• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2021

09:24

POLITIČARI NE MOGU U FSS! Opet promene! Novi statut, ukida se starosna granica za poziciju predsednika Saveza!

Fudbal

POLITIČARI NE MOGU U FSS! Opet promene! Novi statut, ukida se starosna granica za poziciju predsednika Saveza!

Podeli vest

U razradi je novi Statut FSS, usklađen prema strogim pravilima FIFA

Prema novom Statutu aktivni političari i oni kojima nije isteklo tri godina od aktivnog bavljenja politikom će biti amputirani iz rada saveza, na svim funkcijama.

- Novi Statut Fudbalskog saveza Srbije dobio je obrise, i u četvrtak bi, između ostalog trebalo da se nađe i pred Izvršnim odborom srpske kuće fudbala. Ako članovi tog tela prihvate novo štivo, Statut će postati tema javne rasprave regionalnih, okružnih i opštinskih saveza, a 23. avgusta, na sednici Skupštine FSS njegovim usvajanjem postaće i zvaničan akt- piše Sportski žurnal.

Dve tačke Statuta FSS posebno su interesantne fudbalskoj javnosti. Prva se odnosi na nemogućnost izbora aktivnih političara na rukovodeću poziciju, pa ni bivših ako nije prošlo tri godine od prestanka bavljenjem politikom.

Foto: fss.rs

 

To praktično znači da predsednik, i članovi Izvršnog odbora novog FSS, ne mogu da budu politički angažovani ljudi i oni koji su poslednje tri godine bili politički angažovani u strankama, političkim i društvenim organizacijama koje se na bilo koji način bave politikom. Ova stavka naslanja se na Statut FIFA koji izričito zabranjuje mešanje politike i političara u fudbal, ali i na naš Zakon o sportu koji nešto slično nalaže.

U praksi bi to značilo da Rasim Ljajić ne bi mogao ni da se kandiduje za predsednika FSS – a o tome se naširoko spekulisalo, kao ni braća Tončev, Ivica i Novica. Štaviše, ovaj drugi bi morao da napusti i Izvršni odbor FSS i mesto predsednika Fudbalskog saveza regiona istočna Srbija

Foto: Starsportphoto

 

Drugi detalj tiče se izostavljanje starosne granice za izbor predsednika. Stari Statut FSS uslovljavao je da na funkciju predsednika ne može da se bira kandidat stariji od 65 godina. Taj stav prepisan je iz Statuta UEFA koji zabranjuje angažman na izvršne funkcije svakoga ko ima 72 godine. Time bi suštinski bio otvoren put za kandidature Tomislava Karadžića, Nenada Bjekovića, Žarka Zečevića ili Dragana Džajića.

Foto: Starsportphoto

 

Radna grupa FSS angažovana na izradi statuta, iz samo njima znanih razloga, odlučila je da tu stavku ne uvrsti u novi. To na primer znači da sada vršilac dužnosti presednika Nenad Bjeković može biti izabran na funkciju prvog čoveka srpskog fudbala.

Pored smanjenja Izvršnog odbora sa 15 na 11 članova, novi statut predviđa ukidanje funkcije "zamenik predsednika" - u proteklom periodu, posle ostavke Slaviše Kokeze, toliko bitne. Generalnog sekretara biraće Izvršni odbor, a samo ta i predsednička funkcija biće plaćene...

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
alekmaric93

pre 2 godine

Ukljanjaju konkurenciju zabranom politicara a uklanjanjem starosne granice brisu put za sebe. Zecevic, Bjekovic i Karazdic vladaju 50godina srpskim fudbalom i nije im dosta, imaju vecu pohlepu nego politicari. Nadam se da im nece proci ono sto planiraju ipak je Srbija danas ozbiljnija nego sto je bila

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija