• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2021

07:10

SVE MOGUĆNOSTI NA JEDNOM MESTU! Evo kako Srbija može do plasmana na Svetsko prvenstvo

Fudbal

SVE MOGUĆNOSTI NA JEDNOM MESTU! Evo kako Srbija može do plasmana na Svetsko prvenstvo

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras (subota) od 20.45 gostuje Luksemburgu u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Kataru

U prvih pet kvalifikacionih utakmica su izabranici Dragana Stojkovića Piksija upisali tri pobede i dva remija. Zahvaljujući tim rezultatima se nalaze na dobrom putu da obezbede minimum baraž za odlazak na Mundijal, ako ne i direktan plasman.

U ovom trenutku na tabeli grupe A vodi Portugal sa 13 bodova, Srbija ima dva manje, Luksemburg je osvojio šest, Republika Irska dva, a na začelju tabele se nalazi Azerbejdžan sa svega jednim osvojenim bodom.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

 

Sve ekipe su odigrale po pet utakmica za sada i ostaje im još po tri meča do kraja kvalifikacija, osim Luksemburga koji je tek na polovini i počevši od meča sa Srbijom više ni u jednom kolu neće biti slobodan.

"Orlove" do kraja kvalifikacija očekuju gostovanje Luksemburgu (9. oktobar), pa meč na "Marakani" protiv Azerbejdžana (12. oktobar) i na kraju utakmica u Lisabonu protiv Portugala (14. novembar).

Inače, tri dana pred meč poslednjeg kola protiv Portugala, na programu će biti prijateljski meč Srbije i Katara, pošto je naša reprezentacija tada slobodna.

Kako do direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo

Prvoplasirana reprezentacija iz grupe će obezbediti direktan plasman na Mundijal i to je nešto čemu teži selekcija Srbije. Ipak, u toj borbi pol-poziciju ima Portugal koji ima dva boda više.

Međutim, sve je i dalje u rukama srpskih fudbalera. Ukoliko bi puleni Dragana Stojkovića Piksija ostvarili sve tri pobede u preostalim mečevima kvalifikacija, našli bi se na spisku ekipa za Mundijal i to je bez ikakve matematike najjednostvaniji put.

Foto: Starsportphoto

Dušan Tadić protiv Portugala u Beogradu

Sa druge strane, ako Srbija kiksne protiv Luksemburga ili Azerbejdžana, za prvo mesto će joj trebati da i Portugal negde prospe bodove, pa da "orlovi" pobede u Lisabonu. Za kraj, Srbiju bi remi u Portugalu odveo direktno na Svetsko prvenstvo jedino u slučaju da prethodno pobedi na dve utakmice, a da Portugal protiv Luksemburga kod kuće i Irske u gostima osvoji maksimalno tri boda.

Preko baraža do Mundijala

Srbija takođe do Katara može da se domogne i preko baraža. Za to joj je potrebno da kvalifikacionu grupu završi na drugom mestu, pa da u dvomeču izbaci neku od drugoplasiranih ekipa iz ostalih grupa.

Srbija bi pobedom protiv Luksemburga maltene obezbedila drugo mesto u grupi, pošto bi mogla da ga izgubi jedino u slučaju da Luksemburžani posle toga osvoje svih devet bodova do kraja, a da "orlovi" ostanu bez bodova u mečevima sa Azerbejdžanom i Portugalom ili da uzmu jedan i da Luksemburg dođe do bolje gol-razlike.

Sa druge strane, u slučaju pobede Luksemburga, situacija "orlova" bi se i te kako zakuvala, pošto bi imali dva boda više, ali i meč više, pa bi morali da se nadaju da će njihov večerašnji rival prosuti negde bodove, a da oni to iskoriste.

Naravno, postoji opcija da se meč u Lukseburgu završi i podelom bodova, tako bi Srbija ostala na pol-poziciji za drugo mesto, ali ono ne bi bilo maltene osigurano kao u slučaju pobede.

Foto: Starsportphoto

Dušan Vlahović protiv Luksmeburga u septembru

Ukoliko bi Srbija na kraju zaista završila druga, rival u baražu bi joj bila neka od drugoplasiranih ekipa iz ostalih grupa. U ovom momentu, najviše šanse da na tim pozicijama završe imaju Švedska, Švajcarska, Finska, Vels, Škotska, Holandija ili Norveška, Rusija ili Hrvatska, Albanija i Jermenija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija