• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

14.06.2024

07:00

Srbija u novom ruhu u Nemačkoj! Kako se menjao dres naše reprezentacije kroz istoriju EP (FOTO)

profimedia

EURO 2024

Srbija u novom ruhu u Nemačkoj! Kako se menjao dres naše reprezentacije kroz istoriju EP (FOTO)

Podeli vest

Fudbal i moda uvek su išli zajedno. Svako veliko fudbalsko takmičenje, bilo svetsko ili evropsko donosilo je nove dizajne dresova nacionalnih reprezentacija. Tako će biti i na ovoj kontinentalnoj smotri u Nemačkoj.

Uniforme reprezentacija uvek su zanimljiva tema među navijačima i ljubiteljima fudbala. Tokom više od šest decenija evropskih šampionata mnogi su bili svedoci, lepih, neobičnih, ali i ružnih dresova. 

Podsetićemo se svih dresova u kojima je naša reprezentacija igrala na Evropskim prenstvima, od prvog u Francuskoj, pa sve do današnjeg, koje počinje u Nemačkoj. Reprezentacija Srbije tek po šesti put učesvovaće na kontinentalnoj smotri, prvi put posle 24 godine čekanja, a tokom istorije, očekivano, menjala se boja naše uniforme i sponzori. Zanimljivo je da će ovo biti prvo evropsko takmičenje na kojem će dominirati crvena boja, dok je prethodnih pet EP preovladavala plava, zbog čega smo i decenijama imali nadimak “plavi”.  

 
Na prvom EP 1960. godine u plavo-beloj kombinaciji

 

Na prvom Evropskom prvenstvu 1960. godine u Francuskoj, naša reprezentacija, tada pod imenom Federativna Narodna Republika Jugoslavija igrala je u plavom dresu, na levoj strani bio je grb države, čuveni plamen, šorts je bio bele boje, a štucne crvene. Ova kombinacija bila nam je srećne ruke, jer smo na prvom EP u istoriji stigli do finala, ali smo u borbi za titulu izgubili od tada Sovjetskog Saveza sa 2:1.

Foto: profimedia

Duel Jugoslavije i SSSR u finalu 1960. godine
 
Ostali verni istoj kombinaciji boja i na EP 1968. godine

 

Naredno EP na kojem smo igrali bilo je 1968. u Italiji. Kao i na prvom kontinentalnom šampionatu odigranom pre osam godina u Francuskoj, dizajn opreme gotovo da se nije menjao. Dominirala je plava boja, jedino što novi dres nije imao kragnu, već je oko vrata izgledao kao majica. Druga garnitura, odnosno gostujuća, bila je kompeltno bele boje. Očigledno da je ova oprema bila talična za naš tim, koji je ponovio uspeh iz Francuske i ponovo stigao do finala. Ipak, i ovog puta stali su na poslednjem koraku i u dvomeču izgubili od domaćina Italije ukupnim rezultatom 3:1.

Foto: profimedia

Reprezentativac Jugoslavije Ilija Petković i fudbaler Italije Đakinato Faketi u finalu EP 1968. godine 
 
Prvi put u brendiranoj opremi na EP 1976. godine

 

Revolucionarna promena desila se na Evropskom prvenstvu 1976. godine, kada je Jugoslavija bila domaćin takmičenja. "Plavi" su tada po prvi put na EURO igrali u brendiranim dresovima kompanije „Adidas“. Dres je bio plave boje, dok su na ramenima bile tri bele linije, karakteristične za nemačkog proizvođača opreme. Kao i na prethodnom šampionatu i na ovom smo imali drugu garnituru, koja je takođe bila bele boje, ali sa plavim linijama na ramenima. I na ovom šampionatu Jugoslavija je stigla do završnice šampionata, odnosno na kraju zauzela četvrto mesto u poretku. 

Foto: profimedia

Reprezentacije Jugolsavije na EP 1976. godine
 
Plava boja dominirala i na šampionatu 1984. godine

 

Na narednoj fudbalskoj smotri na kojoj smo učestovali 1984. godine u Francuskoj, „Adidas“ je takođe bio zadužen za oblačenje naše reprezentacije. Ovog puta, nemačka kompanija dizajnirala je plavi dres sa kosim crveno i belim linijama. Takođe, šare u bojama naše trobojke bile su duž celog rukava, kao i na bočnim delovima belog šorca, dok su štucne bile crvene. Ipak, ovaj dizajn nije bio srećne ruke za „plave“, koji su eliminisani već u grupnoj fazi.

Foto: profimedia

Duel Jugoslavije i Belgije na EP 1984.
 
Poslednje EP u plavim dresovima

 

Posle 16 godina čekanja naša zemlja je konačno 2000. zaigrala na evropskoj smotri u Belgiji i Holandiji. Očekivano, tokom decenije i po decenije, dizajn dresova se drastično promenio, tehnologija je napredovala, pa smo se na ovom takmičenju igrali u novom ruhu. Ostali smo verni „Adidasu“, koji je za ovo prvenstvo spremio dve garniture dresova. Prva je bila plavi dres, sa belim bočnim linijama, šorts je bio obrnute kombinacije, a štucne očekivano crvene. Druga garnitura uniforme je bila belo-plava. Zanimljivo, ovo je bilo prvo evropsko takmičenje, na kojem je umesto grba države, na dresu stajao logo fudbalskog saveza naše zemlje. Stigli smo tada do četvrtfinala, ali smo doživeli bolan poraz od jednog od domaćina šampionata – Holandije i to sa 6:1.

Foto: EPA Images

Dragan Stojković Piksi na meču sa Norveškom na EP 2000. godine
 
U Nemačkoj sa motivima čuda prirode

 

Skoro dve i po decenije, navijači u Srbiji su čekali na ponovni izlazak naših fudbalera na evropsku scenu. U međuvremenu, promenjeni su sponzori, promenjeno je i ime države, pa i nadimak, pa smo tako postali „orlovi“ zbog grba na dresu, a primarnu boju plavu, sada je zamenila crvena. Srpski fudbaleri tako će prvi put na jednom Evropskom prvenstvu igrati u sportskoj opremi „Puma“, koja je već šest godina oblači naš tim.

Foto: profimedia

Fudbaleri Srbije u novim dresovima na prijateljskom meču sa Švedskom

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija na raspolaganju će imati dve garniture dresova u Nemačkoj. Prva će biti u nijansi crvene, sa tamnoplavim detaljima na rukavima i belim na leđima, dok će šortsevi biti plave, a štucne bele boje. Time se kompletirala srpska trobojka. Gostujuća oprema je bele boje sa plavim detaljima i to kragna, grb i rukavi, na kojima se u crvenoj boji nalazi i jedan od čuda prirode i najpoznatija turistička atrakcija u Srbiji – Đavolja Varoš. Ko zna, možda se baš u Nemačkoj dogodi fudbalsko čudo i to u režiji "orlova". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija