• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. TOMKOVIĆ

04.10.2023

13:21

Ndiaje, Kraso, Bukari... Može li neko da priđe Bori Kostiću i Druliću!?

Starsportphoto

Crvena zvezda

Ndiaje, Kraso, Bukari... Može li neko da priđe Bori Kostiću i Druliću!?

Podeli vest

Tim gubi utakmice, tim pobeđuje. Tako glasi jedna od omiljenih trenerskih fraza, ali svakom timu potreban je pojedinac prvi među jednakima - golgeter, onaj koji će da povuče ili pogura tim, da pronađe rupu kad protivnik igra bunker ili da iskoristi jedini zicer i jedinu kontru kad tim igra defanzivno... Baš kao što je Osman Bukari u 45. minutu Zvezdinog gostovanja Mančester sitiju iskoristio jednu od retkih šansi crveno-belih, kao na motoru pobegao skupocenoj odbrani "građana" i matirao Edersona.

Zvezda je izgubila na "Itihadu", ali za nju zapravo večeras počinje prava borba u Ligi šampiona. Navijači se nadaju pobedi nad Jang bojsom, ali pitanje svih pitanja je kojeg pojedinca će da izbaci tim, kao što je Ivanić izbacio Bukarija u kontru koja je pretvorena u vođstvo na Ostrvu. Zvezdi je u nameri da se domogne barem trećeg, ali i da do poslednjeg časa bude u igri za drugo mesto u grupi G, potrebno da ima raspoloženog golgetera. Onakvog kakav je nekad bio čuveni Borivoje Bora Kostić. Rođen u Obrenovcu, igrao je levo krilo i centralnog napadača, a u sezoni 1957/58. vodio je Zvezdu do četvrtfinala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona sa devet golova! Niko u godinama pre njega to nije uspeo, a dugo se decenijama posle čekalo da neko izjadnači Kostićev učinak. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Borina serija započela je protiv Didelanža u pobedi 5:0 u gostima kad je bio dvostruki strelac, a čak četiri je dao u revanšu koji je Zvezda kao domaćin igrala na Partizanovom stadionu (9:1). Dao je gol Norčepingu (2:2) u Švedskoj, a onda i dva Mančester junajtedu, takođe na "JNA", ali je meč završen 3:3. Posle pobede "crvenih đavola" 2:1 u prvom susretu, Zvezda i raspucani Bora Kostić morali su da se oproste od Evrope.


Punih 42 godine kasnije, tek u sezoni 2000/01. korpulentni Goran Drulić uspeo je da ponovi Borin podvig. Momak iz Negotina probio je led protiv Ki Klaksvika golom u Beogradu u pobedi 2:0 na startu kvalifikacija za Ligu šampiona. Potom je dva puta matirao golmana gruzijskog Torpeda. Zvezda je poražena od kijevskog Dinama u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pa se preselila u Kup UEFA, a Drulić je nastavio da rešeta. Dva gola je dao engleskom Lesteru u pobedi 3:1 u Beogradu, a onda je njegovim golom savladana španska Selta na "Marakani" 1:0. Ekipa iz Viga izbacila je tad Zvezdu pobedom u revanšu 5:3, a Drulić je dao sva tri gola za Beograđane na Pirinejskom poluostrvu. Tako je evrosezonu završio sa ukupno devet golova na svom kontu.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Između te dve sezone koje su obeležili Bora Kostić i Goran Drulić, imala je Zvezda uspona i padova na međunarodnoj sceni. Kad je 1991. pokorila Evropu, najbolji strelac ekipe bio je Darko Pančev sa pet golova, a pratio ga je Robert Prosinečki sa četiri. Zanimljivo je da je Pančev gol više dao sledeće sezone, kad su crveno-beli za dlaku ostali bez novog finala.


Izvanrednu sezonu na evrosceni imao je Perica Ognjenović 1998/99. kad je tim iz Ljutice Bogdana stigao do drugog gola Kupa UEFA. Mladi ofanzivni vezista sedam puta je pogodio metu i to protiv gruzijskoj Kolketija (tri gola), ruskog Rotora (dva gola), francuskog Meca (jedan) i francuskog Liona (jedan). 


Najbliži da izjednači rekord legendarnog Kostiće i Gorana Drulića bio je Ričmond Boaći u sezoni 2017/18. kad je postigao čak osam golova u Ligi Evrope. Istina je da je fudbaler iz Gane sedam puta bio strelac u kvalifikacijama, ali nije to bilo tako davno i ne treba zaboraviti da je Zvezdina sezona tih godina zavisila upravo od mečeva igranih "u vreme kupanja". Boaći je na putu do Lige Evrope tresao mrežu Florijane sa Malte četiri puta u dva meča, dao je gol Irtišu u gostima, pa praškoj Sparti i kod kuće i na strani. Istina je da je posle u grupi dao samo jedan gol, ali za pobedu nad Kelnom u gostima. I tad je Zvezda imala konkurenciju u grupi nalik ovoj sad - jedan Englez (tad Arsenal danas Siti) i jedan Nemac (tad Keln, danas Lajpcig). Poslednji u grupi tad je bio BATE Borisov, a sad će, nadamo se, poslednje mesto pripasti Jang bojsu.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Treba podsetiti i na izvanredan učinak El Fardua Bena, već naredne godine, odnosno u sezoni 2018/19. kad je postigao sedam golova. Momak sa Komorskih ostrva vodio je Zvezdu do prve Lige šampiona, a seriju pogodaka otvorio je u prvom kolu kvalifikacija protiv letonske Jurmale. Zatim je dao gol Suduvi u gostima, a Spartaku iz Trnave po jedan u oba susreta. Konačno, dva najznačanija gola u sezoni, odnosno u delu karijere provedenom na "Marakani", dao je u gostima protiv Salcburga za 2:2. Tim remijem, posle beogradskih 0:0, crveno-beli su se dočepali grupne faze Lige šampiona jer još bilo na snazi pravilo gola u gostima.


Kad je usledila grupna faza, sa aždajama kao što su Liverpul, Pariz Sen Žermen i Napoli, slavu je "ukrao" Milan Pavkov, čijim golovima je Zvezda srušila Liverpul, budućeg šampiona Evrope. Ben je u grupi upisao jedan gol i to u porazu od Napolija 3:1 u gostima.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Onda kad bude došao Mančester siti na "Marakanu" neka ponovo, poput Pavkova, iskoči neko iz drugog plana, neka zablista na 90 minuta i slomi moćnu mašineriju Pepa Gvardiole. Do tad, Zvezdi je potreban golgeter koji će večeras da vrati Bojse "na fabrička podešavanja", koji će da izbuši goste i obezbedi crveno-belima tri boda, ali i da utera strah u kosti Lajpcigu i svakom narednom rivalu.


Kao što su nekad rivalima klecale noge pred Borom Kostićem ili Goranom Drulićem, neka se sad protivnici tresu od Ndiajea, Krasoa, Olanjinke, Bukarija... Nije važno od koga, samo neka tim izbaci jednog koji će i da vuče i da gura do novog evropskog proleća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Gudelj blista! Nisam mogao da promašim! (VIDEO)
Fudbal

Gudelj blista! Nisam mogao da promašim! (VIDEO)

Srpski reprezentativac Nemanja Gudlelj postigao je gol za Sevilju protiv PSV-a u drugom kolu Lige šampiona (2:2), a ne krije da je prezadovoljan načinom na koji je ralizovao asisteniciju Serhija Ramosa.

04.10.2023

13:01

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija