• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.N.

08.10.2021

10:46

UEFA IMA PLAN KOJI ĆE SE DOPASTI VEČITIMA! Kreditiraće ZVEZDU i PARTIZAN!

Starsportphoto

Fudbal

UEFA IMA PLAN KOJI ĆE SE DOPASTI VEČITIMA! Kreditiraće ZVEZDU i PARTIZAN!

Podeli vest

UEFA će biti žirant klubovima koji su redovni učesnici međunarodnih takmičenja da po izuzetno povoljnim uslovima uzmu kredit direktno od švajcarske banke, a vraćaće ga zaradom od evrokupova! Od srpskih klubova samo "večiti" ispunjavaju uslove za kredit

Evropska fudbalska federacija (UEFA) planira da naredne godine daje kredite klubovima kako bi im pomogla da izađu iz krize u koju su upali usled pandemije virusa korona, saznaje Informer. Pravo da uzmu kredit po izuzetno povoljnim uslovima imaće samo klubovi koji su redovni učesnici grupne faze međunarodnih takmičenja, što znači da od srpskih timova samo Crvena zvezda i Partizan ispunjavaju uslove.

Foto: Starsportphoto

 

U oba kluba su veoma zainteresovani da iskoriste tu mogućnost, nezvanično saznaje Informer.

UEFA će, kaže naš izvor blizak evropskoj kući fudbala, biti žirant klubovima koji će direktno od švajcarske banke uzeti novac.

Vraćanje novca kroz rezultate 
UEFA će deo novčane nagrade koju klub osvoji u evropskom takmičenju koristiti da vrati ratu kredita

 


- Samo klubovi koji poslednjih godina učestvuju u takmičenjima UEFA imaće pravo da uzmu kredit. Dakle, iz Srbije će to biti samo Crvena zvezda i Partizan, dok oni koji ne stižu dalje od kvalifikacija neće imati pravo na kredite. Klubovi će dobijati zajam direktno od švajcarske banke, a UEFA će biti garant da će taj novac biti vraćen - objašnjava naš izvor.

Foto: Starsportphoto

 

Crveno-beli ove jeseni petu godinu zaredom igraju u nekom od evropskih takmičenja. Tri puta je to bila Lige Evrope, a dva puta Liga šampiona. Klub iz Humske ove sezone učestvuje u Ligi konferencija i to mu je od 2015. četvrti put da je u nekom od takmičenja pod okriljem UEFA.
Još nije precizirano koliko će novca moći da uzme svaki klub, ali je pretpostavka da će limit za visinu kredita biti direktno u vezi sa tim koje takmičenje klub najčešće igra, kao i sa godišnjim budžetom. Primera radi, redovni učesnik Lige šampiona i klub poput Mančester sitija sigurno će moći da dobije mnogo veći zajam nego srpski predstavnici.
Isto tako, verovatno će Crvena zvezda imati bolju poziciju od Partizana s obzirom na učinak u Evropi poslednjih nekoliko godina.

14 milijardi dolara izgubio je fudbal za prvih godinu dana zbog korona virusa, a pretpostavlja se da je iznos trenutno mnogo veći 

- Nagrade koje će klubovi osvajati plasmanom u grupnu fazu evropskih takmičenja predstavljaju za UEFA garanciju da će kredit biti vraćen. UEFA će deo novčane nagrade koju klub osvoji u jednoj sezoni, koristiti da vrati ratu kredita. UEFA je smislila taj projekat zbog velike krize izazvane pandemijom virusa korona. Kamate će biti niske i to je bolji način nego da se klubovi zadužuju kod raznih fondova pod visokim kamatama - ističe naš izvor.

Plan još nije gotov, ali prema našim saznanjima krediti će se najverovatnije davati na jednu, tri i sedam godina. Mehanizam vraćanja takođe nije do kraja isplaniran, ali okvirno se zna na koji način će sve funkcionisati.

- Kredit će biti moguće uzeti na jednu, tri i sedam godina. Ako klub uzme 20 miliona evra kredita na sedam godina, UEFA će isplaćivati godišnje tri miliona evra banci. Klubu će uplatiti razliku od novčane nagrade koju obezbedi te sezone. Ukoliko se desi da neki klub preskoči jednu sezonu i ne igra evropsko takmičenje, biće napravljen ugovor po kojem će se tačno znati na koji način će UEFA naplatiti kredit. Pretpostavka je da će ovaj projekat zaživeti u martu sledeće godine - dodaje naš izvor.

Foto: Starsportphoto

 

Kredit koji će davati Evropska fudbalska federacija (UEFA) biće za nas tema tek kada zvanično čujemo da ta opcija postoji, pošto je sada sve na nivou glasina, poručio je za Informer generalni direktor Partizana Miloš Vazura.

Foto: Starsportphoto

 

- Čuli smo za tu opciju, ali sve je na nivou spekulacija. Neozbiljno je da pričamo dok ne budemo videli precizno kako će to da izgleda. UEFA sa nama komunicira uglavnom preko fudbalskog saveza, tako da čekamo da nas neko zvanično obavesti o toj opciji, pa ćemo je razmotriti - rekao je Vazura za naš list.
U Crvenoj zvezdi niko nije želeo da priča o toj temi.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 2 godine

KAKO PARTIZAN ISPUNJAVA USLOV KAD U GRUPNOJ FAZI UČESTVUJE SVAKE PRESTUPNE GODINE???

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija