• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

30.06.2024

15:40

Nikad viđeno! Dancima presudio "otkucaj srca" i kontakt koji je trajao 500. deo sekunde! (FOTO/VIDEO)

EPAIMAGES

EURO 2024

Nikad viđeno! Dancima presudio "otkucaj srca" i kontakt koji je trajao 500. deo sekunde! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Nemačke sinoć su se plasirali u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su u Dortmundu savladali Dansku sa 2:0 (0:0), a utakmica je obilovala kontroverznim sudijskim odlukama, koje je na kraju rešavala VAR tehnologija, ali na štetu skandinavske reprezentacije.

Jedna od njih dogodila se početkom drugog poluvremena, kada je reprezentacija Nemačke dobila penal iz kog je došla u vođstvo. Fudbaler Nemačke David Raum centrirao je sa leve strane u srce kaznenog prostora, a tom prilikom lopta je defanzivca Danske Joakima Andersena zakačila po ruci.

Na prvi pogled u televizijskom prenosu ta situacija bila je neprimetna, a nešto jasnije bilo je tek posle usporenog snimka. Mnogi smatraju da je kontakt desnom rukom, odnosno desnim kažiprstom, bio toliko minimalan da je bilo previše da bude dosuđen jedanaesterac.

Međutim, engleski sudija Majkl Oliver poslušao je savet iz VAR sobe i otišao da pogleda situaciju, da bi na kraju doneo odluku da je kontakt Andersenove ruke i lopte bio dovoljan za jedanaesterac. Verovatno je kasnije objasnio Skandinavcima da je udarac uticao na kretanje lopte i to u situaciji opasnoj po gol.

Foto: EPAIMAGES

Trenutak kada Andersena lopta pogađa u ruku

 

Kako bilo, Danci su žestoko negodovali zbog toga, a dan kasnije stiglo je objašnjenje i to direktno iz Evropske fudbalske unije (UEFA). Kako navode čelnici evropske kuće fudbala, u ovoj situaciji primenjena je sofisticirana tehnologija zvana "otkucaj srca", a reč je o senzoru koji je bio u lopti i koji je uspeo da detektuje kontakt lopte i ruke danskog defanzivca.

Još neverovatnije je to što je taj dodir trajao, verovali ili ne, 500. deo sekunde!?

"Tokom utakmice Nemačke i Danske, tehnologija koja se nalazi unutar zvanične lopte Evropskog prvenstva pokazala je da je dnaski fudbaler Joakim Andersen dirao loptu rukom unutar kaznenog prostora. U tom trenutku, senzor u lopti je tačno zabeležio dodir igračeve ruke sa površinom lopte. "Otkucaj srca" lopte u tom trenutku, pokazan u TV prenosu, isti je koji je sudija video tokom provere situacije na terenu. Tehnologija je pokazala da je trenutak kontakta lopte i ruke trajao tačno 500. deo sekunde", navode iz UEFA.

Na narednom video snimku, od 3.34 možete videti taj detalj iz više uglova.

Da stvar po Dance bude još gora, svega nekoliko trenutaka kasnije, poništen im je gol zbog minimalnog ofsajda. Jedan od glavnih aktera upravo je bio pomenuti Joakim Andersen, koji je dao gol. Ispostavilo se da je taj pogodak neregularan, iz razloga što je nekoliko sekundi ranije fudbaler Danske Tomas Dilejni bio u milimetarskom ofsajdu. Prosto je neverovatno to da su arbitri dosudili nedozvoljenu poziciju zbog palca leve noge iza fudbalera Nemačke.

Ipak, pravila su pravila, a na narednoj fotografiji možete se uveriti zbog čega su Danci toliko besni i na nedefinisana fudbalska pravila, ali i na arbitre.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija