• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

28.11.2023

22:40

Zvezdo, sedi, jedan: Neuspeh u Evropi okončan porazom u Bernu

EPA

Crvena zvezda

Zvezdo, sedi, jedan: Neuspeh u Evropi okončan porazom u Bernu

Podeli vest

Kakav šamar! Gotovo je, Crvena zvezda se oprostila od šanse da dočeka proleće u Evropi. Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su večeras od Jang bojsa u gostima 2:0 (2:0) u meču 5. kola grupne faze Lige šampiona.

Poveo je domaćin autogolom Koste Nedeljkovića u 8. minutu, a rezultat je duplirao Levin Blum u 29. minutu. Bila je ovo jedna od onih utakmica koju će i igrači i stručni štab i uprava i navijači Crvene zvezde želeti što pre da zaborave. Ona simbolizuje celu ovu polusezonu, ma ceo proces spremanja za istorijsku godinu u kojoj je sprski šampion još u aprilu kao prvi učesnik osigurao učešće u elitnom rangu takmičenja. Jednom rečju - neuspeh. Ogroman neuspeh, ako se uzme u obzir šta je uloženo, kakva su bila očekivanja, a kako je vraćeno. Imaće Zvezda priliku da se 13. decembra na "Marakani" revijalno oprosti sa Ligom šampiona u duelu sa Mančester sitijem, ali ona je večeras izdahnula. I potpuno je svejedno šta će dalje da uradi. Može da se okrene Superligi i rasproda pola tima dovedenog da pravio razliku na vrhunskom nivou. 

Foto: EPA Images

 

A sam Bog je svedok da taj tim nije napravio ništa. Ispromašivali su se redom Ndijaje i Bukari, fijukalo je sa svih strana oko golmana Omrija Glazera, Hvang koji je predstavljen kao da nije sa ove planete takođe je ređao samo neuspele pokušaje. A Bahar...on je mirno, kao da nema pro il energije stajao, gledao i mrznuo se u sakou na ubitačno hladnom švajcarskom vremenu. 

Košmarno prvo poluvreme, a potom i celo veče nije moglo da se nasluti u uvodnim minutima utakmice. Zvezda je došla po pobedu i tako se i ponašala. Dilema u sastavu mogla je da postoji oko devetorice igrača, ali ono što je bilo zacrtano je da će na travu "Vankdorfa" istrčati Šerif Ndijaje i Osman Bukari, dvojica igrača od kojih se očekuje da prave razliku. Već u prvom kontaktu sa loptom, dugonogi napadač imao je fantastičnu priliku, ali ju je promašio. Bila je to jedna od onih šansi koje se na ovom nivou fudbala ne propuštaju, inače bi mogle biti skupo plaćene. Nakon te jedne usledila je i druga, a na napadača su se obrušili čak i navijači crveno-belih. Već tada su se čuli komentari da je trebalo da igra neko Zvezdino dete, da bi Mijatović dao te golove ili barem jedan. 

Kako to obično biva, kazna je jako brzo usledila. Imao je Jang bojs korner, lopta je došla do golmana Omrija Glazera, odbila se do desnog beka Koste Nedeljkovića, a on ju je sproveo u sopstvenu mrežu. Pogubljeno je u narednih nekoliko minuta izgledala Zvezda, a u sivilo se utopio i Bukari, umesto da vuče tim. Imao je fantastičnu priliku, jednu iz ranga "teže je promašiti nwego dati gol", izašao je sam pred golmana Raćopija, ali se spetljao i dodao golmanu u ruke loptu. Sledeća kazna ulsedila je u 29. minutu, opet posle kornera. Loptu je zahvatio Levin Blum i lako prevario Glazera, koji nije najsjajnije reagovao.

Foto: EPA

 

Osim rezultata, koji je nagovestio kraj Zvezdinih nadanja da može do nokaut faze, poražavajuća je bila malodušnost u igri srpskog šampiona. Do poluvremena je Hvang pokušao sa distance, ali je lopta otišla preko gola. A onda se desilo isto što i na nedavnom gostovanju u Lajpcigu. Bahar je uprkos skupim akvizacijama na klupi, posegao za decom. Izveo je Ndijajea i priliku dao mladom Jovanu Mijatoviću. Na terenu su se obreli i Vladimir Lučić, kao i nedovoljno korišćeni Žan Filip Kraso. I nije Zvezda izgledala toliko očajno, koliko se Jang bojs nije dao. Valjda je to logično, jer je švajcarskom klubu ova utakmica takođe donosila nokaut fazu, a bio je u fantastičnoj prilici da trijumfuje pred svojim navijačima.

Drugo poluvreme kao da se nije ni desilo. Samo pokušaji, polušanse i gomila upropašćenih prilika, koje je Crvena zvezda uspela da zabrlja čim bi lopta dotakla poslednju trećinu terena. Ni sami ne znaju kako su priveli meč kraju, jer su delovali motivisano kao da su došli na prijateljski meč i igraju za utiske. Malo živosti u poslednjih desetak minuta uneo je Aleksandar Katai, ali tada je već bilo kasno. Krcatim tribinama "Vankdorfa" odjekivala je pesma domaćih navijača, dok je njih 1.500 koji su bodrili Zvezdu utihnulo. Utihnula je i Zvezda...

Pred vodećim ljudima kluba je neprospavana noć. Dobro će morati da razmisle za šta su tačno da li novac, je li i u kojoj meri vredelo i kako misle da se rastosiljaju zvezdica koje baš ničemu ne služe, a imaju bogate ugovore i verovatno nemaju nameru da ih se odreknu. Mnogo je otvorenih pitanja. I kakva će biti Baharova sudbina i u krajnjem slučaju šta je sa odgovornošću onih koji su birali i trenera i tim. Jer ovakav učinak mogao je zaista da ima bilo ko da se poduhvatio posla...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija