crveno-beli su pred svojim navijačima deklasirali Partizan sa 71:56 i naneli mu prvi poraz u ABA ligi. Ipak, usledio je novi pad i dva poraza na "španskoj turneji" protiv Baskonije i Real Madrida. 

Kao što je do sada bila praksa, Zvezdina forma je u usponu u odnosu na septembar, ali je utisak i da tim polako gubi "pogon". Videlo se to prethodne nedelje u Istanbulu protiv Efesa, ali i protiv Zenita. Obe utakmice je Zvezda "pobedila", a onda lošim odlukama izgubila. 

Foto: Starsportphoto©

Krajnji utisak je jasan, Dejan Radonjić za šta radi i kako radi, a sve je vidljivo po vrlo dobrim rezultatima. Zvezda je prva u ABA ligi, blizu mesta koje vodi u plej-of Evrolige i očekuje se da će crveno-beli do kraja takmičarske godine morati na četiri fronta da pobeđuju jer nas u februaru očekuje Kup Radivoja Koraća, a nakon ABA lige na programu je KLS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija