• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2021

15:03

LEGENDA ODUŠEVLJENA! Napokon možemo da se nadamo! MILIONI U NJUKASLU, KONKURENCIJA STREPI....

Reuters

Fudbal

LEGENDA ODUŠEVLJENA! Napokon možemo da se nadamo! MILIONI U NJUKASLU, KONKURENCIJA STREPI....

Podeli vest

Bivši engleski reprezentativac Alan Širer uveren je da je kupovina Njukasla od strane saudijskog princa Mohameda bin Salmana bilo idealno rešenje za klub koji je godinama predvodio kao kapiten

Nije više u evropskom fudbalu novina da novac sa Bliskog istoka bude nosilac sjajnih rezultata različitih klubova.

Od juče, fudbal u Evropi trese nova groznica zvana Njukasl junajted!

Bivši klub našeg napadača Aleksandra Mitrovića, od juče je i zvanično u vlasništvu saudijskog princa Mohameda bin Salmana, što je nakon godina agonije pod rukovodstvom Majkla Ešlija, naišlo na odobravanje navijača širom sveta, pa i nekadašnjeg sjajnog golgetera ,,Gordog Albiona".

- Tako je. Ponovo možemo da se nadamo - prva je rakcija Širera, koji kasnije u dahu nastavlja.

- Nismo imali ambicije, preživljavali smo. Kup takmičenja za nas nisu postojala, a ovi navijači i ovaj grad zaslužuju bolje - smatra legenda engleskog fudbala, koji polaže ogromne nade u uspeh svog kluba, nakon promene vlasnika.

Foto: Reuters

Navijači Njukasla su od juče u transu

Podsećamo, mesecima je trajala saga oko prodaje čuvenih ,,svraka", s obzirom da Velika Britanija nije želela nikako da dozvoli da druga država, a naročito Saudijska Arabija bude novi vlasnik premijerligaša sa severa Engleske, s obzirom na katastrofalno ophođenje te države prema ženama i drugim marginalizovanim društvenim grupama.

Takodje, posao nije bio završen ranije jer je i rukovodstvo Premijer lige odbijalo da dozvoli Saudijskoj Arabiji potpunu kontrolu nad klubom. Nastali su problemi i oko nelegalnog prenošenja utakmica, pa se samom preuzimanju protivila medijska kuća Bein Sports koja zbog diplomatskih problema već četiri i po godine nema pravo da prenosi utakmice elitnog engleskog fudbala u pomenutoj državi. 

Foto: Reuters

Njukasl će sa novim vlasnicima postati jedan od konkurentnijih klubova u Evropi

Shodno tome, problem oko toga ko će biti većinski vlasnik kluba je rešen tako što će 80 odsto novca za kupovinu kluba izdvojiti Javni investicioni fond (PIF), koji je razdvojen od Saudijske Arabije. Bogatstvo pomenutog fonda se procenjuje na ogromnih 320.000.000.000 funti, čime su ,,svrake" neformalno postale najbogatiji klub na svetu. 

Njukasl je prodat za ukupno 350 miliona evra, a prema prvim procenama u nove igrače i infrastrukturu kluba će novi vlasnik odmah uložiti oko 250 miliona evra. Takođe napominje se da se sadašnjem šefu struke Stivu Brusu već sada trese klupa, i da će njegov naslednik izvesno biti maestralni italijanski trener Antonio Konte, koji nakon osvojene titule sa Interom ovog proleća, nema angažman.

Foto: Reuters

Antonio Konte je spreman da odmah preuzme novu fudbalsku senzaciju

Navijači možda imaju nerealne želje kada tvrde da bi Njukasl već od sezone koja je u toku mogao da se nametne u borbi za osvajanje Premijer lige, ali suvlasnica kluba Amanda Steveli tvrdi da je krajnje neophodno imati strpljenja, kako bi rezultat došao.

-Naravno da imamo iste ambicije kao Mančester Siti ili Pari Sen Žermen u smislu trofeja i stvaranja moćnog tima. Ali to je proces, potrajaće! Da li želimo da osvojimo Premijer ligu za pet ili deset godina? Naravno. Sve što se događa oko kluba izuzetno je transformativno. Želimo trofeje, da. Ali za trofeje je potrebno ulaganje, vreme, strpljenje i timski rad - oprezno izjavljuje Steveli.

Svakako, ono što je apsolutno sigurno, jeste da je najbolja liga na svetu dobila još jedan klub koji će postati ozbiljan takmac za titulu prvaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija