• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N. - M. G.

30.04.2020

08:49

KORONA NARUŠAVA FINANSIJSKU STABILNOST NAJVEĆIH SRPSKIH KLUBOVA! Večiti u minusu 29 miliona evra!

Fudbal

KORONA NARUŠAVA FINANSIJSKU STABILNOST NAJVEĆIH SRPSKIH KLUBOVA! Večiti u minusu 29 miliona evra!

Podeli vest

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić kaže da u budžetu za narednu sezonu trenutno nedostaje 15 miliona evra. Direktor Partizana Miloš Vazura otkriva da crno-beli moraju nabaviti 14 miliona

Korona preti da finansijski uništi najveće srpske fudbalske klubove! Čelnici Crvene zvezde i Partizana, Zvezdan Terzić i Miloš Vazura otkrivaju da im za narednu sezonu nedostaje čak 29 miliona evra! 

Generalni direktor crveno-belih kaže da će godišnji budžet kluba s "Marakane" u narednoj sezoni biti 20 miliona evra. Klub ima zagarantovanih pet miliona od sponzora "Gasproma" i "Telekoma Srbije", a preostalih 15 miliona moraće da obezbedi kako zna i ume.

Sezona bez publike

Terzić naglašava da je nakon krize koju je na tržištu izazvao koronavirus klub primoran da znatno smanji rashode.

Nadaju se Evropi

Moramo uraditi sve da učestvujemo u evropskim takmičenjima, jer nam je to dodatni izvor prihoda
Miloš Vazura, direktor Partizana

- Zvezdin budžet je prethodnih nekoliko godina bio 30 miliona evra godišnje, a sad će biti 20 miliona. Od tih 20 miliona, pet ćemo dobiti od sponzora, od "Gasproma" četiri miliona i od "Telekoma" milion. Ostalih 15 miliona moramo dobiti od prodaje igrača, jer od prodaje ulaznica nećemo imati nikakvu zaradu. Ne bi me iznenadilo da cela sledeća sezona bude bez publike na stadionima. Što se prodaje TV prava tiče, to je kod nas zanemarljiva suma. Dakle, možemo jedino još da računamo na pare od eventualnog plasmana u neko evropsko takmičenje. Ipak, uz svu želju, to niko ne može da nam garantuje, tako da su nam transferi jedini realan izvor prihoda - poručuje Terzić.

On kaže da će Zvezda biti primorana da prodaje svoje najtalentovanije fudbalere kako bi imala novca za život.

Klinci na prodaju

Verujem da ćemo zaraditi na prodaji nekog od naših bisera - Njegoša Petrovića, Željka Gavrića i Veljka Nikolića
Zvezdan Terzić, direktor Zvezde

- Verujem da ćemo zaraditi na prodaji nekog od naših bisera - Njegoša Petrovića, Željka Gavrića i Veljka Nikolića. Oni će igrati evropske kvalifikacije, a prelazni rok će svakako biti pomeren do 1. oktobra. Meni je već sad žao što će ta deca morati da odu iz Zvezde, ali situacija je takva da klub mora da prodaje da bi živeo - ističe Terzić.

S druge strane, generalni direktor crno-belih Miloš Vazura kaže da je za neometano funkcionisanje klubu iz Humske potrebno oko 15 miliona evra. Partizan će od generalnog sponzora "Mobilne telefonije Srbije" dobiti oko milion evra, a preostalih 14 miliona moraće da zaradi.

- S obzirom na to da mi planiramo budžet od sezone do sezone, za sada neće biti nikakvih promena. Ako je dosad budžet bio 15 miliona, trudićemo se da tako i ostane. Svakako ne može da bude veći u ovim uslovima, može samo da se desi da bude manji. Zbog globalne finansijske krize imaćemo određene gubitke. Tu pre svega mislim na umanjenu vrednost igrača, a Partizan se primarno finansira prodajom fudbalera - objašnjava Vazura za Informer.

Terzić za regionalnu ligu

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić smatra da bi za klub bilo odlično da se osnuje regionalna liga. 
- Zvezda je u problemu jer sa budžetom od 20 ili 30 miliona evra teško može da parira klubovima iz Lige Evrope i Lige šampiona, koji imaju budžete od po 50-60 miliona evra, pa naviše. Sa druge strane, mi ne možemo da trošimo toliki novac samo da bismo igrali domaću ligu. Rešenje je da klubovi kao što su Zvezda i Partizan, zajedno sa još nekim klubovima iz regiona, recimo najboljim timovima Rumunije i Bugarske, oforme regionalnu ligu. Takve ideje već postoje po Evropi - naglašava Terzić.

Stopirani transferi

Partizanov direktor nada se i plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope, što bi klubu donelo značajan profit.

- Ogroman deo našeg budžeta zasnovan je na transferima. Veliki posao smo odradili u januarskom prelaznom roku prodajom Pavlovića. Imali smo i određene dogovore oko dvojice igrača za sledeći prelazni rok. Nažalost, ti poslovi su zasad stopirani. Taj novac koji smo očekivali od novih transfera biće ili manji nego što smo se nadali, a čak se može desiti i da ne prodamo koga smo planirali. Zbog toga moramo uraditi sve da učestvujemo u evropskim takmičenjima, jer nam je to dodatni izvor prihoda - naglašava Vazura.
 

Ima nezadovoljnih među igračima

Partizan je pre početkom aprila odlučio da fudbalerima, članovima uprave i stručnog štaba prepolovi plate u naredna tri meseca. Vazura priznaje da nisu svi igrači bespogovorno prihvatili tu odluku.
- To su unutrašnje stvari kluba i nema potrebe da se detalji iznose u javnost. Vođeni su razgovori s igračima, oni razumeju situaciju. Neki razumeju bolje, neki ne u punoj meri, ali to su naša unutrašnja pitanja i nema potrebe da se o tome govori van kluba - kaže Vazura.




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija