• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

16.06.2024

23:30

OCENE SRBIJA: Da je više Blekija, Englezi nam ne bi mogli ništa!

EPA Images

EURO 2024

OCENE SRBIJA: Da je više Blekija, Englezi nam ne bi mogli ništa!

Podeli vest

Fudbaleri Srbije poraženi su od Engleske na startu Evropskog prvenstva u Nemačkoj rezultatom 1:0 (1:0), ali su, kada se podvuče crta, ostavili dobar utisak.

Trenutak nepažnje u 13. minutu bio je dovoljan da Džud Belingem kazni "orlove", koji su loše i uplašeno počeli meč. Tek kasnije su se razigrali i bili opasniji po rivala, ali nisu uspeli da dođu do izjednačenja.

 

Foto: Informer

  

 6 

Jedno od Piksijevih iznenađenja u startnoj postavi. Posle više od dve godine selektor je promenio golmana, pa je umesto dosad standardnog Vanje Milinkovića-Savića poslao među stative Predraga Rajkovića. Osim glasina iz tabora "orlova" nije bilo nekih drugih nagoveštaja ove promene.

Sve u svemu, golman Majorke čak i nije imao previše posla. Uglavnom su se njegovi zadaci svodili na izvođenje lopte i biranje da li da akcija krene "od noge", odnosno pas igrom od štopera ili ispucavanjem ka napadačima. Učestvovao je povremeno u igri kao četvrti štoper, mirno odigravao i to bi otprilike bilo to. Fenomenalno je, uz pomoć prečke, zaustavio udarac Harija Kejna u finišu.

 

Foto: Informer

Foto:  

 

 7 

Koji Hari Kejn?! Obično je u prethodne dve godine u formaciji sa tri štopera Miloš Veljković bio centralni, ali se selektor Stojković ovog puta opredelio da tu postavi Milenkovića. Jasno, osnovni cilj je bio da štoper Fiorentine ukroti jednog od najboljih napadača sveta. Kad izgubite utakmicu teško je pričati o odlično odrađenom poslu, ali golgeter Bajerna, od kojeg strepe najjače odbrane Evrope, nije se video u sudaru sa Srbijom, odnosno sa Nikolom.

Komandovao je Bleki poslednjom linijom i bio jedan od retkih koji ne samo što je gestikulirao rukama da se stane na loptu, da se umiri pas i igra pametno, strpljivo i bez straha, već je zaista sve to pokazivao na delu i bio lider.

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Imao je tu sreću da nije trebalo toliko ispomoćni po desnoj strani odbrane, gde je on bio orijentisan kao desni štoper. Belingem je po zamišljenoj postavci engleskog tima bio levo krilo, ali se vedeta Real Madrida kretala svuda po terenu, pogotovo na našoj polovini, tražeći konstantno prazan prostor između linija. Po levoj strani engleskog napada i nije bilo učestalih prodora i pokušaja da se nađe rupa kao po desnoj odakle je i stigao gol. 

Veljković je relativno korektno odradio svoj posla, mada je od svih defanzivaca najmanje učestvovao u započinjanju akcija.

 

Foto: Informer

 

 6 

Kad imate srce veliko kao planinu i igrate onako kako igra Strahinja Pavlović za Srbiju, onda mnoge greške mogu da vam budu oproštene. Ali da se razumemo, Pavlović nije mnogo grešio. Imao je i te kako posla, naročito dok je imao pored sebe Kostića, jer je često morao da juri Saku. Skoro da ga je stigao i u tom nesrećnom 13. minutu. Čak je Strahinja zakačio loptu posle Sakinog centaršuta, ali je nije izblokirao ili poslao u korner, već se ona ispod njegove noge izmigoljila i pobegla na glavu Belingemu.

Imao je Pavlović i izlete na protivničku polovinu, što smo od njega navikli da gledamo, ali oni nisu doneli neki konkretniji rezultat.

 

Foto: Informer

 

 6 

Gotovo po pravilu loptu je dobijao leđima okrenut protivničkom golu i gotovo svaku takvu je vraćao štoperima. Retko kad se ukazivala prilika da iskoristi brzinu, da krene u prodor, a i u tih par navrata nije slao centaršuteve koji bi ugrozili Engleze.

Dobro je obavljao defanzivne zadatke i s njegove strane, gde je sarađivao sa Veljkovićem, sve je bilo zaključano. Istini za volju, po tom boku su Englezi daleko manje i napadali.

 

Foto: Informer

 

 5 

Slabo, slabo, slabo... Teško je proceniti ko je krivac što se Belingem šetao sam kao duh kroz naš šesnaesterac nekoliko trenutaka pre gola, ali igrač takvog iskustva i često angažovan kao štoper morao je da prepozna situaciju i isprati fudbalera Reala do kraja akcije. Gudelj je odigrao samo poluvremenu, odgledao je s klupe onaj deo meča u kojem je Srbija igrala bolje i bila pod manjim pritiskom. 

Možda bi se i on bolje snašao u drugih 45 minuta, ali sam je sebi potpisao izmenu kad je napravio drugi opasan faul i dobio žuti karton pred pauzu. Daleko je Gudelj od svojih ranijih izdanja, barem u reprezentativnom dresu, pa bi možda u naredne dve utakmice na Evropskom prvenstvu mogao da bude alternativa s klupe.

 

Foto: Informer

 

 6,5 

Jedna od Piksijevih odluka koja je iznenadila bila je izmena Lukića. Ne zato što je umesto njega ušao kapiten Tadić, nego zato što je igrač Fulama bio jedan od najagilnijih u reprezentaciji. Bilo ga je u oba pravca, i da se zaustave kreacije engleskih vezista, da se ukrade lopta, napravi pametan faul, ali i da se povuče lopta i krene napred. 

Planski je često dolazio blizu štopera da pomogne u postavljanju temelja za akcije našeg tima, a imao je odlične minijature i na protivničkoj polovini. Možda je moglo za njega da bude mesta na terenu i duže od 60 minuta, pogotovo jer je Srbija jurila rezultat. Ako je za utehu, sačuvaće snagu za naredne mečeve, a ako bude igrao kao večeras biće od ogromne koristi.

 

Foto: Informer

 

 5 

Možda će jednog dana deci ili unucima prepričavati da je bio akter Evropskog prvenstva na kojem je Srbija igrala posle 24 godine, ali će u toj priči sasvim izvesno preskočiti priču o svim izdanju protiv Engleske. Dakle, meč za zaborav. Saka ga je silno namučio po levoj strani, konstantno se "ponavljao" krilni fudbaler Arsenala, lako nalazio prostor iza Filipovih leđa, a u jednoj situaciji ga je pretrčao kao Bolt konkurenciju. Ni učinkom u ofanzivi nije kompenzovao probleme iz odbrane, pa s njegove strane nismo dobili ni centaršuteve, ni prodore, ni bar polušansu za gol, a i retko je uspevao da uopšte zadrži loptu. 

Izašao je zbog povrede u 43. minutu i to je dodatno uticali da kompletan utisak bude veoma bled.

 

Foto: Informer

 

 6 

Sergeju svaka čast, on sa loptom sve zna, njega saigrači slušaju, ali kad nema Tadića na terenu onda nema ni prevelike kreacije u našoj igri. Prvih 20 minuta gotovo da ništa nismo videli od njega, nije bio taj koji bi stao na loptu, umirio saigrače, okuražio ih i povezao redove. Malo nisu dali Englezi, malo su naši ušli u meč s previše respekta, malo su se izgleda i uplašili... Onda je narednih 40 minuta Sergej bio glavna poluga u timu, preko njega je skoro uvek išla lopta i svaki obećavajući napad, ali je izostajao taj čuveni - završni pas.

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Ništa ne može da mu se zameri na želji, borbenosti, htenju, agresivnosti, požrtvovanosti... Da li je dao gol? Nije. Da li je ušao u šansu? Nije. Da li je asistirao za gol ili stvorio saigraču šansu? Pa, nije. E, onda je to od napadača premalo. Piksi je očigledno video u njemu ili njegovim igračkim karakteristikama nešto za šta je mislio da će ugrožavati Engleze sve do kraja meča, pa ga je ostavio na terenu i kad je izveo Mitrovića. Međutim, Vlahović ni sa Jovićem u tandemu nije došao do izražaja i nije imao onaj učinak koji se prvo gleda kod golgetera.

 

Foto: Informer

 

 6 

Kad je u 60. minutu utakmice četvrti sudija podigao tablu za izmenu sa brojem devet, mnogi su se na stadionu zbunjeno gledali, trljali oči i pitali se: "Zašto?"

Neće biti da je samo zbog starih zasluga Mitrović s terena ispraćen ovacijama. Kao ni Vlahović nije dao gol, nije asistirao, ali je uputio najopasniji šut ka golu rivala i neposredno pred izmenu bio u obećavajućoj prilici posle koje je čak tražio penal. Jedini prihvatljiv izgovor za izmenu može da bude umor, previše potrošnje i želja selektora Stojkovića da ga sačuva za naredne mečeve koji će nam odrediti sudbinu na Evropskom prvenstvu.

 

Foto: Informer

 

 5 

Obećao je da ćemo napasti Engleze i da nećemo samo stajati i gledati kako oni drže loptu i napadaju čekajući da nam daju gol. Desilo se upravo suprotno. Jeste krenuo s dva špica od starta, ali i u dva teška defanzivna bloka. "Orlovi" nisu pošteno ni pipnuli loptu u prvih dvadesetak minuta i kao da su čekali da prime gol, pa da počnu iole da igraju fudbal.

Mnogo puta se pokazalo da Tadić nema alternativu u nacionalnom timu, ali Stojković je opet pokušao bez kapitena. Možda rezultat u zbiru ne bi bio drugačiji da je Tadić počeo utakmicu, ali ovako će ostati da lebdi to pitanje zauvek. A onda i kad je dao šansu igraču Fenerbahčea, ali je s terena povukao Mitrovića uprkos tome što i vrapci na grani znaju da njih dvojica samo u tandemu predstavljaju najjaču snagu "orlova". Ne zna se broja golovima koje su postigli u direktnoj saradnji... I toga su se Englezi plašili, priznao je i Geret Sautgejt pre utakmice, ali Piksi ovaj put nije želeo da ih dodatno traumira. 

 

IZMENE

Foto: Informer

 

 6 

Ušao u igru u 43. minutu umesto povređenog Kostića i promenio mnogo toga na terenu. Saka je i dalje predstavljao opasnost po Srbiju, ali su ga Mladenović i Pavlović lakše neutralisali nego dok je Kostić bio na terenu. S druge strane, doneo je probojnost po levom boku i zadavao ozibljnu glavobolju Ostrvljanima. 

Dva puta su se Mladenovićevi centaršutevi kretali po petercu, a jednom je i sam bio u odličnoj prilici ali je za delić sekunde zakasnio da šutne. Druga bi se pesma danas pevala da je Mladenović bio od starta zadužen za levi bok, ali nominovao se za prvih 11 za sudar sa Slovencima, bez obzira da li će Kostićeva povreda biti lakše prirode.

Foto: Informer

 

 5,5 

Solidna partija Ivana Ilića. Generalno gledano imao je lakši posao nego Gudelj, čije je mesto zauzeo, jer je raspored snaga i stragetija dva tima u nastavku bila drugačija. Srbija je bila pod manjim pritiskom, više je držala loptu u svojim nogama, a manje bila orijentisana na defanzivu. Ilić se tu sasvim solidno snašao, pomagao u oba pravca, bez nekog učinka koji bi ga previše nominovao za dobru ili lošu ocenu.

 

Foto: Informer

 

 6 

Ostaće žal što Dušan Tadić nije počeo utakmicu. Sad će neki pitati: "A, šta je konkretno doneo ulaskom u igru?" I verovatno će misliti na gol ili asistenciju ili barem kreiranje neke stopostotne šanse. Kapiten je kapiten, lider tima, ne samo zbog toga što ni iz čega ume da stvori šansu, nego zato što i u dobru i u zlu predvodi tim, deluje umirujuće na terenu, daje sigurnost igračima, a kapiten kakvog mi imamo ujedno plaši rivala.

Nema dileme da bi igra Srbije izgledala drugačije da je Tadić bio od starta na terenu. Ili barem da mu je ostao Mitrović u ekipi kad je već ušao na teren. Sigurno mu nije lako pala odluka selektora, ali videćemo da li će Dušan iz toga izvući najbolje što može i sa dodatnom motivacijom i željom odigrati preostale utakmice na turniru. Nema zbora da on i protiv Slovenije i protiv Danske mora da nosi traku oko ruke od prve sekunde.

Foto: Informer

 

 5 

Eh, da mu nije pobegla ona lopta koju mu je u šesnestercu poslao Tadić... Pokušao je Piksi da iznenadi Engleze u poslednjih pola sata sa Jovićem, ali napadač Milana nije imao zapažen učinak. Motao se oko šesnaesterca, tražio rupe u odbrani protivnika, pokuašavao da se pozicionira kako bi dobio upotrebljiv pas, čekao pravi centaršut, ali ga nije dočekao. Ni Luka, ni Srbija.

 

Foto: Informer

 

 

Premalo vremena proveo na terenu da bi bio ocenjen. Pokušao je da opravda one reči s početka priprema da je spreman da iskoristi svaki minut koji mu selektor pruži i bude džoker "orlova". Nije bio ovaj put, nadamo se da će sledeći, kad za tim bude bilo potrebe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija