• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

28.09.2024

19:39

Zvezda na krilima Dauma slomila Mornar! Crveno-beli se dobro pomučili sa Baranima! (FOTO GALERIJA/VIDEO)

Starsportphoto

Crvena zvezda

Zvezda na krilima Dauma slomila Mornar! Crveno-beli se dobro pomučili sa Baranima! (FOTO GALERIJA/VIDEO)

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mornara rezultatom 91:72 (22:14, 23:27, 22:17, 24:14), u okviru drugog kola regionalne ABA lige.

Izabranici Janisa Sferopulosa ušli su u večerašnji meč poljuljani porazom od Dubaija (86:84) u prvom kolu, pa su na terenu davali i poslednji atom snage kako bi popravili utisak i došli do prve pobede u sezoni. S druge strane, nije se ni Mornar proslavio na premijeri regionalnog šampionata, pošto je na domaćem terenu ubedljivo poražen Budućnosti (98:51), tako da je izašao na megdan crveno-belima sa začelja tabele.

Intereseovanje za susret aktuelnog srpskog prvaka i ekipe iz Bara nije bilo na vrhuncu, jer su tribine Beogradske arene i desetak minuta pre meča bile poluprazne. Ipak, do starta se sitacija za nijansu popravila, ali opet to nije bila atmosfera kakvu "delije" umeju da naprave.

Grčki strateg je na teren izveo donekle očekivanu startnu postavu, sa jednom promenom - Jago dos Santos, Ajzea Kenan, Nikola Kalinić, Džoel Bolomboj i Majk Daum. Američki košarkaš koji je donedavno branio boje Anadolu Efesa, dobio je priliku da debituje na zvaničnom meču, a svojim učinkom na terenu defintivno je opravdao očekivanja kormilara ekipe. 

 

 

Ekipa sa Malog Kalemegdana greškama i nepreciznim gađanjima otvorila je prvu četvrtinu. Najpre je Majk Daum promašio dve trojke, da bi i Kenan prebacio van okriva. Ni Bolomboju nije odmah krenulo od ruke, pošto je bio neprecizan pri pokušaju floutera. Daum je u međuvremenu ubacio prve poene za crveno-bele, da bi gosti uzvratili preko Dženkisna koji je pogodio dva od tri penala, nakon što je fauliran pri šutu za tra poena.

Tokom prvog kvartala obe ekipe više su bile fokusirane na defanzivu nego na napad. Crveno-beli su zahvaljujući poenima Dauma, Gedraitisa i Kenana uspeli da steknu dvocifrenu prednost, ali su gosti iz Bara iskoristili greške domaćih kako bi smanjili razliku na samo nekoliko poena. U završnici prve četvrtine, Bediak i Dženkins su postigli nekoliko poena, što je omogućilo Baranima da se približe na "-6", sa rezultatom 22:14.

Tokom druge četvrtine ekipa Mornara dokazala je da dostojno može da parira srpskom šampionu i serijom poena stekla ogromnu prednost, ali su u konačnom rezultatu i dalje crveno-beli sačuvali vođstvo. Barani su deonicu otvorili sa dve odlične trojke, da bi Mekintajer uspeo da prekine njihovu seriju i upiše nove poene za ekipu sa Malog Kalemegdana.

Iskusni strateg na klupi crveno-belih nije krio nezadovoljstvo onim što njegovi igrači pružaju na terenu, pa je bio primoran da pozove tajm-aut i objasni im par taktičkih detalja kako ne bi prokockali vođstvo.

Kao da je njegova bukvica urodila plodom, pa su crveno-beli preuzeli inicijativu i podigli nivo igre. Zahvaljujući preciznim trojkama Gedraitisa i Dženkinsa, a potom i penalima Teodosića, Zvezda je došla do osetnije prednosti, koja je bila aktuelna svega nekoliko sekundi.

Gosti se nisu predavali, Buljević i Runjić su odlično igrali u tandemu i upisali seriju poena za Barane. Ekipa sa samog kraja tabele regionalnog šampionata nastavila je u istom ritmu sve do pauze, a pred odlazak a istu Zvezda je imala samo dva koša prednosti - 45:41.

 

 

Nakon povratka sa poluvremena, identičan scenario. Morao je Janis Sferopulos da menja Džoela Bolomboja koji je preumoran. Adut crveno-belih iz minule sezone koristio je svaki tren za predah, i praktično jedva pretrčavao sa jedne strane na drugu, što dovoljno govori i statistika - samo dva poena do kraja trećeg kvartala. 

Aktuelni prvak oslonio se na Miloša Teodosića koji je upisao seriju od šest poena, a potom i u kratkom vremenskom razmaku zabeležio dve asistencije i ukradenu loptu. Nakon tajm-auta gostujuće ekipe, Barani su nastavili sa kontranapadima, koji nisu bili toliko efikasni kao u prvom segmentu igre. Nakon trećeg kvartala Crvena zvezda je na mini odmor otišla sa devet poena više od rivala - 67:58

Tokom poslednje deonice, obaa tima su bila izjednačena. Iako je ekipa sa Malog Kalemegdana na početku imala nekoliko poena viška, kao da se gosti nisu trudili da pokušaju da poravnaju rezultat ili eventualno dođu do preokreta. Zahvaljujući preciznim poenima Nedovića i dobrom ofanzivom ostalih saigrača, crveno-beli su iz minuta u minut održavali prednost.

Ekipa iz Bara pokušavala je u više navrata da istopi razliku, a na terenu je dominirao američki tandem Branden Dženkins i Jamari Smit. Ipak, pojedinačnim radom nisu mogli do preokreta, a pred njima je bio i znatno teži posao, da podignu atmosferu u ekipi.

Ekipa sa Malog Kalemegdana je odličnim napadima u završnici meča uspela da dođe do dvocifrene prednosti i sačuva rezultat do poslednjeg sudijskog zvižduka - 91:72.

Najefikasniji u redovima crveno-belih bili su Rokas Gedraitis i Majk Daum sa po 19 poena, a pratio ih je Luka Mitrović sa deset. Na drugoj strani, Dženkins je upisao 27, Smit 14, dok su Bediako i Buljević dodali deset poena. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija