• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

01.07.2024

23:48

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

Spektakularan meč, koji nije bio za one sa slabim srcem, viđen je večeras u Frankfurtu! Portugalci su važili za apsolutnog favorita uoči meča i to su potvrdili na terenu "Dojče bank arene" od samog starta. Pretili su Rafael Leao, Bruno Fernandes i Kristijano Ronaldo u uvodnih pola časa igre, ali je odbrana Slovenije nekako izdržala da ne primi gol. Veliku želju da postigne pogodak imao je Ronaldo, koji u grupnoj fazi turnira nije uspeo da se upiše u strelce.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Delovalo je u pojedinim trenucima kao da čitav tim igra za čuvenog golgetera, kako bi Ronaldo konačno postigao svoj prvenac i to je delimično poremetilo tim selektora Roberta Martineza. Slovenci su uspeli da se oslobode strahovitog pritiska i da priprete u završnici prvog poluvremena, ali posle obećavajuće kontre Šporar nije uspeo da stigne do lopte.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Igrao se 44. minut kada je Šeško zagrejao rukavice Dioga Koste i to je bio prvi šut slovenačkog tima u okvir gola protivnika. Mogao je Portugal do vođstva u poslednjem napadu u prvom delu meča, ali je Palinja samo očešao stativu gola Jana Oblaka. Na odmor se otišlo rezultatom 0:0 i takvim raspletom puleni Matjaža Keka bili su mnogo zadovoljniji.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Već u uvodnim minutima drugog dela popularni "navigatori" ponovo prete - Kanselo je probio po desnoj strani, lopta je stigla do Silve koji je šutirao preko gola. Nekoliko minuta kasnije Ronaldo je snažno šutirao iz slobodnog udarca, pravo u golmana Jana Oblaka. Minuti su prolazili, ali pritisak Portugala nije popuštao i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će odbrana "zmajčeka" kapitulirati.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

U jeku terenske inicijative protivnika, Slovenija je mogla do šokantnog vođstva u 60. minutu utakmice. Benjamin Šeško je umakao Pepeu, ali je iz izgledne pozicije vrlo loše šutirao. Morao je Roberto Martinez nešto da menja i Diogo Žota je zamenio Vitinju. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ponovo je pripretio Kristijano Ronaldo iz slobodnog udarca u 72. minutu, ali nije bilo potrebe da Oblak interveniše. Portugalci su bili sve nervozniji kako se meč bližio kraju, s obzirom na to da apsolutnu dominaciju na terenu nisu uspeli da pretvore u nešto konkretno. Selektor Martinez uveo je u igru Fransiska Konseisaoa, koji je u meču grupne faze protiv Češke ušao u igru sa klupe i doneo svom timu pobedu. Kao u utakmicama sa Danskom, Srbijom i Engleskom, Slovenci su i u Frankfurtu pokazali da se radi o organizovanoj ekipi kojoj nije lako dati gol. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Moglo se dogoditi da sve bude rešeno u 89. minutu kada je Ronaldo izašao ispred Oblaka, međutim golman madridskog Atletika zaustavio je njegov šut. Već u narednom napadu pretili su Slovenci, ali rezultat se nije promenio. Poslednju priliku da izbegnu produžetke imali su Portugalci u nadoknadi vremena nakon kornera, kada je Ronaldo načinio prekršaj u napadu nad Oblakom. Drama u Frankfurtu produžena je za još 30 minuta!

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Bili su Portugalci i dalje favoriti da iz velike borbe izađu kao pobednici, pošto su četiri puta u poslednjih pet slučajeva kada su igrali produžetke na Evropskom prvenstvu, uspevali da prođu dalje. Ipak, prvu šansu u produžecima imali su Slovenci pošto je udarac Verbiča Ruben Dias prosledio u korner. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Umor je u dodatnih 30 minuta učinio svoje, pa se igralo znatno sporije nego što je bio slučaj u regularnom toku utakmice. Izuzimajući dominaciju u posedu lopte, oštrica portugalskog napada bila je otupljena i nije bilo opasnosti pred slovenačkim golom. A onda, arbitar Danijele Orsato u 103. minutu dosuđuje penal u korist Portugala! Vanja Drkušić je sapleo Dioga Žotu u kaznenom prostoru, a italijanski arbitar nakon konsutacije sa VAR sobom potvrdio prvobitnu odluku. Loptu je na belu tačku postavio Kristijano Ronaldo, ali pročitao ga je Oblak i fantastičnom reakcijom zaustavio njegov šut!

 

 

 

 

Neiskorišćen penal teško je pao fudbaleru Al Nasra, kojeg su saigrači u pauzi između dva produžetka tešili, dok je Ronaldo u suzama započeo odlučujućih 15 mintua. Bio je to treći jedanaesterac koji nije realizovao od poslednjih sedam koje je izveo na velikim takmičenjima.

 

 

 

 

Veliku grešku napravio je Pepe u 115. minutu kada je izgubio loptu na svojoj polovini - Šeško je imao otvoren put ka golu, ali je loše šutirao pa Kosta nije imao velikih problema prilikom odbrane. Shvatio je Roberto Martinez da 41-godišnji veteran više nema snage i odmah ga je izveo iz igre. Umesto Pepea priliku je dobio Ruben Neves. 

 

 

Ostalo je 0:0 do samog kraja i nakon više od dva sata drame, o putniku u četvrtfinale odlučivali su jedanaesterci! Već u prvoj seriji, Diogo Kosta je "pročitao" Josipa Iličića i zaustavio njegov udarac. Ponovo su se Ronaldo i Oblak našli "oči u oči", ovoga puta Portugalac je promenio stranu i pogodio mrežu! Portugal je imao prednost nakon prve serije! Kosta je izrastao u apsolutnog heroja kada je u drugoj seriji odbranio udarac Balkoveca! Hladnokrvan je bio Bruno Fernandes i Portugal je nakon dve serije imao ogromnu prednost!

 

 

 

 

Čudesni Kosta je odbranio i udarac Verbiča u trećoj seriji i tada je sve bilo gotovo! Bernardo Silva je imao meč loptu i iskoristio je poslavši loptu u jednu, a Oblaka u suprotnu stranu. Portugal će u Hamburgu 5. jula (21.00) igrati protiv Francuske za plasman u polufinale.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija