• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.07.2021

13:05

ITALIJA SANJA TITULU! "Azuri" su prvaci Evrope bili samo 1968. godine!

Tanjug/AP

Fudbal

ITALIJA SANJA TITULU! "Azuri" su prvaci Evrope bili samo 1968. godine!

Podeli vest

'Azuri' su prvaci Evrope bili samo 1968. godine, a posle toga su poraženi u finalima 2000. i 2012. * Možemo da napravimo još taj jedan korak, kaže selektor Roberto Manćini

Više od pola veka Italijani čekaju na titulu prvaka Evrope, a u subotu će na "Vembliju" imati priliku da prekinu tu neugodnu tradiciju! Izabranici Roberta Manćinija plasirali su se u finale Evropskog prvenstva, pošto su u utorak veče eliminisali Španiju posle boljeg izvođenja penala (4:2, 1:1), pa će se 11. jula u Londonu protiv Engleza boriti za drugi trofej u istoriji.

Osvetili se 'furiji'

"Azuri" su, sada već daleke, 1968. jedini put bili šampioni Starog kontinenta, i to kao domaćini. Posle toga su izgubili u finalima - 2000. od Francuske na produžetke (1:2) u Belgiji i Holandiji i 2012. baš od Španije (0:4) u Poljskoj i Ukrajini. Zato svi u taboru italijanske reprezentacije sada veruju da će treća biti sreća i da će napokon ostvariti san dug 53 godine!

Foto: Tanjug/AP

 



Selektor Roberto Manćini (56) nije krio ponos zbog velikog uspeha, ali je naglasio da posao nije završen.

- Zaslužili smo da budemo u finalu, iako mnogi nisu verovali da možemo da stignemo do samog kraja. Znali smo da će biti jako teško, da će doći utakmice u kojima ćemo morati da patimo, ali ovo je neverovatna grupa momaka. Učinili su nešto posebno, verovali su u sebe. Međutim, ništa još nije gotovo. Ostalo nam je da napravimo još taj jedan, završni korak - poručio je Manćini.


Iskusni defanzivac Leonardo Bonući (34) vodio je žestoku borbu sa ofanzivcima "crvene furije", a u penal seriji bio je siguran sa bele tačke.

Foto: Tanjug/AP

 



- Bila je ovo najteža utakmica koju sam odigrao. Čestitam Španiji na svemu, ali je Italija još jednom pokazala srce, odlučnost i sposobnost da pomera granice. Stigli smo nadomak cilja, ali moramo dobro da se oporavimo i odmorimo kako bismo napravili poslednji, najvažniji korak. U finalu moramo da odigramo sa istim stavom i da napokon osvojimo trofej koji nam beži više od 50 godina - objasnio je Bonući.

Trijumf za Spinacolu

Strelac jedinog pogotka za "azure" u polufinalu bio je Federiko Kijeza (23), koji je potom proglašen za najboljeg igrača na duelu sa Španijom. On je tako nastavio stopama svog oca, čuvenog napadača Enrika Kijeze, koji je u dresu nacionalnog tima tresao mreže u periodu od 1996. do 2001. godine.

Foto: Tanjug/AP

 



- Ne mogu rečima da opišem ove emocije. Protivnik je bio sjajan, ali mi smo se borili do kraja. Naš timski duh je ponovo napravio razliku. Čak i kada je Lokateli promašio penal, svi smo ostali mirni i verovali smo da možemo da prođemo dalje. Priznanje koje sam dobio posle utakmice posvećujem saigraču Leonardu Spinacoli, jer je u mojim očima veliki pobednik. Pomogao bi nam mnogo da je bio s nama, ali to je fudbal i povrede se dešavaju. Nadam se da je srećan što smo izborili plasman u finale - zaključio je Kijeza.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija