• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

06.03.2024

06:20

Na današnji dan: Prvak Istočne Nemačke pao je na "Marakani"

mojacrvenazvezda.net

Crvena zvezda

Na današnji dan: Prvak Istočne Nemačke pao je na "Marakani"

Podeli vest

Pre tačno 33 godine, na današnji dan odigrana je prva utakmica četvrtfinala Kupa šampiona, u kojoj je Crvena zvezda razbila Dinamo iz Drezdena rezultatom 3:0 i praktično osigurala plasman među četiri najbolja tima Starog kontinenta.

Bila je to prva evropska utakmca crveno-belih u prolećnom delu sezone i euforija među navijačima bila je ogromna! Iako je zvanično na tribinama "Marakane" bilo 85.000 ljudi, svedoci tvrde da je meču prisustvovalo najmanje 100.000 duša, a njih još 20.000 ostalo je ispred stadiona. Nekoliko stotina najupornijih "delija" posmatralo je meč sa krova najvećeg srpskog stadiona!

- Beograd je danas ličio na Atinu, Madrid, London i druge velike gradove u doba velikih fudbalskih predstava. Verujte vašem reporteru koji je pratio i utakmicu Crvena zvezda - Ferencvaroš u polufinalu Kupa pobednika kupova 29. aprila 1975, kada je zabeležena rekordna poseta na ovom stadionu od 96.070 prodatih ulaznica - ni tada, ni kasnije, nikada nije bilo ovakvo interesovanje za jedan meč u Beogradu. Po slobodnoj proceni, van stadiona, i to sat vremena pre početka utakmice, ostalo je dvadesetak hiljada ljudi - govorio je Milojko Pantić tada u direktnom prenosu meča.

Foto: crvenazvezdafk.com

 

Sve se dešavalo nekoliko dana uoči velikih devetomartovskih protesta opozicije u Beogradu protiv režima Slobodana Miloševića i neposredno pred početak rata i raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zvezda je u jesenjem delu sezone najpre eliminisala švajcarski Grashopers, a zatim i škotskog velikana Rendžers. U decembru 1990. godine u tada rekordnom transferu vrednom 1.000.000 maraka iz Vojvodine je stigao Siniša Mihajlović, pa su navijači sa mnogo optimizma dočekali nastavak evropskih bitaka svojih ljubimaca.

Foto: printscreen

 

Gosti iz Istočne Nemačke nisu imali nikakvu šansu u grotlu "Marakane" - već u 20. minutu načeo ih je Robert Prosinečki fantastičnim golom iz slobodnog udarca. U završnici prvog poluvremena Dragiša Binić je iskoristio asistenciju Dejana Savićevića i povisio na 2:0.Tada je bilo jasno da će puleni Ljupka Petrovića u revanšu imati kapitalnu prednost. Konačnih 3:0 postavio je Savićević na startu drugog dela utakmcie. Crveno-beli su imali još nekoliko kolosalnih šansi i pobeda je lako mogla biti i ubedljivija.

Ispostavilo se da je bila sasvim dovoljna, pošto je i u revanšu Zvezda bila bolja. Dinamo je doduše poveo već u 3. minutu, međutim Savićević i Pančev preokrenuli su rezultat u drugom poluvremenu a navijači kluba iz Drezdena nisu mogli da se pomire sa debaklom svojih ljubimaca. Pri rezultatu 2:1 za prvaka Jugoslavije, utakmica je prekinuta u 79. minutu zbog nereda domaćih pristalica. UEFA je kasnije meč registrovala službenim rezultatom 3:0 u korist Crvene zvezde.

Bio je to možda i ključni korak ka onome što će uslediti, a to je najveći uspeh u istoriji srpskog klupskog fudbala. Crveno-beli najpre su u epskom polufinalu eliminisali minhenski Bajern, a onda i u istorijskom finalu odigranom u Bariju bili bolji od Olimpik Marseja i postali prvaci Evrope!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija