• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

24.06.2024

16:37

Piksi: Spremni smo da ispišemo istoriju, daćemo sve od sebe

Starsportphoto

EURO 2024

Piksi: Spremni smo da ispišemo istoriju, daćemo sve od sebe

Podeli vest

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi poručio je da su njegovi izabranici spremni da sutra ispišu istoriju, pobede Dansku i prođu u osminu finala Evropskog prvenstva.

"Orlovi" u utorak uveče (21.00, RTS 1, Arena 1 sport) na "Alijanc areni" u Minehenu očekuje odlućujući meč u poslednjem trećem kolu C grupe protiv Skandinavaca. Naša selekcija ima samo jedan bod i u samo ih trijumf nad Dancima sigurno vodi u nokaut fazu. 

Selektor Stojković je poručio da će njegovi izabranici dati sve od sebe da sutra ispišu istoriju i obraduju naciju. 

- Danska je kroz istoriju čvrsta, jaka, u svim sportovima, ima jake i čvrste momke, predstavnici Skandinavije. Uvek su bili top u fudbalu, iako smo se iz Katara vratili kući zajedno. Mnogo poštujem danski fudbal, vaš selektor je sjajan tip, a fizički biće veliki izazov za nas da budemo na istom nivou. To je važno u modernom fudbalu. Nije stvar samo u fizici, Danci imaju odlične tehničare. Mi smo posle Slovenije imali dan odmora, igrači su proveli dan s porodicama, a onda smo radili naporno. I siguran sam da će moji igrači biti spremni za sutra uveče. Da odigramo dobru utakmicu - jasan je Stojković.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

Strateg "orlova" je pohvalno pričao o kapitenu Danaca Krisijanu Eriksenu i istakao da mu je drago što je preživeo posle jezive scene sa prošlog Evropskog prvenstva. 

- Eriksen je igrač koji je obeležio fudbalsku eru. Njegova karijera je fenomenalna. Meni je drago da je posle zdravstvenih problema među nama, da je živ, i da može da igra. Voleo bih ga više na klupi. Opasan je, ima sve što treba fudbaleru, ima šut, ima pas, preciznost... Udarac koji je opasan za svakog golmana na svetu. Ako bude na terenu sutra moraćemo na obratimo pažnju na njega. Cilj će biti držati ga dalje od opasne zone i zone šuta. Moramo da budemo jako oprezni. Igrač svetske klase - rekao je Piksi. 

Selektori, mnogi kažu da posle sutrašnje utakmice ništa neće biti isto?

- Šta neće biti isto u srpskom fudbalu? Analiziraćemo kad se sve završi... Biće dosta polemike, ovakvih ili onakvih komentara. Ne volim kad je neko negativan i uvek negativno gleda. Niko ne može da ospori da se igrači bore, da trče i da ulažu maksimalan napor da dođu do rezultata. U svakom slučaju, EP je skup najboljih, kvalitet je na visokom nivou, tako da sutra je utakmica od velike važnosti, najvažnija u grupi. Mi kao Jugoslavija, a sad smo prvi put kao Srbija i to posle 24 godine, imamo samo jednu pobedu i to protiv Norveške 2000. Ne treba biti nerealan i preterivati u nekim stvarima. Danska je izuzetna ekipa, Eriksen, Male, Vind, Hojlund, ali mi verujemo da možemo da igramo s njima - uveren je Stojković.

Selektor je najavio promene u timu za sutrašnji meč, ali nije hteo da otkriva detalje hoće li početi sa jednim ili dvojicom napadača. 

- Nalazi se tim. Tim koji će da igra sutra. Imam čistu ideju, biće promena, ali neću sad da vam kažem koliko, jedva, dve ili tri. Utakmica se ne igra 45 minuta, već 90. Treba razmišljati i šta taj koji će početi s klupe može posle da donese. Morate da imate oružje na klupi. Treba biti pametan da povučete neke pravilne poteze, po pitanju startne formacije, ali i po pitanju klupe. Klupa je danas mnogo važna u fudbalu. Plan igre postoji i u zavisnosti od situacije A na terenu ili situacije B na terenu imamo ideju kako da reagujemo - istakao je selektor Srbije. 

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

On se osvrnuo i na činjenicu da je naša reprezentacija prethodne dve utakmice počela u slabom ritmu, previše mlako. 

- To je dobra konstatacija i jedna vrsta problema na kojem radimo. Želimo to da popravimo. Puno vremena provodimo u razgovoru, ne smemo da protivniku poklonimo tih prvih 20 minuta utakmice. Kad dođemo do daha, onda dođu stvari na svoje. Trudićemo se sutra da te stvari popravimo. Pritisak protivnika je možda razloga. Možda bi psihološka priprema trebalo da bude bolja. Mi smo ove dve utakmice odigrali dosta dobro, nadam se da će treća biti u istom ritmu i da ćemo mi biti ti koji se više radujemo - kaže Piksi

Selektor je još jednom podvukao da u našoj selekciji vlada timski duh, kao i da nema individualizma.

- Ja ih gledam kao tim, od pre tri godine forsiramo taj stil ponašanja, da je tim taj koji pobeđuje ili gubi. Suzdržaću se odgovora. Tim pobeđuje ili gubi. Delujemo dosta organizovano, timski, mislim da svaki igrač daje doprinos da pomogne timu. To mi je bitna stavka, nema individualizma. Fokusirani smo na taj segment da je tim uvek bio i ostaće najvažniji. Mi smo od 28. maja zajedno, besprekorno ponašanje i čudi me ponekad da se ne potuku kad su tako zajedno na jednom mestu, ali ovi moji igrači su mnogo fini. Nijednu zamerku nemam na njhov račun. Možda bi to neko voleo malo da pokvari, da razbije harmomiju, ali ne damo se, ne damo da imamo tu vrstu problema - istakao je naš selektor. 

Piksi nema pozitivan skor protiv Danaca, od kojih je do sada tri puta gubio, a sada je otkrio koji je cilj za sutra.

- Da budemo najspremniji. Danska je odlična, spremna, igraju čvrsto, nisu pobedili, ali ni izgubili u dve utakmice. Organizovan su tim, mnogo se žrtvuju na terenu, ali ovo je borba jedan na jedan. Biće teško, ali verujemo da možemo da promenimo istoriju. Da nađemo način - jasan je Stojković.

Foto: Starsportphoto

 

Novinare je interesovalo i šta je selektor Piksi rekao na treningu Lazaru Samardžiću i hoće li možda on sutra i dobiti šansu i početi utakmicu od prvog minuta. 

- Što ne bismo bili raspoloženi? Sutra je praznik fudbala, velika utakmica. Lazara sam pitao je l može da igra sutra, da li je spreman? U tom kontekstu. Rekao je da... Da nije spreman. Ma kako nije, jedva čeka da poleti - našalio se Piksi. 

Za kraj Stojković je otkrio i hoće li "orlovi" napasti Dance sa jednim ili dvojicom napadača. 

- Generalno gledano, razmišljam o svim segmetima kad reč o formaciji. Videćete sutra. Da li s jednim ili dva napadača, to su različite opcije. Izaći ćemo najpametnije što možemo - zaključio je selektor Srbije. 

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija