• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

20.06.2024

16:57

Lukaaaa Joviiiić! Srbija u 95. minutu izbegla poraz od Slovenije (FOTO/VIDEO)

EPA Images

EURO 2024

Lukaaaa Joviiiić! Srbija u 95. minutu izbegla poraz od Slovenije (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno sa Slovenijom 1:1 (0:0) u 2. kolu grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Pune 24 godine srpski navijači čekaju trijumf na kontinentalnom šampionatu i moraće da čekaju još, jer je nestvarno šta smo danas sve promašili i dozvolili ekipi Matjaža Keka da nas šokira pogotokom Žana Karničnika u 69. minutu. Ipak, pravda je konačno zadovoljena u 95. minutu, kada je rezervista Luka Jović konačno zatresao mrežu "zmajčeka" i doneo ogromnu radost Srbiji!

Kakav meč, kakva završnica, za infarkt! Očekivali smo pobedu, najavljivali su je, kako selektor Dragan Stojković, tako i svi naši igrači. Međutim, na terenu nije bilo tako lako, naprotiv. Mučili smo se, u pojedinim momentima borili se za dah, spašavao nas je i golman Predrag Rajković, ali nas je do ludila dovodio i Jan Oblak, koji je branio i nemoguće.

Foto: EPA Images

Luka Jović

Preko 20.000 navijača na "Alijanc areni" u Minhenu i fenomenalna atmosfera bili su ogroman vetar u leđa momcima u crvenim dresovima. Za borbu i zalaganjen svaka čast, za igru - velika zabrinutost, jer ukoliko ovako budemo igrali u poslednjoj rundi protiv Danske na istom stadionu (25. jun, 21.00), teško da ćemo uspeti da se plasiramo u nokaut fazu.

Kada je reč o samoj utakmici, Piksi je napravio nekoliko izmena u odnosu na premijerni duel protiv Engleske. U startnu postavu vratio se kapiten Dušan Tadić, šansu je od prvog minuta dobio i Luka Ilić, kao i Filip Mladenović, koji je zamenio povređenog Filipa Kostića. Na klupi za rezerve ostao je Sergej Milinković Savić, kao i njegov brat Vanja, pošto je prednost među stativama opet dobio predrag Rajković.

 

Međutim, nije počelo dobro za "orlove". Ponovo nam se, kao i protiv Ostrvljana pre četiri dana, dogodio loš ulazak u utakmicu. U prvih 15 minuta apsolutnu dominaciju imali su Slovenci, krenuli su nekako odlučnije, hrabrije, sa mnogo većom željom. To potvrđuje i podatak da je u razmaku od četiri minuta Rajković morao dva puta da interveniše kod opasnih udaraca Čerina i Mlakara.

Tek od 20. minuta uspeli smo da uspostavimo ritam, da se konsolidujemo i odigramo neku smislenu akciju. Prvu ozbiljniju šansu Srbija je stvorila u 27. minutu, kada je Ilić centrirao s leve strane, a Vlahović šutirao glavom u padu, ali je Oblak bio na mestu.

 

 

Samo četiri minuta kasnije konačno je i Mitrović bio u prvom planu. Dobro se snažni napadač zagradio, lopta je odskočila, želeo je glavom da je ćušne u gol, ali je Mlakar uspeo da interveniše u poslednjem trenutku.

U jeku ofanzive "orlova" umalo da usledi hladan tuš. Elšnik je primio loptu na ivici kaznenog prostora, zalomio Pavlovića i raspalio, ali su sreća i stativa bili na našoj strani.

 

 

Finiš prvog poluvremena pripao je Piksijevim momcima. Prvo je Mitar opet bio u dobroj prilici nakon centaršuta Živkovića, ali mu je Oblak odbranio nogom iz neposredne blizine, iako je usporeni snimak kasnije potvrdio da se krilo "orlova" nalazio u ofsajd poziciji.

Na pauzi je Piksi odlučio da napravi i prvu izmenu, umesto požutelog Mladenovića priliku je dobio Mijat Gaćinović. I upravo je on mogao da zatrese mrežu, kada je u 49. minutu centrirao sa levog krila, Bijol je promašio celu loptu, ali je ona otišla tik pored stative.

 

 

Ipak, mnogo više uzbuđenja i žala zbog promašaja izazvala je stopostotna šansa Mitrovića dva minuta ranije. Nestvarno je kako najbolji strelac u istoriji našeg državnog tima to nije iskoristio. Dobio je idealnu loptu od Tadića iskosa s desne strane, izbio sam na Oblaka, koji je još jednom dokazao zašto je jedan od najboljih golmana na svetu.

 

 

Definitivno najopasniji naš igrač bio je Mitar, ali se i propisno ispromašivao. Situacija iz 50. minuta, kada ga je Živković idealno pogodio u glavu, a on pogodio Karničnika i iznudio korner, bila je samo još jedna u nizu za kojom su srpski navijači uzdisali na tribinama u Minhenu.

Posle ozbiljnog pritiska Srbije, uspeli su "zmajčeki" da dođu do daha, a praktično svaki put kada su nam prešli centar, bilo je opasno. Prvo je Veljković sjajno reagovao i sprečio šansu za Šeška, da bi u 58. minutu fenomenalno reagovao Predrag Rajković i odbranio "bombu" Šeška sa više od 20 metara.

 

 

Probao je Piksi sa izmenama nešto da promeni, na teren je poslao Sergeja Milinković Savića i Luku Jovića, ali onda je usledio šok u 69. minutu. Prvo je Gaćinović nesmotreno izgubio loptu na levom krilu, Slovenci su krenuli u brzu kontru, usledio je centaršut sa leve strane, Karničnik je pobegao Sergeju i na drugoj stativi smestio loptu u mrežu.

 

 

Kažnjeni su tako "orlovi" za mnogobrojne promašaje, imaju itekako za čim da žale, a pogotovo nakon 72. minuta i novog udarca Mitrovića, koji je sa desetak metara zatresao prečku.

 

 

Poslednja nada selektora Stojkovića bili su Samardžić i Birmančević, koji su zamenili Tadića i Živkovića. A, upravo je vezista Udinezea ozbiljno zapretio u 83. minutu, kada je šutirao tik pored stative i pokazao da je raspoložen za igru.

I onda, kada su mnogi, kako u Minhenu, tako i kraj malih ekrana, već izgubili nadu da možemo makar do boda, usledila je erupcija radosti. Bukvalno u poslednjim sekundama meča, Ivan Ilić je odlično izveo korner s leve strane, a Luka Jović se izborio za šut glavom između dvojice čuvara, nakon čega je lopta napokon završila u mreži Slovenaca!

 

Standings provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!
Politika

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!

Narodni poslanik Milovan Drecun izjavio je danas, povodom bilateralnih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu, da je očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd da de fakto prizna lažnu državu Kosovo, bez ikakve spremnosti da se postigne bilo kakav kompromis i da se reše problemi.

27.06.2024

11:11

Srbija pokazala da je otvorena za dijalog, ali ne pod uslovima Prištine! Matić: Imamo pat poziciju i Kurti je to iskoristio!
Politika

Srbija pokazala da je otvorena za dijalog, ali ne pod uslovima Prištine! Matić: Imamo pat poziciju i Kurti je to iskoristio!

Direktor Centra za odgovorne medije, Marko Matić, izjavio je danas, povodom bilateralnih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu, da je najvažnije što je Srbija pokazala da je otvorena za dijalog, da je spremna za kompromis i normalizaciju ali ne pod uslovima prištinske strane i ne kroz nametanje jednostranih rešenja i ultimatuma.

27.06.2024

10:48

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17