• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.10.2020

18:47

(VIDEO/FOTO) VEROVALI ILI NE!? Saša Ilić je bio INSPIRACIJA za kultni domaći film "Kad porastem biću Kengur"! NEVEROVATNA priča...

Fudbal

(VIDEO/FOTO) VEROVALI ILI NE!? Saša Ilić je bio INSPIRACIJA za kultni domaći film "Kad porastem biću Kengur"! NEVEROVATNA priča...

Podeli vest

Legendarni srpski golman rođen u Australiji - Melburnu, Saša Ilić, golmansku afirmaciju stekao je igrajući u Premijer ligi, a najbolje partije pružao je na golu Čarlton Atletika. Prema njegovim rečima, kultni domaći film "Kad porastem biću Kengur" snimljen je upravo po motivima njegove karijere na "ostrvu"

Legendarna kladionica, još legendarnija utakmica Mančester-Istvič, a na golu Kengur! Svima je verovatno jasno da se radi o filmu "Kad porastem biću Kengur", o kultnoj priči ekipe iz "kladže" koja prati druga iz kraja koji sada brani na Ostrvu, tamo gde je fudbal nastao – brata Kengura!

- Pa to što je golman, zovu ga Kengur, i što odlazi u Englesku da brani – to su sličnosti između mene pravog Kengura i onog iz filma – tako priču počinje Saša Ilić, golman koji je branio u Engleskoj, a po kome je napravljen lik iz čuvenog filma.

Foto: Printscreen You Tube

Ipak, nije baš svaki detalj priče uzet od Ilića!

"Lopti prilazi neumoljivi Pol Skols, namešta loptu, tajac na Mensfild Roudu. Pol Skols i Kengur oči u oči, napetost dostiže vrhunac!”, hvata Kengur(Nikola Đuričko) živu loptu za opštu radost društva.

Tu dolazimo do drugog dela Kengura iz filma, Petra Borote.

- Onaj deo gde ulazi u gol sa loptom zbog kačketa, to je pozajmljeno iz biografije čuvenog Petra Borote, koji je bio golman Čelsija. Imao sam priliku da se družim sa Kirkom Džounsom, koji je kao klinac u Čelsiju čistio Boroti kopačke. On mi je pričao o tome koliko je to bio jedan izuzetan čovek, zanimljiv fudbaler, i da je, uprkos tim nekakvim čudnim golovima, ostao omiljen među navijačima Čelsija – rekao je Ilić.

Foto: Printscreen You Tube

Petar Borota

Dosta o filmu i o fiktivnom Kenguru, ima šta i ovaj “pravi” da kaže. Njegov odlazak u Englesku veoma je interesantan.

- O tome bi možda mogao da se napravi jedan film. Ja sam branio na golu Radničkog sa Novog Beograda i završavao sam treću godinu DIF-a. Onda sam, 1996. godine, odlučio da se pridružim rođenoj sestri, koja je iz Australije došla u London da studira. Prilikom jednog noćnog izlaska, upoznajem čoveka koji je kao menadžer stvarao tim za sedmu englesku ligu. Ispostaviće se da on traži i golmana, a kada je video moj VHS, samo je rekao: “To je to, ti si čovek za nas”, tako da sam opet stao na gol, iako sam došao u Brajton da završim četvrtu godinu fakulteta. Sad kad čovek sluša o tome da sam iz prve lige u tadašnjoj Jugoslaviji došao u sedmu lige Engleske, prva pomisao je da sam napravio nekoliko koraka unazad – ali nije baš tako.

- Zamislite to da sam u Radničkom dobijao 100 nemačkih maraka mesečno, dok sam u Engleskoj bio plaćen 480 funti nedeljno. Pa ja sam sebi tada izgledao kao milioner.

U to vreme po Ostrvu su harali Savo Milošević I Saša Đani Ćurčić. Posle sjajne sezone, Saša Ilić otišao je na probu u Aston Vilu gde je već bio srpski dvojac.

-Prvo je bilo: 'Kengure, otkud ti ovde?' Rekao sam im samo: 'Ćutite i gledajte da ne zatežete previše kod šuteva na treningu'. Odradio sam skoro cele pripreme sa Vilom, ali na kraju sam završio u Čarltonu. Toliko sam bio dobro utreniran da su moji novi poslodavci bili iznenađeni time kako potpuno nepoznat golman iz sedme lige tako dobro brani.

Dougrao je Ilić kasnije do dresa Vest Hema, Barnslija, Blekpula, Aberdina, Portsmuta, a karijeru je završio u Lids junajtedu.

Tokom NATO agresije posle meča sa Čelsijem javno je uputio podršu svom narodu. Tada je bilo priča i predloga da se fudbaleri povuku iz klubova dok ne prestanu napadi na Srbiju.

-Da smo to prihvatili, samo bismo produbili problem, a verovatno bismo izgubili i ugovore, kao i šansu da kažemo nešto u odbranu sebe i svoje zemlje. Ja sam tada odlučio da učinim sve što mogu da budem najbolji na terenu, da makar na taj način skrenem pažnju medija na Srbe i Srbiju. Sećam se, igrali smo protiv Čelsija. Izgubili smo 1:0, ali su mene proglasili za igrača utakmice. Dao sam izjavu u kameru i dobio priliku da podržim Srbiju i svoje zemljake koji su u to vreme patili pod bombama – istakao je Ilić i dodao.

- Osetio sam da je to najbolji način da pomognem kako bi se čula naša priča o Kosovu, a nisam propuštao ni priliku da zajedno sa ostalima odem pred Dauning strit 10 i protestujem protiv agresije – završio je razgovor Ilić za 24sedam.rs portal.

Danas se bavi hotelijerstvom ima 48 godina, majstore je za koktele, a bio je i ostao inspiracija za kultnog Kengura!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija