• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.12.2023

10:00

Ko je Šerif, a ko "indijanac" u Zvezdi? Hvang iznad svih, pa onda oni! Ima i zalutalih u Ligu šampiona!

Starsportphoto©

Crvena zvezda

Ko je Šerif, a ko "indijanac" u Zvezdi? Hvang iznad svih, pa onda oni! Ima i zalutalih u Ligu šampiona!

Podeli vest

Crvena zvezda je stigla do kraja još jednog učešća u Ligi šampiona. Letos krupne ambicije, a na kraju začelje grupe G, iza Mančester Sitija, Lajpciga i Jang bojsa.

Kada se podvuče crta samo nekoliko igrača iz redova srpskog prvaka pokazalo je kako treba igrati (i braniti) u najjačem evropskom takmičenju.

Korejac Hvang bio je najupečatljivija figura u raštimovanom timu Baraka Bahara, zatim čuvar mreže Omri Glazer, uprkos primljenim golovima i ponekom kiksu, spašavao je Zvezdu, a stigao je čak i do rekorda Lige šampiona što nije mala stvar.

Kapiten Aleksandar Dragović standardno dobar, igrao je na iskustvo i – Zvezdini klinci Mijatović, Lučić i Nedeljković.

Foto: Starsportphoto©

 

To su fudbaleri koji su igrama pokazali da zaslužuju da igraju Ligu šampiona, a crveno-bela deca su najviše profitirala. Dobili su šansu na velikoj sceni i opravdali poverenje. Od njih se očekuje da tako i nastave u budućnosti.

A promašaji? Od koga da počnemo Marka Stamenića ili Srđana Mijailovića? Stefana Mitrovića ili Žan Filipa Krasoa?

U rangu sa njima su Šerif Ndijaje, Piter Olanjinka…

Ovo je presek igara fudbalera Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige šampiona.

OMRI GLAZER (7) – Golman Crvene zvezde koji je letos doveden po izričitoj želji Baraka Bahara i odmah stao između stativa srpskog prvaka, jedan je od retkih u ovoj ekipi koga će Liga šampiona da upamti. Bilo je primljenih golova, fenomenalnih odbrana, bilo je i kikseva, ali ne sme da se zaboravi ni da je izraelski ušao u istoriju najjačeg takmičenja Starog kontinenta. Glazer je na utakmici protiv Mančester Sitija srušio rekord, u prvom kolu imao čak 13 uspešnih intervencija, a po broju odbrana prestigao je Fernanda Musleru koji je imao odbranu manje na meču Galatasaraj - Real Madrid, 22. oktobra 2019. godine. Revanš odigran sinoć neće mu ostati u prijatnom sećanju jer nije odbranio ni jedan šut na meču. Ipak, ne sme se zaboraviti koliko je samo puta spasio Zvezdu.

Foto: AP/Photo

 

SRĐAN MIJAILOVIĆ (5) – Poslednjim zviždukom sudije Agaeva iz Azerbejdžana na sinoćnjoj utakmici protiv Mančester Sitija u Beogradu on bi definitivno trebalo da zaboravi ovu sezonu u Ligi šampiona. Nije sve u kompletu ni njegova krivica, Bahar ga je uporno, mazohistički skoro gurao na desnog beka, što nije njegova prirodna pozicija. Kriv(ac) za nekoliko primljenih golova, često je ispadao iz igre, a izraelski stručnjak ga je i izvodio iz igre. Izgledalo je u tim trenucima  kao da Bahar izgovara „Mea kulpa“, ali uzalud kad su takve loše procene štetile Zvezdi, a najviše igraču koji se kao pojačanje vratio iz Čukaričkog.

KOSTA NEDELJKOVIĆ (6,5) – E, za razliku od Mijailovića to dete je klasičan desni bek i jedan je od nekoliko crveno-belih klinaca, u koje će reflektori evropske (i neke naredne Lige šampiona) svakako biti uperena toliko da će bukvalno da šljašti. Pokazao je izdanak Zvezdine škole da se snalazi na tom mestu, a Barak Bahar bi ga uvodio u igru tek kada bi video da pokušaj eksperimenta sa Mijailovićem ne vredi pet para, Kosta bi ostavljao dobar utisak na desnoj strani.

NASER ĐIGA (6) – Od sjaja do očaja, Ali bukvalno! Defanzivac i reprezentativac Burkine Faso koji je u Zvezdi na jednogodišnjoj pozajmici iz Bazela na trenutke bi pokazao vrhunske karakteristike jednog štopera, a onda… Primer: Meč sa Jang bojsom u Beogradu odigrao je skoro bez greške, da bi u drugom poluvremenu ničim izazvan skrivio penal, koji je na kraju crveno-bele verovatno koštao i pobede. I u revanšu sa Sitijem imao je lošu rolu, takođe kriv za jedanaesterac iz koga su fudbaleri evropskog šampiona postigli treći gol. Neverovatno zaista, igrač koji očigledno ume, ali je kao kravica koja da litre mleka, a onda šutne kofu i sve se prolije

ALEKSANDAR DRAGOVIĆ (7) – Kapiten je svoj posao uglavnom obavio onako kako se od njega očekivalo. Ponekad šmekerski, ponekad profesorski, onako iskusno, naravno da se potkrala i poneka greška, krivica za neki primljeni gol, ali njemu je oprošteno, jer na terenu, u fazonu pravog lidera ostavlja srce na terenu. Sigurno da je moglo bolje, uvek može bolje, ali sa Dragovićem u timu Zvezda je jedno, a bez njega nešto sasvim drugo.

Foto: Starsportphoto

 

MILAN RODIĆ (5,5) - Ne vredi, jednostavno, moramo da ponovimo: Zvezdin večiti levi bek, čovek bez alnernative, koju je imao u vidu Gruzijca Iraklija Azarove, koji je za 3.000.000 dolara prodat Šahtjoru iz Donjecka, a bio je više nego upotrebljiv kraj leve aut linije. Rodić je odigrao skoro sve utakmice u Ligi šampiona, pardon, počinjao ih je (osim sinoćnje protiv Sitija, kada je ušao u drugom mpoluvremenu). Bilo je mnogo više lošeg nego dobrog u njegovoj igri, a sve to bi trajalo tu negde oko sat vremena, onda bi baldisao i Bahar bi morao da ga menja.

GELOR KANGA (5,5) - U startu je bio nekako skrajnut, ali kako je vreme više odmicalo tako je i on sve više dobijao šansu. Da li je iskoristio ili ne pitanje je… Realno, više nije, nego što jeste, ali je umeo da podseti Delije na one svemirske golove Sparti i Krasnodaru. Na žalost svih kojima je i on, ali i crveno-bela boja na srcu te lopte posle brutalnih šuteva nisu završavale u mreži. Nije to bio stari dobri Kanga, koji kvari igru rivala i uspešno povezuje defanzivu sa ofanzivom, ali ako mu je za utehu nije bio najgori, kada se sve sabere u ovih šest utakmica Crvene zvezde u Ligi šampiona.  

Foto: Tanjug

 

 

MARKO STAMENIĆ (5) – Od dolaska iz Kopenhagena i početka pripremas imao je zacementirano mesto u prvih 11 kod Baraka Bahara. Odličan početak defanzivnog veziste, a onda, kako je sezona odmicala sve slabiji i slabiji da bi na kraju izgubio mesto u startnoj postavi. U Ligi šampiona ništa specijalno nije odigrao, bio starter u četiri meča, utisak, tanko, nije opravdao velika očekivanja. S punim pravom Bahar ga je preselio na klupu.

STEFAN MITROVIĆ (5) – Sve što je rečeno za Stamenića važi za Mitrovića na mestu levog ofanzivnog. Dodali bi: Dobar početak, a kasnije se skroz pogubio.

MIRKO IVANIĆ (6) - Posle utakmice sa Lajpcigom na Marakani (1:2) napisali smo da se Zvezda bez njega ne može zamisliti, čak i kad nije na nivou, kakav se od njega očekuje. E pa nije bio na nivou nekih evropskih utakmica koje je odigrao u Zvezdi minulih godina. Najkreativniji igrač crveno-belih imao je samo nekoliko upotrebljivih lopti ove sezone u Ligi šampiona, a neretko je bio više nego indolentan. Evropska sezona popularnog Miće koju će brzo da zaboravi.

INBEOM HVANG (7,5) - Klasa! E da Zvezda u ostalim linijama tima ima bar po jednog takvog, naravno, karakteristika vezanih za poziciju na kojoj igra, sada bi na Marakani čekali žreb za osminu finala Lige šampiona. Lucidni Korejac, tehnički potkovan do savršenstva, ima ga na svakom delu terena protivničkog tima, koje svojom strpljivoštu i kretnjom dovodi do ludila. Plaćen „boga oca“ Olimpijakosu, došao pred sam početak takmičenja mora se reći – vredi. Eto na kraju se ta marljivost isplatila i golom evropskom šampionu Mančester Sitiju, a on je sigurno uz Glazera još jedan od retkih koji se pokazao u dobrom svetlu u elitnom evropskom takmičenju.

Foto: Starsportphoto

 

OSMAN BUKARI (6,5) - Jeste, on je Zvezdin „Brzi Gonzales“, kako ga je Informer nazvao, brz je kao munja, i predstavlja opasnost po protivničke odbrane. Ipak, ponekad se čini da je kao „muva bez glave“, što mu je veliki minus. Dao je dva gola, jedan Mančester Sitiju, a drugi Jang bojsu oba na stadionu „Rajko Mitić“, što ga čini najboljim strelcem Zvezde u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona. Tog kriterijuma što se tiče je zadovoljio, a ostalo je moglo bolje.

ŠERIF NDIJAJE (5,5) -  Da se ne lažemo, mnogo više je u šst utakmica u Ligi šampiona bio „indijanac“ nego Šerif. Doveden uz zvuke fanfara, predstavljen kao zver koja tovari lopte u mreže, a na terenu od toga samo jedan gol Jang bojsu. Svestan je i on da je to malo, pred njim je prolećni deo da pokaže ono zbog je doveden i (pre)plaćen, jer nije se Ndijaje proslavio ni na superligaškim terenima. Neko će da kaže da možda nije dovoljno „hranjen“ loptama u šesnaestercu rivala, ali – to ne stoji. Špic od rase i klase treba da ima „nos“ i maltene sam sebi pravi šanse, koje pretvara u gol. Šerif je daleko od toga i treba da stavi prst na čelo i vidi šta će i kako će. Nije jedini…

PITER OLANJINKA (5,5) - Slična priča kao i sa Ndijajeom. Odlično je krenuo letos, padali su golovi na pripremama, odlično uparen sa Žan Filipom Krasoom, sve je baš lepo funkcionisalo. Drugi deo prethodne rečenice mogao bi da bude „keč“. Funkcionisao je sa Krasoom, a onda je pred sam početak doveden Ndijaje i ubačen u prvih 11 i Olanjinka se polako napadački „sušio“. U Ligi šampiona mizeran učinak, ako nastavi u istom ritmu, verovatno će brzo da završi epizodu u Beogradu.

Foto: Starsportphoto

 

ŽAN FILIP KRASO (5) – Što važi za Ndijajea i Olanjinku potpisujemo i za francuskog napadača. Super start, pljuštali su golovi na početku Superlige, a onda mrak. Dolazak Ndijajea i žuljanje na klupi. Njegov učinak u najjačem evropskom takmičenju – nula.

JOVAN MIJATOVIĆ (6,5) – Jedan od Zvezdinih dečačića koji su svoju šansu iskoristili u neuspešnoj epizodi Crvene zvezde zvanoj Liga šampiona. Svaki put kada bi bio na terenu protivnička odbrana bila bi u nekom trenutku u opasnosti. Sinoć nije imao sreće protiv Mančester Sitija, prvo je “zakačio” ofsajd, a pogodio i stativu. Lopta nije htela u gol. Za njega radi vreme, pokazao je talenat, a isto tako i Baharu da je mogao da ima još više povererenja. Otkrovenje u crveno-belim redovima.

VLADIMIR LUČIĆ (6,5) – Lomi, dribla, nekada malo i pretera, ali i njemu se prašta. Još jedno Zvezdino dete, koje je iskoristilo šansu u Ligi šampiona. Atraktivan brz, ima tehniku. Leva noga “zakon”, neko ga zove i “mali Katai”. Dejan Stanković i Miloš Milojević ga nisu imali u mislima, ali Bahar ga je “nanjušio” i izvukao bingo. I protiv šampiona Evrope je pokazao talenat, sa kojim mora da se radi, ali isplatiće se. Još kako.

Foto: Starsportphoto

 

Epizodisti i oni koji se ne bi ni videli da im nije bilo imena i prezimena u zvaničnim protokolima za utakmice: Aleksandar Katai (jako malo igrao, dao gol Sitiju), Uroš Spajić (samo jedan odigrani meč), zatim Kings Kangva, Miloš Degenek, Nemanja Milunović, Uroš Kabić (odigrao nekoliko minuta protiv Sitija na debiju u Zvezdi…

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija