• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

15.06.2024

12:28

"Nisam imao pojma da si ovakav igrač"! Piksi se prisetio EP 2000: To nikad neću zaboraviti (FOTO/VIDEO)

Starsportphoto

EURO 2024

"Nisam imao pojma da si ovakav igrač"! Piksi se prisetio EP 2000: To nikad neću zaboraviti (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Dragan Stojković Piksi jedan je od retkih iz sadašnje ekspedicije naše fudbalske reprezentacije koji je bio učesnik Evropskog prvenstva 2000. godine, poslednjeg pre ovog na kojem je nastupio naš nacionalni tim.

Selektor "orlova" pričao je za sajt Fudbalskog saveza Srbije o pomenutom šampionatu koji je održan u Belgiji i Holandiji. Tadašnja reprezentacija Jugoslavije prošla je grupnu fazu nakon remija sa Slovenijom (3:3), pobedom nad Norveškom (1:0) i poraza od Španije (4:3).

Prvenstvo se, kao što se mnogi sećaju, neslavno završilo debaklom protiv Holandije (6:1), a to je bio poslednji meč koji je naš nacionalni tim odigrao na Evropskom prvenstvu. Naredni će biti sutra (21.00) u Gelzenkirhenu protiv Engleza.

Fudbalski savez Srbije na svom sajtu objavio je zanimljivu priču sa akterima koji su tada bili deo reprezentacije. U pitanju su selektor Dragan Stojković Piksi, njegov pomoćnik Goran Đorović, kao i selektor selekcije Srbije do 21 godine Ljubinko Drulović.

Prema Piksijevim rečima, to prvenstvo nikada neće zaboraviti, a ispričao je nekoliko anegdota, naročito vezanih za tu legendarnu utakmicu protiv Slovenije (3:3).

- Slovenci su u 57. minutu vodili 3:0. Klasičan nokdaun. Miha (Siniša Mihajlović, prim.aut.) je dobio crveni karton i pretila nam je ozbiljna katastrofa. Boškov je u jednom trenutku skočio sa klupe i povikao: "Ajde, bre, plavi, šta vam je?" Pa kako šta nam je, ne možemo da se povežemo. Uspeli smo sa deset igrača da postignemo tri gola i malo je falilo da Jokan u poslednjem minutu donese potpuni preokret. Drulović je ušao i odigrao strašnu utakmicu, Juga takođe. Totalno smo vaskrsli u drugom poluvremenu - priseća se Dragan Stojković.

Foto: fss.rs

Drulović, Piksi i Đorović (stoje), sa novinarima Nebojšom Petrovićem i Mirkom Vrbicom

 

Sadašnji selektor počeo je meč sa klupe, ali je ušao u igru nakon pola sata umesto Dejana Stankovića.

- Stručnjaci su tu utakmicu proglasili za najbolju na Evropskom prvenstvu. Zlatko Zahović mi je kasnije rekao: "Majstore, kada si ti ušao, mi smo potpuno stali". Nikada neću da zaboravim scenu sa Boškovom posle meča 2. kola protiv Norveške. Dobijemo 1:0, proglase me za igrača utakmice i sutradan konferencija za medije u hotelu "Ter Elst". Meni se ne ide, oni kažu: "Moraš, dobio si MVP, novinari žele tebe i selektora". Ona staza od hotela do pres-sale imala je stotinak metara, mi krećemo, a Vujke me zagrli i kaže: "Nisam imao pojma da si ti ovakav igrač" - otkriva Stojković.

Piksijev pomoćnik Đorović taj meč sa Slovencima je propustio, ali sjajnu partiju je pružio Ljubinko Drulović. Nekada sjajni krilni fudbaler ušao je u igru i napravio pometnju u ekipi Slovenije, bio je strelac i asistent, kao i jedan od najboljih igrača tog turnira.

Za mene je čast i privilegija što sam i zvanično proglašen za najboljeg asistenta tog šampionata. Sećam se scene posle pobede protiv Norveške, ulazimo u autobus, a Jokan kaže: "Drula, hvala ti što si nas odveo u drugi krug". Vlada Jugović je ušao u svlačionicu sa "Gazetom delo Sport" u kojoj je pisalo da sam među šestoricom najbolje ocenjenih igrača grupne faze šampionata – kaže Drulović.

Zanimljivo, tada su sa Evropskog prvenstva kao novinari izveštavali čuveni novinari Mirko Vrbica i Nebojša Petrović, koji su danas u medija timu FSS, a kao fotoreporter slikao je Marko Metlaš, koji je i sada na Evropskom prvenstvu.

Foto: fss.rs

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Onkolog: Moguće napraviti vakcine i lekove protiv raka za svakog čoveka posebno
Društvo

Onkolog: Moguće napraviti vakcine i lekove protiv raka za svakog čoveka posebno

Zahvajujući tome što sada znamo kako naš genom izgleda i šta mu je funkcija, postoje mogućnosti da napravimo nešto za svakog čoveka pojedinačno, odnosno da se prave personalizovane vakcine i lekovi da ciljano lečimo bolest raka kod određenog pacijenta, izjavio je danas onkolog prof.dr Vladimir Kovčanin povodom personalizovane vakcine za rak koju razvija ruski naučnik Aleksandar Gincburg, a koja je trenutno u fazi pretkliničkih istraživanja.

18.06.2024

14:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija