• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.12.2020

08:27

(VIDEO) ITALIJA GA JE MRZELA, BIO JE NA STUBU SRAMA, a onda je postao HEROJ NACIJE! Do smrti je tvrdio da nije kriv!

Fudbal

(VIDEO) ITALIJA GA JE MRZELA, BIO JE NA STUBU SRAMA, a onda je postao HEROJ NACIJE! Do smrti je tvrdio da nije kriv!

Podeli vest

Italija je u suzama, oplakuje heroja Paola Rosija koji je posle teške bolesti preminuo u 65. godini

Nema više čoveka koji je Italijanima 1982. godine doneo titulu svetskog šampiona.

Rosi je na Svetskom prvenstvu osvojio Zlatnu kopačku kao najbolji strelac, i Zlatnu loptu, kao najbolji igrač Mondijala u Španiji. Celu karijeru proveo u Italiji, a kažnjen je sa tri godine zabrane igrača zbog učestvovanja u nameštanju utakmica, poznatom kao “Totonero”. Međutim, uvek je negirao da je bio umešan, do smrti je tvrdio da nije kriv.

To je bila mrlja na njegovoj karijeri. Zabrana mu je skinuta posle dve godine, pa se vratio u sastav Italije taman na vreme da osvoji Svetsko prvenstvo. Bio je tada najomraženiji fudbaler u Italiji. 

Naime, Rosi je suspendovan na tri godine pošto je učestvovao na meču Peruđe i Aveline koji je dokazano bio namešten. Juventus ga je u međuvremenu kupio, ali morao je da čeka da opet zaigra u Torinu.

Zbog suspenzije je propustio Evropsko prvenstvo 1980. godine na kome je Italija završila kao četvrta, a Italijani su tada završili kao četvrti. Ipak kazna mu je smanjena na dve godine, a mnogi veruju da je to urađeno namerno, kako bi Rosi zaigrao na Svetskom prvenstvu 1982. godine.  Bio je  maestralan. Dao je šest golova, od toga tri Brazilu, dva Poljskoj u polufinalu i jedan Zapadnoj Nemačkoj u finalu. Odmah je proglašen za najboljeg igrača Mundijala, bio je najbolji strelac, a te 1982. godine dobio je i Zlatnu loptu. 

Foto: printscreen

Paolo Rosi - izgubio je poslednju bitku

Pre Svetskog prvenstva Italija ga je mrzela, a onda je postao heroj nacije. Zbog loših igara na startu takmičenja azuri su bili na meti medija, posebno Rosi. Uvređeni žestokim kritikama talijanski reprezentativci prestali su da razgovaraki s medijima. Žestoko su  udarali po Rosi, a onda je on uzvratio, na terenu. Srušio je Brazil, Nemce u finalu, sve se promenilo posle finala. Svi su zaboravili na aferu, nameštanje... Postao je junak nacije.

Za Italiju je igrao do 1986. godine, a karijeru je završio 1987. u Veroni. Kasnije je s Juventusom osvojio dva talijanska prvenstva, Kup kupova i naposljetku Kup prvaka 1985.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija