• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2021

07:20

SPREMITE SE - SPEKTAKL POČINJE! KO MOŽE DA IZNENADI, A KO DA RAZOČARA! Svi učesnici EURA na jednom mestu!

reuters

Fudbal

SPREMITE SE - SPEKTAKL POČINJE! KO MOŽE DA IZNENADI, A KO DA RAZOČARA! Svi učesnici EURA na jednom mestu!

Podeli vest

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje danas utakmicom između Turske i Italije (21.00) na stadionu "Olimpiko" u Rimu

Situacija sa koronavirusom napravila je probleme reprezentacijama, mnogi od timova su oslabljeni zbog povreda ili umora igrača, ali je pred nama paklenih 14 dana fudbala u borbi za titulu evropskog prvaka! 

Foto: AP/Photo

Do poslednjeg dana nije bilo poznato u kakvim će sastavima nastupati reprezentacije, ali sada kada su poznati svi timovi, vreme je da predstavimo potencijalne favorite, moguća iznenađenja, ali i razočarenja! 

Najveći favorit za osvajanje je aktuelni svetski prvak Francuska (kvota 5,45), zatim sledi Engleska (6,26), koja odavno nije delovala jače, pa Belgija, koja takođe beleži najbolje rezultate u istoriji (6,82), a onda slede Nemačka (8,39) i Italija (8,96)... Kad bi se računalo samo po učinku u kvalifikacijama, onda bi "azuri" bili prvi favoriti, jer su zajedno s Belgijom ostvarili svih deset pobeda.

 

Grupa A: 
Turska, Italija, Vels, Švajcarska

Poimence ne toliko "egzotična" i privlačna grupa, ali bi sa mečeva iz Azerbejdžana i Italije gde će igrati ove četiri selekcije mogli da dobijemo izeneađenje prvenstva. Pre svega, ekipe su približne kvalitetom, a najveća borba će se boriti za prolaz u drugu rundu, a za svaku od četiri tima ispadanje na startu bi predstavljao neuspeh. 

Foto: ap photo

Italijani su sigurno glavni favoriti za prvo mesto i njihov porlaz ne bi trebao da se dovodi u pitanje. Roberto Mančini je sastavio snažnu ekipu, a za napadača Azura Ćira Imobilea smatraju da bi mogao da bude prvi strelac Evropskog prvenstva. Forma Švajcaraca značajno je opala u odnosu na prethodni period. Vladimir Petković opredelio se za proverene snage, te će i na ovoj kontinentalnoj smotri reprezentaciju predvoditi Granit Džaka i Đerdan Šaćiri. 

Foto: AP/Photo

Kada smo spomenuli iznenađenja prvenstva, Turci bi lako mogli da stignu do završnice. Četa Šenola Guneša poslednjih sezona je tvrd orah svih protivnicima, a klubovi i fudbaleri su sve češći u najjačim takmičenjima i ligama. Apsolutni lideri tima su Hakan Čalhanoglu koji je "alfa i omega" u timu, kao i "veteran" Burak Jilmaz. Poslednji tim u grupi je Vels, a ekipa koju sa klupe predvodi Rob Pejdž zbog optužbi na račun Rajana Gigsa. EURO ne dolazi u dobrom trenutku za Velšane, glavne snage tima Geret Bejl i Aron Remzi imaju slave sezone iza sebe, te njihva eliminacija ne bi čudila nikoga. 

Grupa B:
Belgija, Danska, Finska, Rusija

Iz grupe B nam stiže i jedan od glavnih kandidata za titulu - Belgija. Ipak, o sudbini tima Roberta Martineza odlučivaće stepen povrede Kevina De Brujnea, a datum njegovog povratka na teren nije poznat. Videlo se tokom priprema da Belgijanci nisu isti tim kao kada je tu vedeta Mančester sitija, ali bez obzira na to reprezentacija koja u sastavu ima Bentekea, Azara, Karaska sigurno je favorit protiv većine timova. Reprezentacija Rusije već godinama nije u vrhu evropskog fudbala, a Zbornjaja će i na ovom prvenstvu igrati sa "tankim" sastavom. Prva zvezda tima je sigurno Ajrtom Dzjuba, tu je i veteran Jurij Žirkov, ali i talentovani dvojac u veznom redu Mirančuk-Golovin od kojih Rusi najviše očekuju. 

Foto: Tanjug/AP

Danci godinama grade tim, a čini se da su Skandinavci napokon sazreli da naprave dobar rezultat. Kapiten Simon Kjaer iza sebe ima savršenu sezonu u Milanu, tu je i prvak Evrope Andreas Kristijansen, ali i pomalo zaboravljeni Kristijan Eriksen. U poređenju sa konkurencijom, Dancima bi sve sem drugog mesta morao da bude neuspeh. U grupu B smeštena je još jedna "severna ekipa" - Finska! Četa koju sa klupe predvodi Marku Kanevra je bila apsolutni hit Lige nacija, ali i kvalifikacija za EURO, te fudbalski svet jedva čeka da vidi Pukija i družinu na velikom takmičenju. Uz napadača Norviča, tu su još i Lukaš Hradecki, Glen Kamara i Markus Fors. 

Grupa C: 
Austrija, Holandija, Severna Makedonija, Ukrajina

Austrijski reprezentaciju lako bi mogli da smatramo "našom" na predstojećem EURU. Frank Foda u sastavu ima trojicu igrača srpskih korena, a Zvezdaši jedva čekaju da u akciji vide novo pojačanje Aleksandra Dragovića. Prvo ime tima je još uvek David Alaba, koji je pojačao Real Madrid, a tu su još i Marko Arnautović, ali i Saša Kalajdžić. Da Holanđani na Evropsko prvenstvo stižu sa Virdžilom Van Dajkom druga bi se pesma pevala. Sastavile su Lale i ovako moćan tim, ali je utisak da Holandija nema lidera. Pozivi su uručeni i nekolicini debitanata, a oči javnosti sigurno su uprte u Vajnalduma i Memfisa Depaja. 

Foto: Reuters

Severna Makedonija će igrati svoje prvo veliko takmičenje, nakon herojske pobede nad Nemačkom, Igor Angelovski i njegovi izabranici na EURO stižu puni zamopouzdanja i sa prvom zvezdom tima Goranom Pandevim. Uz vremešnog napadača tu je i Eljif Elmas koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri u dresu Napolija. Poslednja ekipa u grupi je Ukrajina, ali je i pred početka prvenstva njihova reprezentacija pokupila negativne simpatije zbog dresa. Ipak, Andrej Ševčenko na raspolaganju ima nekoliko vrhunskih fudbalera, pre svih Andrij Jarmolenko, ali uz njega je tu nekolicina mladih igrača kojima će ovo biti prvi nastup na velikoj sceni. Uz svo poštovanje prema Makedoncima, utisak je da će teško izaći iz grupe. 

Grupa D: 
Hrvatska, Engleska, Ćeška Republika i Škotska

Prva grupa koja ima dva "supertima" u svom sastavu! Englezi su svrstani u prvi red favorita, dok je Hrvatska aktuelni vicešampion sveta. Iako je ekipa Zlatka Dalića u lošoj formi što potvrđuju poslednji rezultati, Modrić, Brozović, Kramarić, Rebić i ostali ulivaju strahopoštovanje. Sa druge strane, Englezi uvek na prvenstvo idu sa visokim očekivanjima i uvek se vrate razočarani! Geretu Sautgejtu je bio kratak jedan spisak koliko je igrača mogao da povede i koga god da je izabrao ne bi pogrešio. Prva uzdanica Gordon Albiona je Hari Kejn koji je uz Benzemu prvi favorit za titulu najboljeg strelca. 

Foto: Tanjug/AP

Da je sreće bilo Srbija bi igrala u grupi B, ali su umesto nas na EURO otišli Škoti. Ekipa Stiva Klarka još uvek je skromnog kvaliteta kao i u novembru kada su igrali u Beogradu, a od njih se očekuje da vode borbu sa Češkom Republikom o prolazu dalje. Sa druge strane, utisak je da Česi dugo nisu bili jaki kao danas, na spisku selektora Šiljavija nalaze se Vladimir Kufal i Tomaš Souček koji su bili apsolutni hit Premijer lige sa Vest Hemom, tu su još i Patrik Šik, Jakub Jantko i na golu Tomaš Vačlik. 

Grupa E: 
Poljska, Slovačka, Španija, Švedska

Bez ikakve sumnje Španci će biti apsolutni favoriti u svojoj grupi. Uz dužno poštovanje svim rivalima, tim Luisa Enrikea je daleko jači u odnosu na konkurenciju. Rešili su Španci da na Evropsko krenu sa podmlađenim timom, a prva zvezda je bez sumnje Alvaro Morata, dok Furija mnogo očekuje i od Đerara Morena koji je bio najbolji strelac Viljareala i najzaslužniji što se Žuta podmornica domogla titule u Ligi Evrope. Što se Poljaka tiče, knjiga se svodi na dva imena - Pjotr Zjelinski i Robert Levandovskim, a sve što uradi ekipa Paula Souse zavisi od njih dvojice. 

Foto: APphoto

Nadali su se Šveđani da že na EURO ići i Zlatan Ibrahimović, ali je povreda sprečila napadača da se ponovo nađe na kontitentalnoj smotri. Bez obzira na to, Skandinavci bi mogli da budu potencijalna "mina" favoritima. Jane Anderson je skockao snažan tim, lider je Emil Forsberg, tu su još i Markus Berg, Matijas Svanberg, ali i Juventusov superstar Dejan Kuluševski. Najmanje se očekuje od Slovaka, tu su neka poznata imena poput Mareka Hamšika, Juraja Kučke i Milana Škrinjara, ali je sastav Štefana Tarkoviča izuzetno limitiran. 

Grupa F:
Francuska, Nemačka, Portugal, Mađarska

Grupa smrti! Svetski i evropski prvak odmeriće snage već u grupnoj fazi takmičenja, a lako se može desiti da jedan od timova na kraju ponovo bude šampion! Francuzi slove za glavne favorite, Dešan je u tim vratio Karima Benzemu, a kada se pogleda svih 26 imena utisak je da Trikolori nemaju slabu tačku, odnosno da mogu da sastave dva tima i da bi oba bili favoriti za titulu. Uz njih, Nemci su na poslednjoj proveri protiv Letonije pokazali da Pancere ne treba otpisati pre vremena. Oproštajni turnir Joakima Leva, koji se odlučio za proverene snage u sastavu su ponovo Mats Humels i Tomas Miler, a uz imena poput Ilkaja Gundogana, Tonija Krosa, Kai Haverca, Mašaft zavređuje poštovanje. 

Foto: ap photo

Branioc trofeja Portugal ponovo će igrati u najjačem mogućem sastavu, Ronaldo će predvoditi ekipu Fernanda Santoša, a uz njega tu su još i Žota, Feliks, Fernandeš, Silva i ostali! Lako se može desiti da Portugalci odbrane troj i urade to prvi put nakon Španije. Uz svo poštovanje prema Mađarima, severni komšija će se teško izboriti sa konkurentima. Iako su poslednjih godina u usponu i što se reprezentativnog, ali i kupskog fudbala tiče, ekipa bez prve zvezde Dominika Soboslaja teško da će moći da uradi nešto pored Francuza, Nemaca i Portugalaca. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija