• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.11.2021

07:10

KALKULACIJE PRED ODLUČUJUĆU BITKU! Samo ovako Srbija direktno može do Mundijala!

ap photo

Fudbal

KALKULACIJE PRED ODLUČUJUĆU BITKU! Samo ovako Srbija direktno može do Mundijala!

Podeli vest

Fudbalere Srbije u nedelju u Lisabonu od 20.45 očekuje finale kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo protiv Portugala

Selektor Srbije Dragan Srtojković ubeđen je u plasman na Svetsko prvenstvo i ne želi samo tim  da se zadovoljni! To nije njeghov cilj!

Pred utakmicu u Lisabonu poručio je da Srbija ide na pobedu i da će fudbaleri tako da svaki Srbin bude ponosan.

- Znali smo da će Portugal u Lisabonu biti finalna utakmica za odlazak na Mundijal. Cilj je da se ode na Mundijal i to je naša želja, kao selektor sam sebi postavio taj zadatak. Ako se ne ode nije tragedija, u sportu nema tragedije, samo nesreće. U Portugalu ćemo odigrati moderan i hrabar fudbal, to nemajte dilemu. Da li ćemo pobediti to je pitanje, ali nemam dilemu da će Srbija biti prava kao i do sada. Jedan od ciljeva je da se ode u Katar, ali nećemo se zaustaviti na tome. Mene interesuju mnogo veće stvari, ako se kvalifikujemo biće to veliki uspeh. Pucaćemo iz svih oružja u finalu, pretpostavljamo da će nam trebati pobeda, iako oni igraju sa Ircima u Dablinu, pa da sačekamo i taj rezultat. Predstavićemo Srbiju tako da svaki Srbin bude ponosan na reprezentaciju i da je isprati aplauzom - jasna je bio Stojković.

Foto: ap photo

 

Selektora Stojkovića baraž ne zanima, hoće prvo mesto. Do njega "orlovi" mogu ako pobede Portugal u Lisabonu, pa ako veruje Piksi da možemo, zašto ne bi i nacija. Ako Portugalci kiksnu protiv Iraca, odnosno ako izgube,"orlovima" bi i  bod u poslednjem kolu bio taman za plasman u Katar. 

Srbija trenutno ima 17 bodova u grupi A, Portugal ima 16, ostali su ispali iz računice. Portugalci imaju meč manje i bolju gol razliku od „orlova“, 16:8 naspram 16:4.  Kako se gol razlika gleda kao parametar odmah iza broja bodova, utoliko Portugalci imaju prednost u svakom scenariju osim ako ih Srbija ne pobedi u gostima.

Foto: ap photo

 

U slučaju nepovoljnog završetka kvalifikacija za reprezentaciju Srbije, pobeda protiv Azera obezbedila nam je mesto među nosiocima u baražu, što će  olakšati popravni za tim selektora Dragan Stojkovića Piksija. 

Kako funkcioniše baraž? Drugoplasirani iz svake grupe idu u dodatne kvalifikacije, koje su, značajno drugačije od svih dosadašnjih.

Tako će se za preostala tri mesta u Kataru iz Evrope boriti 10 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija,i dve reprezentacije koje su u Ligi nacija osvojile grupu, a u kvalifikacijama za SP nisu bile među prve dve reprezentacije u grupi.

Foto: Starsportphoto

 

Tih 12 reprezentacija (deset iz kvalifikacija i dva pobednika grupa iz Lige nacija) biće podeljeni u dve grupe, na povlašćene i nepovlašćene. Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija biće nosioci, a preostale četiri i dve iz Lige nacije nenosioci. Redosled će se određivati po plasmanu na tabeli, a u obzir se uzimaju rezultati samo protiv prvih pet selekcija u grupi.

Reprezentacije koje u baraž uđu iz Lige nacija nikako ne mogu da budu povlašćene. Sve te reprezentacije biće podeljene u tri mini-turnira, kao što je bio slučaj i u dodatnim kvalifikacijama za EURO, odnosno na svakom će biti po četiri reprezentacije. One će žrebom, koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra, biti podeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu. Pobednici polufinala igraće u finalu i pobednik svakog od ta tri mini-turnira kvalifikovaće se u Katar.

Foto: fss.rs

 

Polufinala su na programu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine. Nosioci među kojima je i maša reprezentacija, imaju prednost domaćeg terena u polufinalima, a žrebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin final

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo održaće se u aprilu sledeće godine, a Mundijal u Kataru počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra. Prva reprezentacija koja se plasirala uz domaćina Katar je Nemačka, koja je pobedom u Makedoniji od 4:0 u ponedeljak uveče i matematički osigurala plasman.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija