• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2024

22:50

Puna Marakana ima neverovatnu moć! Zvezda ima veliku tradiciju preokreta!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Puna Marakana ima neverovatnu moć! Zvezda ima veliku tradiciju preokreta!

Podeli vest

Neretko su fudbaleri Crvene zvezde nakon negativnog rezultata u gostima, nošeni fantastičnom atmosferom i punom Marakanom u revanšu dominirali i nastavljali evropski put.

Kroz istoriju su crveno-beli mnogo puta doživeli ovakvu situaciju, a prva od mnogih je vezana za 1970. godinu i susret sa Ujpeštom, u prvom kolu Kupa evropskih šampiona. Nakon poraza od 0:2 u gostima, crveno-beli tim je na punom stadionu porazio mađarski klub sa ubedljivih 4:0, a golove su postizali Zoran Filipović (2), Stevan Ostojić i Dragan Džajić po jedanput.

Već naredne sezone je indentičan sled događaja viđen u duelu protiv Karl Cajsa. Nemački tim je došao sa golom prednosti na Marakanu (3:2), ali je u revanšu počišćen sa četiri gola u mreži. Ponovo su akteri bili Stevan Ostojić i Zoran Filipović, koji su se upisali u listu strelaca, dok su precizni bili još Milovan Đorić i Stanislav Karasi.

Na sledeći ovakav dvomeč se čekalo tri godine, a onda je na red došao grčki Paok. Nakon minimalnog trijumfa crno-belih u Atini, fudbaleri ekipe sa "Marakane" su pokazali pravu reakciju, te krajnje rutinski slavili u drugoj utakmici. Vladimir Petrović Pižon je poništio pogodak rivala iz prve utakmice, dok je Dule Savić u produžetku bio neumoljiv i postavio konačan ishod susreta – 2:0.

Sezone 1974/75  Zvezda je bila kobna po veliki Real Madrid. Španski tim je na Santijago Bernabeuu slavio sa 2:0, a onda je nestao u grotlu Marakane. Dragan Džajić je 100.000 crveno-belih navijača bacio u trans u 36. minutu utakmice, dok je Vladmir Petrović Pižon u 55. minutu u potpunosti vratio Zvezdu u susret. Usledili su penali, a nakon odbrane Ognjena Petrovića Santiljni na našem stadionu je počelo do tada neviđeno slavlje.

U prvom kolu UEFA Kupa za sezonu 1976/77, crveno-beli su u uvodnoj utakmici poraženi od Lokomotive Plovdiv – 1:2. Međutim, u revanšu je viđena apsolutna dominacija i pobeda rezultatom 4:1. Iako su Bugari poveli u Beogradu, viđena je sjajna reakcija izabranika Gojka Zeca. Zoran Filipović je bio dvostruki strelac, dok su po jednom gol pogađali Vladislav Bogićević i Srboljub Stamenković.

Dve sezone kasnije je viđen jedan od najvećih preokreta u istoriji beogradskih crveno-belih. Dinamo iz Berlina je u glavnom gradu Nemačke ubedljivo savladao naše fudbalere rezultatom 5:2. Ipak,  Zvezda se nije predala i indentičnim rezultatom kao protiv Lokomotive, Dinamo ispratili sa četiri gola u mreži. Zdravko Borovnica je bio igrač utakmice sa dva postignuta pogotka, a u listu strelaca su se takođe upisali Dule Savić i Miloš Šestić.

Crvenu zvezdu je žreb 1980. godine odveo u Švajcarsku i dvomeč sa Bazelom. Slavio je rival minimalnom pobedom, ali je revanš na Marakani ponovo pokazao da je ona neosvojiva tvrđava. Samo 17 minuta je bilo dovoljno crveno-belima, a strelci su bili Srebrenko Repćić i Rajko Janjanin.

Već naredne godine je češki Banjik trijumfovao rezulatom 3:1. Ipak, crveno-beli su sa ubedljivih 3:0, a kobni po goste su bili Milko Đurovski, Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Dugo se nisu suočavali igrači Crvene zvezde sa ovakvim ishodom, sve do sezone 1996/97 i čuvenog dvomeča sa Kajzerslauternom. Nemci su zabeležili trijumf od 1:0, dok su u revanšu ubedljivom pobedom počistili nemačkog velikana. Pred krcatom Marakanom duel je obeležio tada perspektivni Dejan Stanković sa dva gola. Nakon njega pogađali su još Zoran NJeguš i Miodrag Pantelić.

Finski Helsinki je u Beograd 1997. godine došao u Beograd sa zalihom od gola prednosti stvorenog kod kuće, ali su fubaleri Crvene zvezde nošeni hukom sa tribina Marakane rutinski izašli na kraj sa rivalom i trijumfovali sa 3:0. Ponovo je koban po evropskog rivala bio Dejan Stanković sa dva postignuta gola, dok se još jednom u listu strelaca upisao Zoran Njeguš.

Delije su na naredno uzbuđenje ovakvog tipa čekale sve do 2009. godine, kada je mesto u Zvezdinoj istoriji pronašao Dejan Lekić. Dinamo Tbilisi je rutinski pobedio u prvom meču (2:0), a nakon autogola pomenutog napadača, činilo se da je sve palo u vodu. Ipak odužila se Zvezdina devetka, te het-trikom trasirala put crveno-belima do narednog kola. Pored njega, mrežu su pogađali Kadu i Slavko Perović.

Novijim generacijama je sigurno ostala u sećanju utakmica protiv Krasnodara, koja je crveno-bele vratila u grupnu fazu evropskih takmičenja. Poraženi su izabranici Vladana Milojevića u Rusiji rezultatom 3:2, dok su u Beogradu pogotkom Nemanje Radonjića stvorili pozitivan rezultat. A onda, raketni šut Gelora Kange početkom drugog poluvremena za delirijum i opšte slavlje prepune Marakane i pogodak koji je naš klub vratio tamo gde pripada.

Poslednji ovakav susret je zabeležen 2021. godine kada je Kairat savladao izabranike Dejana Stankovića, da bi potom u revanšu naši fudbaleri bili nemilosrdni i spakovali pet komada rivalu. Dvostruki strelac je bio Aleksandar Katai, a pogađali su još i Lui Dioni, Filipo Falko i Mirko Ivanić.

Svi ovi podaci govore koliki vetar u leđa Marakana daje onim igračima koji izađu tog trenutka na stadion, a nema sumnje da će krcate tribine dočekati Bode Glimt u cilju još jednog plasmana u Ligu šampiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!
Kolumne

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!

Nacionalni fond za demokratiju - NED (engl. National Endowment for Democracy) je neprofitna američka vladina organizacija osnovana 1983. godine sa ciljem „promocije demokratije“. Fond dobija najveći deo finansijskih sredstava od Kongresa (United States Congress) i Ministarstva inostranih poslova SAD (US Department of State). U stvarnosti NED je zamena za dotadašnje „meke“ delatnosti CIA, i NED je organizacija koja je popunila prazan prostor u širenju američke meke moći, koji je postojao i pored slične delatnosti USAID i Stejt dipartmenta.

21.08.2024

18:53

TV

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!
Live TV

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!

Ono što nam se do juče činilo nemoguće, danas je došlo u Srbiju. Ako ovako nastavimo, ješćemo insekte! Zašto je Zapadu jako važno da uništi pravoslavnu crkvu u Rusiji i pravoslavlje uopšte? Na ovu temu u "Info danu" govorio je istoričar Goran Šarić. U drugom delu emisije priključili su se i Marko Lakić, novinar i ekonomista Nebojša Berak.

21.08.2024

19:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Kapitulacija Kijeva znači rat sa "Blekrokom"! Putin i Rusija se spremaju za ključnu bitku, ali ne sa Ukrajinom i Zapadom!
Nimalo naivno!

Kapitulacija Kijeva znači rat sa "Blekrokom"! Putin i Rusija se spremaju za ključnu bitku, ali ne sa Ukrajinom i Zapadom!

Jedno od najvažnijih pitanja koja muče ne samo naše zaklete zapadne prijatelje, već i masovnog Rusa, jeste šta su tačno planovi Kremlja za Ukrajinu. Jer od toga će zavisiti trajanje Specijalne operacije, broj novih regiona, prihodi stanovništva, obim izgradnje za obnovu infrastrukture uništene ratom i ukrajinskom vlašću i još mnogo, mnogo toga.

21.08.2024

18:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija