• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.07.2021

23:30 >> 23:42

ITALIJA JE U FINALU! Borba NERAVA pripala AZURIMA! Morata od HEROJA do TRAGIČARA! /FOTO/

Tanjug/AP

Fudbal

ITALIJA JE U FINALU! Borba NERAVA pripala AZURIMA! Morata od HEROJA do TRAGIČARA! /FOTO/

Podeli vest

Fudbaleri Italije prvi su finalisti Evropskog prvenstva

Teško da je moglo bolje i dramatičnije od ovoga u polufinalu Evropskog prvenstva! Italijani i Španci su ponogo pokazali zašto su fudbalski velemajstori i iz kog razloga su stigli do same završnice takmičenja. Opravdala je utakmica epitet "finale pre finale" i nažalost neko je morao pognute glave da napusti Vembli! Ovoga puta to je Španija i to posle penala, a "čovek odluke" bio je Donaruma pošto je u četvrtoj seriji skinuo šut Morati - 1:1 (4:2)

Foto: Tanjug/AP

Nije bilo pobednika posle 90 minuta fudbala, ali ga nije bilo ni posle 120, te je odluka ponovo pala u penal "lutriji". Kao što smo i najavili, na skoro svakom Evropskom prvenstvu makar jedan meč morao je da bude rešen u penal završnici, pa tako i na ovom.

Videla se od samog starta ideja Španaca da presingom pokušaju da ugroze poslednju liniju Italije i brzinom opterete vremešne štopere Azura. Upravo zato je Luis Enrike na teren umesto Morate poslao Olma, a ofanzivac RB Lajcpiga je preuzeo ulogu "lažne devetke". 

Bio je Dani Olmo najopasniji akter prvog poluvremena, imao je nekoliko dobrih pokušaja, ali je u 26. minutu Đanluiđi Donaruma pokazao zašto je jedan od najcenjenijih golmana u Evropi. Pogrešio je Bonući, Olmo je šutirao sa desetak metara, ali je golman Italije sjajno odreagovao i sačuvao svoju mrežu. 

Foto: Tanjug/AP

Razigrali su se Italijani u nastavku poluvremena, a najbolje šanse su imali Nikolo Barela i Emerson. Prvobitno je vezista Intera opasno zakomplikovao situaciju nakon dobrog prodora Imobilea, a sve to je iskoristio Laport da rašisti situaciju pred svojim golom. 

Najbolja prilika viđena je u finišu prvog poluvremena. Žoržinjo je lepo promenio stranu i pronašao Lorenca Insinjea na levom boku, napao je vezista Napolija odbranu Španije i poslao "ekstra pas" ka Emersonu, ali je bek Azura loše šutirao, te se na odmor otišlo bez golova - 0:0!

Početak drugog poluvremena doneo je pravu eksloziju nakon uspavanke u prvih 45 minuta. Pretili su i Italijani i Španci. "Visio" je gol i bilo je pitanje trenutka kada će jedan od golmana vaditi loptu iz svoje mreže. 

Foto: Tanjug/AP

Činilo se da je Đanluiđi Donaruma bliži tome nakon što su šutirali Feran Tores, Serđo Buskets i Mikel Ojarzabal, a upravo posle njegovog gola sevnula je kontra Italije. Verati je otvorio prostor sjajnim dodavanjem za Insinjea, Laport je dobro reagovao i izbio loptu, ali tačno na nogu Federika Kjeze koji je "kiflom" matirao Unai Simona i doveo svoju četu do vođstva!

Mogli su Italijani lako i do drugog gola vrlo brzo. Pala je ponovo koncetrancija defanzivcima Španije nakon što su morali da krenu otvorenije, Kjeza je povukao još jednu dobru kontru i na "petoparcu" proigrao Domenika Berardija, ali je ovoga puta Unai Simon bio na mestu i zaustavi njegov udarac. 

I taman kada se činilo da će Azuri ponovo "progutati" svog rivala, Enrike je na teren poslao Moratu koji se iskupio za sve promašaje u 80. minutu kada je posle duplog pasa sa Dani Olmom Donarumu poslao na jednu, a loptu na drugu stranu za 1:1. Meč je otišao u produžetke. 

ITALIJA - ŠPANIJA  1:1 (0:0)

Strelci: Kjeza 60 - Morata 80
Stadion: Vembli, London       Sudija: Feliks Brih, Nemačka

ITALIJA (4-3-3) - Donaruma - Di Lorenco, Kjelini, Bonući, Emerson - Žoržinjo, Verati, Barela - Insinje, Imobile, Kjeza
Selektor: Roberto Mančini

ŠPANIJA (4-2-3-1) - Unai Simon - Aspilikueta, Garsija, Laport, Alba - Buskets, Pedri - Olmo, Koke, Ojarzabal - Feran Tores
Selektor: Luis Enrike

Tok meč

PENALI: 

3:2 - DONARUMA brani Morati nakon što je Bernardeski savladao Simona!

2:2 - Ponovo dva sigurna izvođača, Bonući i Alkantara su pogodili mrežu rivala! Drama, drama, drama...

1:1 - Sigurni su sada bili i Andrea Beloti, a potom i Đerar Moreno!

0:0 - Nakon prve serije nema golova! Promašio je prvo Lokateli, odbranio mu je Simon, da bi potom Olmo šutirao daleko preko gola!

Drugi produžetak: 

120. minut - KRAJ! Biće penala!

118. minut - Svi sem golmana Unai Simona nalaze se na polovini Italije, Španci jure drugi gol i kraj meča, dok Azuri kao da žele u pмenale!

113. minut - Potpuno je opao ritam utakmice u drugom produžetku, izgleda kao da svi čekaju kraj!

Foto: Tanjug/AP

109. minut - Prinudna izmena u timu Španije, neće moći Erik Garsija da nastavi meč, umesto njega na terenu je Pau Tores!

106. minut - Oštar start Manuela Lokatelija nad Danijem Olmom. Izmena u timu Italije, napolje ide Kjeza, dok će na teren Federiko Bernadeski!

Prvi produžetak: 

105. minut - Kraj prvog produžetka!

101. minut - Raspala se igra Italiej u produžetku, Španci su mnogo bolji rival i prete iz svih oružja, dok Azuri nisu u stanju da stignu do lopte!

96. minut - Pravi karambol u petercu Italije, Morata je šutirao nekoliko puta, ali je svaki put pogodio Donarumu!

91. minut - Počeo je prvi produžetak!

Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme:

90. minut - KRAJ! Idemo u produžetke!

87. minut - Oštar start Žoržinja nad Pedrijem, morao je Brih da obavi jedan teatralan razgovor sa vezistom Italije!

85. minut - Veliku borbu na sredini terena vode Barela i Buskets, ulazimo u sam finiš meča i sve se čini da će ponovo biti penali!

82. minut - Još jedna dobra prilika za Špance, kasnio je Donaruma, ali Laport šutira glavom pored gola!

80. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOL! Nerešeno je, Morata je strelac - 1:1! Surova egzekucija posle duplog pasa sa Danijem Olmom, biće još drame na Vembliju!

Foto: Tanjug/AP

78. minut - Nova kontra Italije... Ne mogu ni lasom Garsija i Laport da uhvate Insinjea i Berardija, sada je Unai Simon "ispeglao" grešku svojih štopera, samo aut za Azure!

75. minut - Polako zatvara Roberto Mančini utakmicu, na terenu su umesto Veratija i Emersona, Toloi i Pesina. Ipak, pripretio je sada Alvaro Morata, ali je Bonući bio na mestu!

71. minut - Još jedna dobra kontra Italije, sada je Berardi bio u prilici, ali je Erik Garsija stigao na vreme i otklonio opasnost!

67. minut - Nova "minijatura" Federika Kjeze, sjajno je ofanzivac Juventusa stigao do kaznenog prostora rivala i doturio loptu do Domenika Berardija, ali je Simon u stilu rukometnog golmana sačuvao svoj gol, ostaje 0:0!

63. minut - Reaguje ekspresno Luis Enrike i na teren šalje Alvara Moratu umesto Ferana Toresa.  

60. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Vodi Italija, strelac je Federiko Kjeza - 1:0! Donaruma je "otvorio "kontru, lopta je stigla do Imobilea kog je zaustavio Laport, ali se lopta odbila na nogu Kjezi koji "kiflom" pogađa malu mrežu i donosi prednost Azurima!

Foto: Tanjug/AP

57. minut - Nova dobra akcije Španije, Verati je ispao na sredini terena, Olmo je povukao kontru i dodao do Toresa, ali je Di Lorenco ponovo blokirao ofanzivca Mančester Sitija.

54. minut - Uzvraćaju Italijani istom merom, Insinje je izbacio kompletnu odbranu Španije i proigrao Kjezu čiji udarac zaustavlja Unai Simon - 0:0!

53. minut - VELIKA ŠANSA! Ozbiljno se raspalila borba u drugom poluvremenu, sada je pogrešio Imobile Ojarzabal je proigrao Busketsa, a ovaj šutirao preko gola. 

51. minut - Krenula je nova kontra Italije, Buskets je faulirao Imobilea, a Feliks Brih je rešio da mu pokaže žuti karton, kapiten Španije je prvi igač koji ima javnu opomenu!

50. minut - Brži ritam meča na startu drugog dela. Sada je Dani Olmo prošao po boku i pokušao da uposli Ferana Toresa na drugoj strani, ali je Di Lorenco u poslednjem momentu izbio loptu!

48. minut - Loše ispucavanje Unai Simona, legla je lopta Insinjeu, ali je brzo stigao Aspolikueta, na kraju "samo" korner.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Prvo poluvreme: 

Foto: Tanjug/AP

45. minut - Kao da su Italijani čekali čitavo poluvreme da priprete golu rivala. Insinje je probio po boku i proigrao Emersona, ali je ponovo on loše pokušao - 0:0!

41. minut - Ne ide za sada Ćiru Imobileu da se izvuče iz ofsajda, ponovo je centarfor Azura bio u nedozvoljenoj poziciji - 0:0!

37. minut - Imao je sada Emerson šansu da ozbiljno ugrozi Unai Simona, ali je sve zakomplikovao bek Azura, te mu je Buskets lako uzeo loptu!

34. minut - Novi pokušaj za Danija Olma, ali je sada bio najdalje od gola. Otišla je lopta daleko iznad prečke, od svega golaut za Donarumu. 

32. minut - Sve ozbiljniji "sukobi" Di Lorenca i i Ferana Toresa, sada je ofanzivac Španije pregrubo udario beka Italije.

Foto: Tanjug/AP

29. minut - Ponovo su Italijani pokušali da priprete iz kontre, poslao je Barela loptu ka Imobileu, ali je Unai Simon na vreme istrčao u presekao dodavanje - 0:0.

26. minut - Mogao je Dani Olmo da se upiše u strelce u najboljem mogućem trenutku! Pogrešio je Bonući, a lopta je pala na nogu španskom ofanzivcu. Ipak, Donaruma je sjajno odreagovao i zaustavio njegov udarac - 0:0!

23. minut - Ne odustaje Španija od visokog presinga uprkos činjenici da su već dva puta ispadali što je prouzrokovalo šansama za Azure, sada je Kjelini bio pod pritiskom i pogrešio je kapiten Italije. 

20. minut - VELIKA ŠANSA! Sevnula je još jedna kontra Italije, Emerson je sam istrčao pred Simona i nesebično proigrao Imobilea koji dodaje do Barele, ali se vezista Intera opasno spetljao te je propala najbolja prilika na meču - 0:0!

16. minut - Najbolja prilika u dosadašnjem delu meča, pokušao je Feran Tores sa ivice kazneno prostora, ali je lopta otišla pored gola, ostaje 0:0!

Foto: Tanjug/AP

13. minut -  Mogla je ovo da bude dobra prilika za Špance, Pedri je lepo pronašao Ojarzabala između linija italijanske odbrane, ali se kapiten Real Sosijedada nije najbolje snašao - 0:0!

10. minut - Svi igrači sem golmana Španije su na polovini Italije, ali bez konkretnog učinka za sada. Najbolju situaciju imao je Ojarzabal, ali je Kjelini na vreme pomogao Emersonu i ispucao loptu daleko od gola!

7. minut - Kao što je i očekivano, Španci kombinuju na sredini terena, dok Italija čeka grešku rivala kako bi pripretila iz kontre. Još uvek traje uvodno opipavanje snaga!

4. minut - Sjajno su Azuri izneli loptu pod pritiskom, ispao je kompletan vezni red Španije, Barela je istrčao sam pred Unai Simona i pogodio je stativu. Ipak, nakon reakcije iz VAR sobe dosuđen je ofsajd! 

Foto: Tanjug/AP

3. minut - Visok presing Španije od starta meča, Olmo je pritisnuo Leandra Bonućija i napravio faul. 

1. minut - Utakmica je počela nakon Brihovog signala! Sa centra su krenuli Španci!

20:00 - Dobro došli na lajv prenos polufinalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu između reprezentacija Italije i Španije. Sve detalje sa ovog meča možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija