• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.10.2021

18:23

SKANDAL! Sparta odgovorila Rendžersu na optužbe o DECI RASISTIMA! Mediji spominju Srđana Plavšića

Reuters

Fudbal

SKANDAL! Sparta odgovorila Rendžersu na optužbe o DECI RASISTIMA! Mediji spominju Srđana Plavšića

Podeli vest

Češki fudbalski klub Sparta odbio je danas kao ksenofobnu hajku bez presedana optužbe u britanskim medijima da su češka deca, koja su umesto odraslih navijača na stadionu u Pragu pratila utakmicu Lige Evrope protiv škotskog Rendžersa, navijala rasistički

- Vređanje dece u onlajn prostoru i medijima je neprihvatljivo, jadno i smešno. Apsolutno je neverovatno da nakon utakmice vidimo neosnovane optužbe za rasizam. Od 10.000 dece, od kojih je većina na takvoj utakmici bila prvi put, pravnik i aktivista pakistanskog porekla Amir Anvar je napravio rasiste iako u Pragu uopšte nije bio - odbio je praški klub optužbe u saopštenju.

Sparta, uz koju se solidarisao i veliki gradski rival Slavija, optužio je Anvara i britanske medije da svako negodovanje navijača, pa i dece prema suparničkim fudbalerima, u utakmici u četvrtak uveče, neosnovano tumače kao rasizam.

- Opisujete ponašanje dece pogrešno, uzimate sebi za pravo da ocenjujete izražavanje emocija šestogodišnjaka koji nemaju pojma šta je to rasizam. To je drsko - piše u saopštenju Sparte.

Foto: Reuters

Navijači Sparte na meču protiv Rendžersa

Praški fudbalski klub zatražio je od uprave Rendžersa da pomogne da se zaustavi ksenofobno šikaniranje dece i verbalni napadi na decu jer to, kako je naglasila Sparta, prelazi granice morala i pristojnosti.

Trener gostujuće ekipe Stiven Džerard rekao je na konferenciji za novinare da nije primetio nikakvo rasističko ponašanje, ali da se koncentrisao na igru i da, ako ga ja bilo kako se priča, da je razočaran.

Češki mediji naveli su da fudbaler Rendžersa Glen Kamara jeste bio izviždan, a između ostalih, nezavisni portal Seznam.cz zapitao je na osnovu čega se zvižduci na utakmicama automatski tretiraju kao rasizam i naveo primere negodovanja i zviždanja prema belim igračima iz suparničkog kluba u Velikoj Britaniji.

- Nedeljni derbi praške Sparte i Slavije na stadionu Letna. Na teren izlazi Srđan Plavšić. Iz hiljada grla čuje se negodovanje, sve intenzivnije u trenutku kad dotakne loptu. Na Plavšića ne zvižde zato što je Srbin. Ili što je fudbaler niskog rasta. Zvižde zato što je pred početak sezone Plavšić prešao iz Sparte u Slaviju uprkos uveravanjima da to neće učiniti. U očima navijača Sparte on je izdajnik, neomiljen, a na takve se kod nas i ne samo kod nas zviždi - podsetio je povodom najnovijih optužbi portal Seznam.cz.

Foto: Reuters

Srđan Plavšić u dresu Slavije

Spartu je UEFA kaznila jednom utakmicom bez publike zbog rasizma navijača prošle sezone u utakmici protiv Monaka, ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da u četvrtak umesto njih dođe 10.000 dece uzrasta od šest do 14 godina.

Inače, Sparta je pobedila Rendžers sa 1:0 i nanela mu drugi poraz u Ligi Evropa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija