• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vuk Žarić

20.08.2024

07:00

Ajmo, ajde u Ligu šampiona! Zvezdin prvi korak ka eliti i 20 "milki"! Pašćete, Norvežani!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Ajmo, ajde u Ligu šampiona! Zvezdin prvi korak ka eliti i 20 "milki"! Pašćete, Norvežani!

Podeli vest

Crvena zvezda u utorak (21.00, Arena premijum 1) posle godinu dana “pauze" od baraža i direktnog plasmana u Ligu šampiona, protiv Bodo Glimta igra prvi meč plej-ofa najjačeg evropskog takmičenja.

Jedanaest Milojevićevih boraca, na 11 Norvežana, pa kom opanci, kom obojci!

Cilj crveno-belih je da u Beograd donesu što bolji rezultat za revanš, a onda, novo veliko slavlje i još jedan plasman u fudbalsku elitu Starog kontinenta.

Da se ne lažemo, neće biti nimalo lako protiv "nabrijanih" Skandinavaca, pa još na njihovom "veštaku".

To je na pres-konferenciji pred utakmicu poručio i trener srpskog šampiona Vladan Milojević, koji je čak ulogu favorita prebacio rivalu.

- Hajde da kažemo da je Bode favorit. Ne znam, lako je to reći. Šanse su 50-50 pred dve utakmice, ali neka bude da su oni blagi favoriti jer imaju 21 odigranu utakmicu u prvenstvu i domaćini su sutra. Mi imamo veliku želju da dovedemo Zvezdu tamo gde želimo da bude. Teren je merilo - rekao je strateg tima sa Marakane. 

Na travi "Aspmira" stadiona se sigurno neće pojaviti golman Omri Glazer, koji nije ni doputovao na sever Norveške, a glavobolju šefu struke zadaje i Panamac Puma Rodrigez, koji je na poslednjem treningu pred opasno važan meč sedeo na klupi, pošto je na treningu u Beogradu zaradio udarac, pa bi, u slučaju da ne može da pomogne, na desnoj strani u ofanzivi trebalo bi da ga zameni Milson.

Ko će još na teren?

Na golu je siguraan Marko Ilić, a tandem štopera trebalo bi da čine Uroš Spajić i Vanja Drkušić, koji će, kako stvari stoje, da istisne Đigu iz srca odbrane. 

Nije ga bilo na prethodne tri utakmice, ali Milan Rodić će kako sada stvari stoje da igra, Korejac Seol će onda na desnu stranu.  Milan Rodić bi zbog tog iskustva mogao da zaigra otpočetka - što bi značilo da bi novajlija Seol išao desno. Nema šta, iskustvo je ono što Rodića "stavlja" u tim protiv Bodea. 

 

Miloju dalji samo Kazahstan

Vladan Milojević je sa Zvezdom putovao na samo jedno dalje gostovanje od ovog u Bodeu i to u svojoj prvoj sezoni 2017/18.

Crveno-beli u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope izbacili kazahstanski Irtiš iz Pavlodara (2:0, 1:1).

Posle su redom padali Sparta Prag, Krasnodar, crveno-beli su se prvi put nakon više 12 godina plasirali u grupnu fazu takmičenja.

 

 

Foto: Starsportphoto©

 

 

Timi Elšnik i Hvang ne treba da brinu. Njih dvojica će igrati u veznom redu, Odličan izbor Vladana Milojevića, posebno kad se uzmu u obzir da će Zvezda da se uhvati u koštac sa brzonogim Norvežanima. 

Mirko Ivanić, "radiće" ispred njih, a svi se nadaju da je novajlija Puma spreman da pomogne i igra desno, osim ako ga povreda koju je osećao u poslednje vreme i zbog koje je propustio poslednji trening ne spreči da istrči na teren. Piter Olajinka je klasa, treba da se zna, a dva gola Čukaričkom sigurno je video i Milojević. 

U napadu, Bruno Duarte daje golove, ali će u špicu ipak biti Šerif  Ndijaje.

Dakle, prvih 11  Zvezde za Bodo bi trebalo da izgleda ovako: Ilić, Seol, Drkušić, Spajić, Rodić, Elšnik, Hvang, Ivanić, Puma (Milson), Olanjinka, Endijae.

Crvena zvezda ima dve meč lopte za plasman u elitu, ima osiguranu grupu Lige Evrope, ali… To, ali, naravno znači i finansijsku injekciju. Uz atraktivnije protivnike, razlika je - drastična.

 

U Bodeu dan do ponoći

Temperaturni šok je dočekao fudbalere Crvene zvezde na evropskom severu. U Bodeu, koji je čak 1200 kilometara udaljen od Osla, sa beogradskih 38, dočekalo ih je 13 stepeni i dosadna kiša.

Dan utakmice trebalo bi da protekne bez padavina, a prognozirana temeratura je 17 stepeni.

Vremenska razlika je ista kao i u Srbiji, s tim što sunce zalazi u 22.30, što znači da je skoro pa dan do ponoći.

 

Osnovica za plasman u Ligu šampiona je veća nego prošle sezone i sada iznosi 18.62 miliona evra, dok su nastupi u drugom po snazi takmičenju UEFA 4.310.000 evra. 

Još jedna važna činjenica: ove sezone najjači klubovi igraće jedni protiv drugih u novom formatu. Zvezda bi u grupi imala četiri utakmice kod kuće i četiri na strani, a za pobedu se dobija 2.1 milion , dok remi donosi 700.000 evra.

 

 

Rade samo tri sata, ne primaju evre, a do krune nemoguće doći

Malo sveta videli smo na ulicama ovog ribarskog mesta koji ima nešto više od 50.000 stanovnika. 

Ono što je zanimljivo je da je trenutno, možete misliti, u Norveškoj letnja sezona i neke od prodavnica rade jednokratno od podne do 15 časova i to je to.

Da ne govorimo da i banke "ulaze" u tu satnicu, tako da je do norveške krune prosto nemoguće doći. Eventualno kod taksista na crno. Kad se mora, a realno i deru. Uzimaju minimalnu "proviziju".

Kartice xsu, naravno, u opticaju. 

Foto: Informer

 

 

 

Kada se tome doda zarada od ulaznica, i napravi paralela između učešća u dva takmičenja, jasno je da bi plasman u Ligu šampiona doneo zaradu veću od 20 miliona evra nego nastupi u Ligi Evrope.

Lepo je evropska “kuća fudbala” sve to smislila za najbogatije klubove.

Zvezdo srećno tu gore na severu Evrope!

 

Igra i tradicija

 

Što se utakmica sa norveškim ekipama tiče Crvena zvezda je u istoriji odigrala devet utakmica uz bilans: šest pobeda, jedan remi i dva poraza uz gol razliku 22:8.

 

Kup šampiona 1980/81, šesnaestina finala  

Viking – Crvena zvezda 2:3 (1:0)

Crvena zvezda - Viking 4:1 (3:0) 

Kup pobednika kupova 1982/83, šesnaestina finala

Lilestrem - Crvena zvezda 0:4 (0:1)

Crvena zvezda – Lilestrem 3:0 (2:0)

Kup šampiona 1986/87,  osmina finala

Rozenborg – Crvena zvezda 0:3 (0:1)

Crvena zvezda – Rozenborg 4:1 (4:0)

Kup UEFA 2003/04, drugo kolo

Rozenborg Crvena zvezda 0:0

Crvena zvezda – Rozenborg 0:1 (0:0)

Liga UEFA 2005/06, grupna faza

Tromze – Crvena zvezda 3:1 (2:1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Deonica Pakovraće - Požega gotova do kraja ove godine, tunel Munjino Brdo do leta 2025, nakon toga gradnja ka Dugoj poljani!
Društvo

Deonica Pakovraće - Požega gotova do kraja ove godine, tunel Munjino Brdo do leta 2025, nakon toga gradnja ka Dugoj poljani!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će do kraja ove godine biti završeni svi radovi na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraće do Požege, osim tunela Munjino brdo koji će biti probijen ali potrebno je oko pet meseci da se opremi kako bi bio pušten za saobraćaj. Očekujem da čitava deonica, uključujući ova dva tunela, bude u saobraćaju do juna naredne godine za narednu letnju sezonu.

20.08.2024

08:06

Potvrđeno! Pogledajte objavu koja dokazuje da protesti nemaju veze s litijumom, već sa rušenjem Aleksandra Vučića! (VIDEO)
Politika

Potvrđeno! Pogledajte objavu koja dokazuje da protesti nemaju veze s litijumom, već sa rušenjem Aleksandra Vučića! (VIDEO)

Iako su lažni ekolozi i opozicioni mediji pokušali da predstave da su protesti prethodnih nedelja bili zbog bojazni za životnu sredinu zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma, a čije je otvaranje obećala upravo vlast Đilasa, Tadića, Marinike Tepić još 2014, pro-opozicioni novinar Zoran Panović otkriva da su protesti usmereni zapravo na jednu osobu - Aleksandra Vučića!

20.08.2024

06:59

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Ilijev pokazao Putinu zastrašujuće slike! Lider Rusije bez reči gledao kakva se katastrofa dešava! Ovo se mora zaustaviti!
Šok u Azerbejdžanu!

Ilijev pokazao Putinu zastrašujuće slike! Lider Rusije bez reči gledao kakva se katastrofa dešava! Ovo se mora zaustaviti!

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o smanjenju Kaspijskog jezera, koje smatra katastrofalnim, i rekao da su se dogovorili da analiziraju situaciju. Kaspijsko jezero, najveće na svetu, nalazi se između Azerbejdžana i Kazahstana, okruženo Rusijom na severu i Iranom i Turkmenistanom na jugu.

19.08.2024

23:00

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija