• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2023

22:30

Čović iskreno o stanju u Zvezdi: Čekamo Bjelicu, Teodosić se nije svađao sa Ivanovićem!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Čović iskreno o stanju u Zvezdi: Čekamo Bjelicu, Teodosić se nije svađao sa Ivanovićem!

Podeli vest

Prvi čovek Crvene zvezde otkrio da klub neće juriti pojačanje, izuzev Filipa Petruševa, a moguć je i povratak Nikole Topića već u januaru.

Ušla je Crvena zvezda ambiciono u novu sezonu, sa namerom da se umeša u borbu za plasman na završni turnir Evrolige i vrati torfej ABA lige. Iako je još uvek rano, utisak je da početak nije onakav kakvom su se nadali na Malom Kalemegdanu, ali prvi čovek srpskog šampiona - Nebojša Čović ističe da se planovi ne menjaju. 

Čović je bio gost u podkastu "Miljanov korner" i tom prilikom govorio o aktuelnostima u taboru Crvene zvezde. 

Tokom leta navijači Crvene zvezde bili su oduševljeni kada je klub upario Nemanju Bjelicu i Miloša Teodosića. Ipak, do njihove saradnje na terenu nikada nije došlo budući da je Bjelica vrlo brzo napustio Mali Kalemegdan. Do danas razlozi za to nisu bili poznati, a sada ih je sa navijačima podelio prvi čovek kluba Nebojša Čović.

- On je zvanično pod ugovorom sa Fenerbahčeom, klub ima određene obaveze prema njemu. Bjelica je došao, potpisao sa nama ugovor. Taj ugovor je obostranim dogovorom raskinut. Zvezda nije platila Bjelicu ništa, niti nam je on bilo šta tražio. On može da se vrati u Zvezdu kad god bi mu se pojavila želja da igra ponovo. Sve drugo što bih mogao da kažem, išlo bi na njegovu štetu. Ne u odnosu sa Zvezdom, nego treba da shvatite da Fenerbahče ima određene obaveze prema njemu i treba da ih izvrši - rekao je Čović, a potom nastavio. 

Foto: Starsportphoto

 

- Mi nismo dužni bilo kome šta da govorimo. Nismo ništa objavili, onda dođete pa nas pitate. Ako me pitate zašto je Bjelica stao, neki put dođete u situaciju, ako radite određeni posao, da vam se taj posao više ne radi. To je, najblaže rečeno. Poštujem njegovu odluku. Mi smo jako dobri, imamo jako dobre odnose i novi trener je već obavio razgovore sa njim i videćemo na čemu će sve to biti. Mi kao klub moramo da vodimo računa o svojim igračima, pogotovo o onima poput Bjelice, koji su ostavili ogroman trag. Ponašamo se konkretno prema svima, nikoga ne prozivamo, ne ponašamo se 'gospodski' kao gospodin Mesina, mada ima takvih i u našoj košarci koji su u izjavama velika gospoda, a onda kada malo razgrnete stoje njihove ideje, što je ružno, to se valjda zove licemerje. 

Navijačima su "oči pune" kada na terenu vide Miloša Teodosića koji igra sjajno iako je na zalasku svoje karijere. 

- Videli ste da je njegov pristup maksimalno častan i pošten. Ima veliku minutažu, mnogo se bori, čak mislim da bi trebalo malo i da se smanji jer treba da ga imamo u kontinuitetu cele sezone. Sferopulos i Teo imaju poseban odnos, znaju se iz Olimpijakosa i CSKA. Nisam iznenađen Teom, on je košarkaški umetnik i ko to ne razume ne zna košarku. Skoro nećemo imati igrača u našoj košarci na njegovoj poziciji, koji ima takve mogućnosti i pregled igre. I to smo videli na ovim utakmicama. Treba istrpeti i razumeti šta je sve prošao, ali i godine, mada 36 godina nije ni mnogo ni malo. Žao mi je što nije tu Bjelica, da sve to uparimo, ali mi smo tu... Teo nam je jako faktor u svemu, kako smo napravili ekipu i mislim da bi Nikola Topić mogao mnogo da nauči od njega - objasnio je prvi čovek Crvene zvzede, a potom dodao da klub razmatra da već u januaru vrati Nikolu Topića koji igra sjajno na pozajmici u Megi. 

- Mi znamo šta imamo i kakvu zvezdu brusimo. On je od 15. godine kod nas, nije on sad proigrao. Nemam ništa protiv Mege, dali smo mu da igra tamo određeno vreme, ali ne može svaki put neko drugi da se kiti tuđim perjem. Voleo bih da je ostao malo još sa nama, ali biće prilike da još od Miloša nauči određene stvari. Topić je sam tražio da ode u Megu. On je Zvezdin igrač, potpisan na četiri godine, pratimo redovno kako igra i jako smo zadovoljni, kao i koliku minutažu ima. To i jeste dogovor, da tamo ima veliku minutaža. On je zreo igrač, mogao bi sad već da igra Evroligu. Videćemo da li ćemo ga vratiti, ne treba da ugrozimo ni njega, a ni rezultate Mege. Naravno, pre svega mislimo o našim interesima. Hanga je povređen, bio je na pregledima, milsim da se vraća za dve-tri nedelje. Mora pažljivo da se radi sa njim. 

Foto: aba liga

 

Uz Teodosića Crvena zvezda je letos angažovala i Šabaza Nejpira. Trpeo je Amerikanac brojne kritike, ali Čović ističe da nije doveden kako bi ubacivao 30 poena odmah, već da pomogne ekipi. 

- Kako se uzme... Postojala su određena očekivanja, ali su neki mislili da će on da dođe ovde i odmah da ubacuje po 30 poena. Ovo nije individualni, nego kolektivni sport. Nadamo se da će se Nejpir vratiti u svoju formu. Setite se šta je uradio u Armaniju kod Mesine, kojem je doneo titulu. Mesinin postupak nas je baš iznenadio, prvo predsednik kluba, pa onda izjave o parama. Mi smo ponudili šta smo ponudili, ni sa kim se nismo trkali. Kada nam pričaju da treba da ga teramo odmah, da raskidamo ugovor, treba razmišljati o tome gde treba imati manju štetu. Verujem da bi bila šteta, Ivanović i Sferopulos imaju maksimalno poverenje u njega. Nije zaboravio da igra košarku. Ima dosta faktora, od porodice, pa do svega ostalog - jasan je bio Čović. 

Prvi čovek Crvene zvezde objasnio je da Zvezda nije aktivna na tržištu, odnosno da pojačanja neće biti. Ipak, promena je moguća samo ukoliko Filip Petrušev reši da se vrati na Mali Kalemegdan. 

- Čuo sam za to, kao i da je Olimpijakos da veoma pristojnu ponudu. Petruševu su vrata Crvene zvezde otvorene i sada, ali to je njegova i odluka njegovog menadžera. Da ne bude zabune, Miška Ražnatovića. Pa, neka odluče. Bez ljutnje, došao – ne došao. Nećemo dovoditi nikoga. Imamo Simonovića, treba i on da dobije šansu. Bio je povređen, dok se nije povredio imao je neke sasvim korektne role. Setite se koliko je Duško Ivanović prošle sezone bio uporan da izgura Petruševa. Šta je on imao kod Atamana u Efesu? Izgubio je tu godinu, Duško ga je podigao u nebesa, postao je reprezentativac. Petrušev je radio mnogo, bio potpuno posvećen. Verujem u njega, ali neke stvari su urađene preuranjeno, ali to su njihove odluke - dodao je. 

Crvena zvezda je nakon nekoliko kola odlučila da promeni trenera. Iz kluba je otišao Duško Ivanović, a Čović otkriva da se ne radi o sukobu sa igračima već o činjenici da je došlo do prezasićenja. 

- Duško je jedan od najboljih trenera koji su radili u Crvenoj zvezdi. Ne samo kao trener, već i čovek svojim ponašanjem. Želim mu uspeha u Baskoniji, ponavljaju se sada neke stvari koje su se desile kod nas kada je on došao, kada smo u Evroligi imali 6-0 skor. Čovek jako dobro poznaje košarku, ali kao predsednik kluba nisam tu samo da bih donosio lepe i slatke odluke, mora ponekad i da se preseče. O njegovom odlasku se mnogo spekulisalo u javnosti. Nema apsolutno nikakve veze sa Bjelicom, Teodosićem ili bilo kojim drugim igračem, niti mu je bilo koji igrač nametnut. Jedini igrač na kojem sam insistirao ja jeste bio Sofoklis Skorcanitis. U našim životima imate modele duboke države, ali plitke pameti, jako zanimljivo. Platili smo tu grešku. Radonjić nije bio za njega, mi smo hteli da on dođe. Sećate se i kako je dočekan - rekao je Čović, a potom nastavio. 

Foto: Starsportphoto

 

- U Ivanovićevom slučaju došlo je do zasićenja, ali ne sa nama, ne sa mnom jer bih sa Duškom mogao da radim 100 godina. Koliko poznaje košarku, koliko je obrazovan, a imamo sada sve više trenera koji nisu naročito obrazovani. Jednostavno, videlo se da stvari ne funkcionišu najbolje, da ne prija njemu, ekipi, igračima... Da smo ušli u dodatni rizik ne znam kako bi bilo. Povučen je taj potez, koji je više bio posledica rezultata i nekih naših ponavljanja. Ponavljalo se nešto što se događalo i prošle godine, konkretno protiv Žalgirisa, iste su se stvari dešavale u ovoj i prošlosezonskoj utakmici, način kako su izgubljena oba meča... Preduzeli smo tu meru, sada verujem da se ekipa promenila nabolje.

Ivanovića je na klupi zamenio Janis Sferopulos, a Čović ima samo reči hvale o grčkom strategu koji je razmrdao crveno-bele. 

- Jako obrazovan, kompetentan čovek, jako dobar... Pravi drugačiju empatiju u ekipi sa igračima. Mi imamo nešto iskusniju ekipu, nego u prethodnim sezonama. U ovoj sezoni Zvezda ima najbolji sastav, to je zasluga trenera Duška Ivanovića, koji je skautovao i birao igrače. On je iz kluba otišao kao gospodin, uvek ćemo imati takav odnos, veliki trag je ostavio u Zvezdi - podvukao je Čović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija