• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.04.2021

13:52

UTAKMICE PRVE LIGE SUMNJIVE ČELNICIMA UEFA! Pod lupom mečevi Železničar - Borac i Trajal - Jagodina! /VIDEO/

Fudbal

UTAKMICE PRVE LIGE SUMNJIVE ČELNICIMA UEFA! Pod lupom mečevi Železničar - Borac i Trajal - Jagodina! /VIDEO/

Podeli vest

Zbog neobičnih uplata u kladionicama u Evropi i Aziji čelnicima UEFA sumnjive utakmice Prve lige Srbije koje su odigrane prošlog meseca * Nezvanično, reč je o duelima Železničar - Borac (1:0) i Trajal - Jagodina (3:0)

Kako Informer saznaje, radi se o duelima Prve lige Srbije, Železničar Pančevo - Borac Čačak (1:0) i Trajal - Jagodina (3:0). Sumnju ljudi iz UEFA izazvale su ogromne novčane uplate na ove utakmice u kladionicama širom Srbije, Evrope i Azije.

Obimna dokumentacija

U čitavu priču upleteni su fudbaleri kojima nije prvi put da se pominju u takvom kontekstu. FSS će sprovesti istragu, a slučaj će rešavati Svetislav Đurović, koji je početkom godine imenovan za oficira za integritet FSS.
SUMNJIVE UTAKMICE

6. mart 2021. - 20. kolo PLS
Železničar (P) - Borac (Č) 1:0 (1:0) kvota na opkladu 1-1 2,40
25. mart 2021. - 23. kolo PLS
Trajal - Jagodina 3:0 (1:0) kvota na opkladu 1-1 2,25


Portparol FSS Milan Vuković potvrdio je da je istraga u toku i da zbog osetljivosti materijala niko do daljeg neće moći da se oglašava.

- Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima. Sve ukazuje na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utakmicama. Proces pred nadležnim organima FSS je u toku, trenutno ne možemo da otkrivamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena - poručuje Vuković.

U prostorije FSS stigla je veoma obimna dokumentacija iz UEFA. U proceni regularnosti nisu praćene samo uplate i isplate već je detaljno posmatrano i ponašanje fudbalera, za koje se sumnja da se nisu dovoljno zalagali i na taj način uticali na konačan ishod. Neki golovi okarakterisani su kao suviše jednostavni, a za pojedine fudbalere navedeno je da su imali nerazumljive poteze, zbog kojih je na kraju došlo do rezultata koji je unapred dogovoren.


Prema rečima našeg izvora iz FSS, pod posebnom lupom je meč Trajal - Jagodina, odigran 25. marta.

- Meč Trajal - Jagodina je pod posebnom lupom zbog ogromnih uplata širom Evrope i Azije na opkladu "iz keca u keca" (domaćin vodi na poluvremenu i pobeđuje, prim. aut.). Trajal je na poluvremenu vodio 1:0, a na kraju je bilo 3:0. I ponašanje igrača tokom utakmice bilo je sumnjivo, postoje ozbiljni elementi nameštaljke. Drugi sumnjivi duel je Železničar Pančevo - Borac Čačak. Tu je domaćin vodio 1:0 na poluvremenu i na kraju je pobedio tim rezultatom. Na ovaj meč su takođe zabeležene velike uplate, doduše, samo u Srbiji - objašnjava izvor Informera.

Ovo nije prvi put da se sumnja u nameštanje u srpskom fudbalu (pogledajte okvir). Prema Disciplinskom pravilniku FSS usvojenom krajem 2019. godine, ukoliko se dokaže povezanost klubova s kladionicama, moguće su ogromne novčane kazne, oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje u niži rang.


KO JE VEĆ KAŽNJAVAN ZBOG NAMEŠTANJA


Kabel 10 bodova i 3 miliona dinara
Smederevo 10 bodova i 2 miliona dinara
Proleter 2,5 miliona dinara
Sinđelić 2 miliona dinara
Dinamo Vranje 1,5 miliona dinara

Milionske kazne

Takođe, prema pravilniku FSS, kad UEFA prvi put Savezu dostavi informaciju da je određeni klub namestio meč, kazna je milion do deset miliona dinara ili oduzimanje od šest do 15 bodova. Ako UEFA drugi put prijavi isti klub, kazna je oduzimanje čak 30 bodova, kao i izbacivanje u niži rang takmičenja.

Za sportske radnike koji su umešani u nameštaljke, kazne su zabrana obavljanja bilo kakve dužnosti u trajanju od šest meseci do dve godine, u zavisnosti od težine prekršaja. U slučaju ponovljenog prekršaja, kazna je doživotna zabrana rada u fudbalu.

Kabelu i Smederevu oduzeti bodovi 2019. godine

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije u oktobru 2019. godine oduzela je po deset bodova ekipama Kabela i Smedereva, pošto je dokazano da je ishod te utakmice bio dogovoren. Tada je Kabel vodio na poluvremenu 1:0, ali je domaća ekipa Smedereva u drugom delu preokrenula i slavila 2:1. I tada su okidač za istragu bile ogromne uplate u kladionicama širom sveta, a pričalo se da su igrači javljali prijateljima da igraju iz "dva u jedan". Kabel je osim oduzimanjem bodova kažnjen i novčano sa tri miliona dinara, dok su Smederevci platili dva miliona dinara. Pre toga kažnjavani su Proleter, Dinamo Vranje i Sinđelić, koji su ukupno platili šest miliona dinara zbog ugrožavanja integriteta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17