• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.04.2023

20:20 >> 21:49

PETRUŠEV I NEDOVIĆ SLOMILI ŽILAVI SPLIT! Zvezda nastavlja POTERU za Partizanom!

Starsportphoto©

Crvena zvezda

PETRUŠEV I NEDOVIĆ SLOMILI ŽILAVI SPLIT! Zvezda nastavlja POTERU za Partizanom!

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Split sa 83:74 26. kolu ABA lige.

Morala je Crvena zvezda da savlada Split kako bi ostala u trci za prvo mesto na kraju regularnog dela ABA lige. Zbog toga, četa Duška Ivanovića mučila se u većem delu meča protiv hrvatske ekipe, ali je na kraju meča uspela da slomi otpor gostiju i tako isprati trijumf Partizana u Zadru - 83:74. 

Dominirali su crveno-beli u finišu Evrolige, ali su ostali bez četvrtfinala što je, bez dileme, ostavilo traga na raspoloženju Zvezde. Nervozni su bili domaći tokom tri četvrtine, jedini raspoložen za igru bio je Filip Petrušev što je Split uspeo da iskoristi i natera Duška Ivanovića da u finišu meča izvade na parket "tešku artiljeriju" predvođenu Lukom Vildozom i Nemanjom Nedovićem. 

Foto: Starsportphoto©

Srpski reprezentativac mučio se sa povredom tokom poslednjih nekoliko nedelja, ostavilo je to traga na njegovoj formi, ali bi današnja "rola" mogla da bude dobar znak pred početak plej-ofa ABA lige. Raspucao se Nedović u poslednjem kvartalu i sa sedam vezanih poena bio prelomni faktor. Trojka koju je nekoliko trenutaka kasnije pogodio Luka VIldoza donela je crveno-belima devet poena prednosti i rešila pitanje pobednika. 

Ipak, čitav tok utakmice bio bi mnogo drugačiji da Zvezda večeras nije imala fenomenalnog Filipa Petruševa. Ponovo je forma centra crveno-belih u usponu, rešetao je MVP ABA lige sa distance, kada su ga Splićani pritisli usledila su dva monstruozna zakucavanja pa je srpski reprezentativac sa razlogom poneo epitet najboljeg aktera večerašnjeg susreta. 

Split je u Pionir došao u nešto skraćenom rosteru, bez Dominika Mavre, pa je čitav teret u organizaciji igre pao na Šenona Šortera i Borisa Tišme. Uspeo je tandem gostiju da se suprotstavi domaćinu tokom prvog poluvremena, kada su "usporili, gas je dao Tajrel Nelson posle čijeg je zakucavanja Split i poveo sredinom treće četvrtine. Bio je to "alarm" za crveno-bele da se razbude pa je aktuelni šampion do kraja meča pregazio goste i naneo im ubedljiv poraz. 

Najefikasniji u taboru Zvezde bio je Filip Petrušev sa 25 poena, Nemanja Nedović dodao je 15, a Fakundo Kampaco devet. Sa druge strane Šorter je ubacio 21, Saliven 18, a Nelson 13 koševa. 

CRVENA ZVEZDA - SPLIT   83:74 (23:21, 16:15, 24:25, 20:13)

Hala Aleksandar Nikolić, Beograd  Sudije: Milan Nedović, Radoš Arsenijević, Krunoslav Peić

Crvena zvezda: Vildoza, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Ivanović, Ilić, Nedović, Marković, Petrušev

Split: Saliven, Gizdavčić, Kalajžić, Tišma, Rujić, Vuko, Šorter, Jukić, Perkušić, Nelson

Tok meča: 

Četvrta četvrtina:

KRAJ! 

Sve je gotovo u Pioniru, Zvezda ima 13 poena prednosti dva minuta pre kraja utakmice! Split je vezao dve dobre odbrane i uspeo da smanji zaostatak zbog čega je reagovao Duško Ivanović tajm-autom. 

Foto: Starsportphoto©

Nastavlja Nedović da rešeta iz svih pozicija, razigrao se sada i Stefan Marković koji energijom u odbrani daje krila crveno-belima. Morao je da reaguje Subotić tajm-autom, ali ni to nije pomoglo pa Zvezda ima velikih 16 poena prednosti - 79:63!

Dominira Nemanja Nedović i donosi crveno-belima šest poena na startu poslednje četvrtine, utisak je da crveno-beli napokon uspevaju da slome otpor žilavog Splita. Usledili su i prvi poeni za Luku Vildozu nakon čega je Subotić odmah tražio tajm-aut budući da prednost Zvezde raste - 72:63!

Treća četvrtina:

Raspucao se Nemanja Nedović u finišu treće četvrtine i vezao šest poena. Uspela je Zvezda na krilima srpskog reprezentativca da ode na osetnuju prednost pred početak poslednjeg perioda - 61:55!

Foto: Starsportphoto©

Koristi Filip Petrušev svoju visinsku prednost u odnosu na Salivena i pogađa preko krilnog centra Splita, potom dobra odbrana i laki poeni Fakunda Kampaca u kontri. Gosti su ispunili bonus posle faula Nelsona, ali ovoga puta Kampaco nije bio precizan sa linije penala, nerešeno je u Pioniru - 48:48!

Ne uspeva Zvezda da uhvati ritam, igraju crveno-beli u serijama što Split uspeva da iskoristi i ostane u kakvom-takvom rezultaskom priključku. Nastavio je Filip Petrušev da igra sjajno na obe strane poena, ali sa druge strane je izuzetno raspoložen Šenon Šorter - 44:41!

Druga četvrtina:

Igralo se u potpuno isto ritmu do kraja prvog poluvremena. Zvezda je imala inicijativu, ali je Split na momente uspevao da se vrati i na odmor ode sa tri poena minusa. Petrušev je ubacio 18 poena i jedini je raspoložen u taboru crveno-belih - 39:36!

Foto: Starsportphoto©

Sjajan odgovor Splita preko Šenona Šortera koji pogađa u kontri, a potom i cepa mrežicu iz ugla za vođstvo gostiju u Pioniru. Na drugoj strani se nastavljaju napadačke muke crveno-belih koje sa linije penala prekida Dalibor Ilić. Izuzetno neefikasna druga deonica u poslednjem kolu regularnog dela ABA lige - 26:26!

Nižu se promašaji crveno-belih, za tri poena nije pogodio Luka Vildoza, potom je neprecizan bio i Luka Mitrovića, ali na sreću Zvezde ni Split ne uspeva da odgovori na drugoj strani. Šorter je u kontri pogodio i poravnao rezultat u Pioniru - 23:23!

Prva četvrtina: 

Dali su crveno-beli dobar odgovor posle tajm-auta, usledila je sjajna odbrana Petruševa i dve rampe, a nakon toga i laki poeni za Ognjena Dobrića. Delovalo je da se Zvezda vratila, ali je usledila nova trojka Tišme uz zvuk sirene za pola koša prednosti Splita. Došlo je potom do novog obrta budući da je šuter Splita "zakasnio" pa je Zvezda na odmor otišla sa košem prednosti - 23:21!

Ipak, nastavio je Split da igra sjajno u nastavku prve deonice zbog čega je Duško Ivanović tražio tajm-aut. Nije trener Crvene zvezde bio zadovoljan što se moglo zaključiti po njegovom tonu tokom minuta pauze budući da su se gosti nakon trojke Šenona Šortera vratili na samo dva poena zaostatka - 21:19!

Foto: Starsportphoto©

Usledio je nešto bolji period u igri Splita te serija 5:0 preko Tišme, ali je vrlo brzo odgovorio Filip Petrušev koji je već u prvoj deonici došao do dvocifrenog učinka od 10 poena. 

Nešto sporije je Crvena zvezda otvorila utakmicu u Pioniru što je dovelo do minimalne prednosti Splita, ali se domaćin razigrao nakon trojke koju je pogodio Stefan Lazarević. Usledila je serija Filipa Petruševa kao i dobra odbrana Fakunda Kampaca i Hasana Martina pa su crveno-beli pobegli na 17:7 posle samo pet minuta. 

20:00 - Dobro došli na meč 26. kola ABA lige između Crvene zvezde i Splita. Sve detalje sa ove utakmice možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija