• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

05.07.2024

20:41

Španci poslali Krosa u penziju! Drama u Štutgartu pripala "Crvenoj furiji"! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

EURO 2024

Španci poslali Krosa u penziju! Drama u Štutgartu pripala "Crvenoj furiji"! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Španije prvi je polufinalista Evropskog prvenstva pošto je u Štutgartu savladala Nemačku rezultatom 2:1, nakon produžetaka! "Crvena furija" će za mesto u finalu igrati 9. jula (21.00) u Minhenu protiv boljeg iz meča Portugal - Francuska!

Svesni su bili i jedni i drugi da bi svaki kiks mogao skupo da ih košta, pa u prvom poluvremenu nije viđeno mnogo uzbuđenja. Veliki hendikep zadesio je "crvenu furiju" na početku, pošto je Pedri zbog povrede morao da izađe iz igre već u osmom minutu, a šansu umesto prvotimca Barselone dobio je Dani Olmo. Ispostavilo se da je nekadašnji fudbaler zagrebačkog Dinama bio jedan od ključnih igrača u raspletu bitke u Štutgartu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sredinom prvog poluvremena Nemačka je imala prvu šansu, međutim pokušaj Haverca glavom Unai Simon je lako zaustavio. Isti igrač je zapretio u 35. minutu, ali ponovo se istakao čuvar mreže Atletik Bilbaoa sjajnom intervencijom. Na poluvreme se otišlo rezultatom 0:0, a selektor Španije Luis de la Fuente odlučio je da izvrši jednu promenu u defanzivnoj liniji pred nastavak susreta - Naćo je zamenio Robina Le Normana. Želeo je i Julijan Nagelsman da osveži tim, pa su za Nemačku u igru ušli Robert Andrih i Florijan Virc umesto Liroja Sanea i Emrea Džana.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Samo dva minuta igre u drugom poluvremenu bilo je potrebno kako bi "crvena furija" zapretila - Jamal je proigrao Moratu koji je šutirao visoko preko gola. Bila je to najava onoga što se dogodilo u 51. minutu, kada je Jamal sa desne strane sjajno uočio i proigrao Olma koji se ubacio iz drugog plana. Fudbaler nemačkog Lajpciga šutirao je iz prve i poslao loptu u donji desni ugao gola Nojera! Bio je to drugi pogodak Danija Olma na ovom Evropskom šampionatu i već treća asistencija Lamina Jamala. 

 

 

 

 

Selektor Nemačke ubrzo je doneo očekivanu odluku, šansu je dobio Niklas Filkrug koji je u nekoliko navrata na turniru do sada bio džoker "pancera". Kako se bližio kraj meča tako je Nemačka sve više napadala, ali je teško ulazila u prilike. Španija je vrebala priliku da reši pitanje pobednika nakon kontra napada. Konačno, uspeli su Nemci da priprete u 72. minutu kada je Filkrug uposlio Haverca. Prvotimac Arsenala je šutirao, ali je Dani Karvahal blokirao njegov pokušaj. 

 

 

Upravo je Filkrug bio u glavnoj ulozi u 77. minutu kada je šutirao u padu posle dodavanja Virca i pogodio stativu gola Španije. Pet minuta kasnije pad koncentracije Unaija Simona mogao je skupo da košta njegov tim. Španac je ispucao loptu samo do Kaija Haverca, a zatim napustio gol liniju u pokušaju da se iskupi za kiks. Probao je Haverc to da iskoristi i lobuje protivničkog golmana, ali je poslao previsoku loptu. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Taman kada je delovalo da se ime prvog polufinaliste nazire, Nemci su još jednom pokazali da igraju do samog kraja. Mitelštad je poslao centaršut sa levog krila, a Džošua Kimih sjajno reagovao glavom i spustio loptu u kazneni prostor Španaca - ona je pala pravo na nogu Florijanu Vircu koji je šutirao snažno i precizno! Simon nije imao nikakvu šansu, Nemačka je stigla do izjednačenja i odvela utakmicu u produžetke.

 

 

 

 

Imali su čemu da se nadaju i jedni i drugi u dodatnih 30 minuta, s obzirom na to da su Nemci do sada na evropskim šampionatima pet puta igrali produžetke i u četiri navrata bili uspešni, dok je "crvena furija" prošla dalje šest puta od ukupno osam takvih mečeva. Velika drama viđena je u završnici prvog produžetka kada je najpre Ojarzabal imao šansu da Španiji donese vođstvo drugi put na meču, a nedugo zatim Virc je mogao da izraste u apsolutnog heroja Nemačke, ali je poslao loptu nekoliko centimetara pored leve stative španskog gola.  

 

 

 

 

Igrao se 108. minut meča kada je "crvena furija" izvela prvi korner na utakmici - međutim umesto šanse za Španiju sevnula je kontra Nemaca. Virc je uposlio Filkruga, a ovaj šutirao izuzetno neprecizno. Nekoliko minuta kasnije fudbaler Borusije iz Dortmunda ponovo je napravio paniku u kaznenom prostoru rivala. Reagovao je Filkrug na centaršut Kimiha i glavom uputio udarac koji je išao u okvir gola. Ipak, Simon je uspeo da zaustavi taj pokušaj. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

I taman kada je delovalo da ćemo drugi put na ovom EP gledati izvođenje jedanaesteraca, šok za domaću publiku! Igrao se 119. minut kada je Olmo poslao centaršut, a Mikel Merino na prvoj stativi glavom poslao loptu u mrežu Nojera!

 

 

Domaćin je pokušao da izbegne eliminaciju u preostalih nekoliko minuta, ali pokušaji Kimiha i Filkruga nisu bili precizni. Španija je utakmicu završila sa igračem manje pošto je u završnici Karvahal dobio crveni karton, pa neće imati pravo nastupa u polufinalu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Umesto domaćina u Minhen na "Alijanc arenu" putuje Španija, a tamo je čeka pobednik duela Francuska - Portugal. Ovakav ishod znači i da je jedan od najboljih vezista sveta u prethodnih deset godina, Toni Kros večeras u Štutgartu odigrao poslednju utakmicu u profesionalnoj karijeri.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Emanuel

pre 3 dana

I noera i noera onog zlikovca sto sa ustasama pjeva ustaske pjesme u alkoholisanom stanju na jadranskom nasem moru

sledeća vest

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!
Nimalo naivno

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!

Pravi građanski rat izbio je na ulicama francuskih gradova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, i to malo više od dve nedelje pred početak Olimpijskih igara u Parizu. Građani, nezadovoljni jer je najviše mesta u skupštini dobila levičarska koalicija Novi narodni front, razbijali su i palili sve na šta su naišli i sukobili se sa policijom.

08.07.2024

22:22

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!
Šta reži

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je juče podršku kineskog predsednika Si Đinpinga u naporima koje čini da okonča rat u Ukrajini. Orban je, nakon Kijeva i Moskve, juče otputovao u Peking, gde je sa Sijem zaključio da sukob u Ukrajini mora što pre biti završen, te da treba hitno uspostaviti prekid vatre i započeti pregovore između zaraćenih strana.

08.07.2024

22:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija