• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

04.05.2023

15:33

KAD JE TEŠKO, TU JE ZVEZDINA HOBOTNICA! Kapiten crveno-belih kralj penal-serija!

Starsportphoto

Crvena zvezda

KAD JE TEŠKO, TU JE ZVEZDINA HOBOTNICA! Kapiten crveno-belih kralj penal-serija!

Podeli vest

Kad dođe do penal serija u Crvenoj zvezdi, navijači su mirni ako je kapiten Milan Borjan na golu. Čuvar mreže crveno-belih došao je u klub u leto 2017. godine i od tada je ekipa sa "Marakane" šest puta tražila prolaz u penal serijama, a četiri je prošla dalje. Poslednja je bila juče protiv kruševačkog Napretka u četvrtini finala Kupa Srbije.

Ako pitate vatrene pristalice crveno-belih ko je personifikacija ove generacije uspešne Crvene zvezde, većina će reći da je to Milan Borjan. Iskusni golman pre nekoliko dana okitio se šestom uzastopnom prvenstvenom titulom i do sada je za ekipu sa "Marakane" branio 269 puta. 

Ključni momenti kada se na njega računalo bile su penal serije, a imao je priliku da se oproba na šest. Od toga su dve bile u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a četiri u Kupu Srbije. Najviše sreće doneo je 2019. godine u 3. kolu kvalifikacija za elitno takmičenje protiv Kopenhagena u gostima. Tada je nakon 120 minuta bilo 1:1 i pristupilo se izvođenju jedanesteraca. Pamte dobro svi loš teren, gde je lopta odskakala kako je želela, ali pamte i velike tri Borjanove odbrane. Na kraju je rezultat bio 7:6 za Zvezdu.

Koliki je Borjanov doprinos uspesima Crvene zvezde u novijoj istoriji, opisao je legendarni golman crveno-belih Stevan Dika Stojanović.

- Ne bi se trebalo ograničavati na penal serije kad se priča o Borjanovom učinku, jer je za ovih šest godina mnogo puta on spasio Zvezdu. Bilo je utakmica u kojima tim Zvezde nije briljirao, ali je zahvaljujući Borjanovim intervencijama čuvao nulu maltene do kraja, pa onda i pobeđivao. Verovatno svaki navijač pamti kako je Borjan branio u Kopenhagenu, kada je posle stresa i ne znam ni koliko penal serija Zvezda prošla dalje, a on bio apsolutni junak - kaže Stojanović za Informer. 

Osim odbrana protiv Kopenhagena, izvlačio je Borjan Zvezdu još mnogo puta, a u finalu Kupa 2021. godine doneo joj je trofej, pošto je igračima Partizana odbranio dva penala. Jednu od najboljih partija pružio je u osmini finala Kupa Srbije 2022. godine, kada je niškom Radničkom odbranio četiri penala. Juče je protiv Napretka u četvrtini finala opet pokazao da je klasa, jer se zbog tragedije koja je zadesila našu zemlju, nikom nije igralo, kako je objasnio trener Miloš Milojević i saigrači su se oslonili na Borjana. Sa dve odbrane odveo je Zvezdu u polufinale. 

Foto: Starsportphoto

Milan Borjan

Bilo je i mečeva koje bi igrači Zvezde najradije zaboravili, kao recimo 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona 2020. godine protiv Omonije. Tada se zbog korona virusa igrala samo jedna utakmica, a žrebom je odlučeno da bude na Kipru. Rezultat je bio 1:1 do penal serije, a onda je sreća bila na strani Kiprana. Iz tima Dejana Stankovića promašili su Dijego Falćineli i Miloš Degenek, a Borjan nije odbranio nijedan penal. U istom meču primio je i gol iz kornera.

Pamte se još neki njegovi kiksevi kao recimo u finalu Kupa 2019. godine protiv Partizana, kada je loše procenio kad treba da pođe na loptu, sudario se sa saigračem Nemanjom Milunovićem i ostavio prazan gol Bojanu Ostojiću za ispostaviće se konačnih 1:0. Međutim, za sve loše Borjanove trenutke nekadašnji golman Stojanović ima objašnjenje.

-  Imao je i kikseva, ali koji golman ih nema? Svako ko je imao dugu i dobru karijeru, ujedno je i grešio. Ne znam nijednog koji je branio bez greške. Ipak, kad se pdovuče crta i saberu svi plusevio i minusi, Borjan je u debelom plusu i verujem da će još dugo tako dobro braniti - zaključio je Stojanović.

 

ZVEZDINE PENAL SERIJE U BORJANOVOJ ERI
ČETVRTINA FINALA KUPA SRBIJE 2018. GODINE
Mačva - Crvena zvezda 5:4 (0:0)
Borjan nije odbranio nijedan penal

3. KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU šAMPIONA 2019. GODINE
Kopenhagen - Crvena zvezda 7:6 (1:1)
Igrači Kopenhagena izveli 11 penala, tri Borjan odbranio, dva promašili

3. KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU šAMPIONA 2020. GODINE
Omonija - Crvena zvezda 4:2 (1:1)
Promašili Falćineli i Degenek, Borjan nije odbranio nijedan

FINALE KUPA SRBIJE 2021. GODINE
Crvena zvezda - Partizan 4:3 (0:0)
Borjan odbranio dva penala, Jojiću i Štuliću

OSMINA FINALA KUPA SRBIJE 2022. GODINE
Crvena zvezda - Radnički (N) 3:2 (0:0)
Borjan odbranio četiri penala - Vujadinoviću, Mlađoviću, Živojinoviću i Mitroviću

ČETVRTINA FINALA KUPA SRBIJE 2023. GODINE
Napredak - Crvena zvezda 4:2 (0:0)
Borjan odbranio dva penala - Kerkezu i Đekoviću

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija