• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2023

06:40

Na današnji dan: Zvezda namučila Rimljane, Miha i Deki nisu hteli protiv voljenog kluba

EPA Images

Crvena zvezda

Na današnji dan: Zvezda namučila Rimljane, Miha i Deki nisu hteli protiv voljenog kluba

Podeli vest

Na današnji dan - 14. novembar 2002. godine fudbaleri Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 protiv Lacija u tadašnjem Kupu UEFA.

Crveno-beli u fantastičnoj atmosferi i pred 55.000 navijača na "Marakani" dočekali tada rimski klub u revanšu druge runde današnje Lige Evope. 

Klub iz Ljutice Bogdana bio je na pragu senzacije protiv skupocenih "nebeskoplavih", jer je poveo u 69. minutu golom Branka Boškovića, ali je samo osam minuta kasnije Enriko Kjeza ugasio crveno-beli san. 

Foto: EPA Images

 

Bio je to okršaj velikih asova na jednom mestu. Zvezdu je tada s klupe predvodio trener Zoran Filipović, dok su na terenu glavnu reč vodili Nemanja Vidić, Nenad Lalatović, Nenad Kovačević, Mihajlo Pjanović, Milan Dudić...

S druge strane imali su plejadu fudbalskih zvezda, od legendarnog trener Roberta Manćinija do igrača poput Japa Stama, Fernanda Kouta, Masima Oda, Dina Bađa, Dijega Simeona... Zanimljivo, tadašnji igrači Lacija Siniša Mihajlović i Dejan Stanković napravili su potez koji bi danas malo koji klub privatio. Naime, njih dvojica odlučili su da ne igraju protiv voljenog kluba, a njihovu želju bez ikakvog pigovora prihvatio je trener Manćini. 

Navijači su tog 14. novembra 2002. godine napunili do vrha "Marakanu" nadajući se da će njihovi miljenici napraviti još jedan podvig, nakon što su u prethodnom kolu u izbacili Kjevo iz Verone u dvomeču (0:0, 2:0). Ujedno, želeli su da se njihov tim revanšira Laciju za poraz u prvom meču (1:0). 

Foto: EPA Images

 

I nošeni sjajnom podrškom sa tribina crveno-beli su se hrabro suprostavili Rimljanima, tokom većeg dela utakmice bili su bolji rival od izabranika Roberta Manćinija. Zvezda je konstantno imala inicijativu i diktirala ritam, od rane faze su krenuli ofanzivno ka protivničkom golu i već u sedmom minutu Bošković je sa više od 20 metara zatresao stativu gostiju. Ređali su se pokušaji ekipe sa "Marakane", navijači su se hvatali za glave, dok je na golu poput hobotnice bio Markeđani, pa se na odmor otišlo bez promene rezultata. 

C. zvezda – Lacio 1:1 (0:0)

Grad: Beograd. Stadion: Marakana. Gledalaca: 55.000. Sudija: Hulijan Rodrigez Santijago (Španija).
Strelci: Bošković u 69. za Crvenu zvezdu, a Кjeza u 77. minutu za Lacio.
Žuti kartoni: Кovačević (C. zvezda) - Favali, Liverani, Кastroman (Lacio). 
Crvena zvezda: Ranđelović, Marković, Vidić, Dudić (od 84. Milovanović), Lalatović, Mladenović, Gvozdenović, Кovačević, Bošković, Pjanović (od 69. Bogdanović), Mrđa (od 61. Bogavac).
Trener: Zoran Filipović.
Lacio: Markeđani (od 46. Кonseti), Sorin, Stam, Кouto, Favali, Odo, Bađo, Liverani, Кastroman, Manfredini (od 54. Lopez), Кjeza (od 81. Simeone).
Trener: Roberto Manćini.

Zvezda je i u drugom poluvremenu nastavila sa opsadom protivničkog gola, pokušao je Mrđa da iznenadi rivale, ali je njegov pokušaj završio pored gola. Kada je Manćini uvideo da je "vrag odneo šalu" u igru je uveo argentinsku artiljeriju Klaudija Lopeza i Dijega Simeonea.

Uzalud, jer je odbrana Lacija konačno probijena u 69. minutu. Gvozdenović je centrisao u kazneni prostor, Bošković je bio na pravom mestu i glavom poslao loptu pod prečku za 1:0 i delirijum na tribinama. Mogla je Zvezda već u narednom napadu da duplira prednost, Bošković je fenomenalni centrirao ka Draganu Bogavcu, ali je golman "nebeskoplavih" odbranio. Delovalo je da je italijanski tim u tim trenucima nokautiran i da je pitanje trenutka kada će ih crveno-beli dotući, usledio je šok.

Foto: EPA Images

 

Rimljanima je u 77. minutu dosuđen slobodan udarac na nekih 20 metara od gola, Kjeza je šutirao, ali je udarac ponovljen zbog gurkanja igrača u kaznenom prostoru. Italijanski reprezentativac je dobio novu šansu, snažno je šutirao po zemlji, lopta je prošla kroz ceo kazneni prostor, a uprkos što ju je golman Ranđelović zakačio prstima ona je završila u mreži za, ispostaviće se konačnih 1:1. 

Italijanski tim je tako prošao u osminu finala zahvaljujući trijumfu u prvoj utakmici, dok je Zvezdi za utehu ostalo to da su sjajnom igrom nadigrali velikana sa Apenina. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija