• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.10.2021

13:05

Na današnji dan rodio se fudbal!

Tanjug/AP

Fudbal

Na današnji dan rodio se fudbal!

Podeli vest

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona rodio se na današnji dan pre 61 godine

Nažalost, sportski svet se nikada neće oporaviti od prerane smrti Dijega Armanda Maradone, ali će se priče o njegovom liku i delu prenositi sa kolena na koleno dok god postoji ljudi! 

Fudbal je na današnji dan rođen! Dijego Armando Maradona se pre 61 godine rodio u Lanusu, a brojni zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svetu baš 30. oktobar smatraju rođenjem fudbala budući da je Argentinac jedan od najvećih i najboljih ikada!

"El Pibe" je svoj nadimak dobio još u najranijim danima kada je sa vršnjacima igrao fudbal u siromašnom delu Buenos Ajresa i mašao o svetskoj karijeru. Nije rastom delovalo da će ikada od Maradone biti fudbaler, ali magiju koju je imao u nogama niko pre, a ni posle njega nije razumeo. 

Foto: Tanjug

Ponikao je na obodu Buenos Ajresa gde je napravio svoje prve fudbalske korake u lokalnoj Crvenoj zvezdi "Estella Roja". Jasno je bilo svima koji su gledali Maradonu sa osam godina da se radi o "vanzemaljcu", te su iz Argentinos juniorsa napravili konkretne poteze i doveli Dijega u svoj klub. 

Mnogi fudbaleri maštaju da im se ceo stadion klanja, a Maradona je to doživeo već sa 12 godina. Mladi Argentinac je tada zabavljao publiku na stadionu tokom poluvremena, a pre svog 16. rođendana dobio je šansu i u prvom timu gde se nije zadržao pre odlaska u voljenu Boku Juniors! 

- Tog dana (20. oktobra 1976.), osetio sam da držim nebo u rukama - govorio je Maradona nakon svog debija, a pet godina kasnije obukao je dres Boke Juniors, za tada nestvarnu svotu od 4.000.000 dolara. Želeo je i drugi argentinski velikan, River Plejt, da dovede Armanda, ali je njgovo srce kucalo u žuti-plavim bojama. 

Posle Mundijala 1982. Dijego Armando Maradona prešao je u Barselonu za tada svetski rekord kada se o transferima radi - bio je to prelazak vredan 7,6 miliona dolara. Ipak, povrede i život su ga omele da napravi veliku karijeru u srcu Katalonije. Morao je da ode i to u Napoli 1984. godine. Koliko dubog trag je ostavio ispod Vezuva govori činjenica da su Napolitanci na dan njegove smrti promenili zakon i stadion nazvali po Dijegu Armandu Maradoni. 

Na promociji ga je dočekalo 75.000 duša i malo ko je očekivao da će "San Paolo" tridesetak godina kasnije poneti njegovo ime. Maradona je u Napulj doneo prvu titulu prvaka Italije, potom i Kup UEFA, a godine provedene u dresu Plavih ulepšao je titulom sa Svetskog prvenstva iz Engleske! 

Foto: Printscreen You Tube

Nažalost, upao je Maradona u velike probleme tokom boravka u Napulju i povratka nije bilo. Kažnjavao ga je klub jer je propuštao i treninge i utakmice usled drogiranja, dovođen je u vezu sa mafijom, počele su priče i o vambračnoj deci iz kojih se nikada nije izvadio. 

Vratio se 1992. godine u Španiju gde ja godinu dana branio boje Sevilje nakon čega je rešio da karijeru završi tamo gde je sve i počelo u Boki! 

Narušeno zdravlje zbog neodgovornog života ostavilo je posledice, a srčani udar koji je doživeo kao 60-godišnjak završio je život čoveka koji će postojati dok postoji ljudi! 

Na današnji dan rodio se fudbal...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17