• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. NEDELJKOVIĆ

18.11.2021

08:00

JOŠ SAMO DA ZAVRŠI FAKULTET! Majka Nikole Milenkovića ponosna na svog sina posle plasmana u Katar

Privatna arhiva

Fudbal

JOŠ SAMO DA ZAVRŠI FAKULTET! Majka Nikole Milenkovića ponosna na svog sina posle plasmana u Katar

Podeli vest

Srećna sam što će moj Nikola predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu, ali meni je važnije da završi fakultet, kaže za Informer Nadežda Milenković, majka fudbalera Nikole Milenkovića

Reprezentativac Srbije bio je jedan od junaka u pobedi nad Portugalom u Lisabonu (2:1), pa će za godinu dana predvoditi "orlove" na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Obožava da čita

Nadežda kaže da je ponosna na sina, ali se nada da će joj ispuniti posebnu želju.

Predrasude

Ne volim kad čujem one stereotipe da su fudbaleri glupi, valjda im treba inteligencija za vrhunski sport

- Verovala sam da će uspeti u fudbalu, jer morate da verujete u svoje dete. Međutim, uvek sam smatrala da je važno da uči, da se obrazuje i nadograđuje. Bio je odličan đak, vukovac. Zatim je sa odličnim završio i srednju školu za fizioterapeuta. Mnogo je izostajao iz škole u četvrtoj godini, ali profesori su imali razumevanja zato što je već bio u Partizanu. Želja mi je bila da upiše fakultet, ma želja mi je i dan-danas. Obećao mi je da će diplomirati, samo nikako nema vremena. Ne volim kad čujem one stereotipe da su fudbaleri glupi. Valjda je potrebno da budu inteligentni da bi dobro igrali. Nikola mnogo čita. Kad putuje ili ide u karantin, obavezno nosi knjige, vidim da ga neke psihološke zanimaju - objašnjava Nadežda za naš list.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Milenković sa sestrom Jelenom

Zatresla se zgrada kad je Mitrović dao gol

Nastao je opšti delirijum u trenutku kada je Srbija izborila plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kaže Nadežda Milenković.

- Utakmicu sam gledala kod kuće. Poseban je doživljaj kad Nikolu gledam u reprezentaciji. Tad oblačimo dresove i navijamo. U 89. minutu mislila sam da idu u baraž. A kad je pao gol, nastalo je opšte ludilo. Skakali smo, vrištali, ne samo mi, nego se cela zgrada tresla. Dan kasnije išla sam na aerodrom da ga sačekam. Njegova sestra, devojka i ja. Ceo taj ambijent i emocije naterali su mi suze na oči. Morala sam i trubače da zakitim - otkrila je Nadežda.

Nikola je počeo da trenira u Žarkovu, pošto je odrastao u tom beogradskom naselju. Sa 15 godina prešao je u Teleoptik i njegova majka je tek tad shvatila da Milenković ima predispozicije da bude uspešan fudbaler.

- Još kad je bio u šestom razredu, njegov tadašnji trener iz Žarkova mi je govorio da Nikola nema tamo šta da traži, da je prevazišao taj klub i da može da igra gde god hoće. Kad su ga tražili iz Partizana, pitala sam se šta će tamo. Bilo je daleko da putuje od Žarkova do Teleoptika, s kraja na kraj grada, pitala sam se kako će stizati u školu i uskladiti obaveze. Onda je od njih 30 on ušao u uži izbor među pet i stvarno ga je uzeo Partizan. Tada sam prvi put ozbiljno pomislila da može da napravi karijeru - priseća se majka srpskog štopera.

Tih godina je Nikoli bilo veoma naporno, pošto je iz kuće odlazio rano ujutru, a vraćao se uveče. Gradskim prevozom je obilazio pola Beograda da bi stigao na trening i u školu.

- Odricao se mnogih stvari tih godina. S kraja na kraj Beograda išao je autobusom, morao da menja po dve linije da stigne na trening, pa trećim autobusom onda u školu. I tako skoro svaki dan. Nekad ga nema do uveče, zovem ga, a on umoran zaspao u prevozu i produžio do poslednje stanice. Bio je istrajan jer je verovao da će uspeti - kaže Milenkovićeva.

Profesorka, idemo u Katar

Deca su me dočekala skandiranjem: "Idemo u Katar", kaže Nadežda Milenković, koja predaje biologiju u jednoj beogradskoj školi.

- Ja radim u školi, predajem biologiju. Kad sam otišla na posao i ušla u učionicu, sva deca su skandirala: "Idemo u Katar." Ja kažem: "Pa da, idemo." Tamo svi znaju da sam Nikolina mama, ispituju me često o njemu. Ne samo deca nego i kolege i moje drugarice, pošto imam dosta društva. Svi kažu: "Nikola je naš ponos." Nekad kao roditelj niste ni svesni koliko vam je dete uspešno. Idem kod njega u Italiju koliko mi obaveze dozvoljavaju. Izlazi mi nekad direktor u susret, pa povežem nekoliko dana. Sa mnom ide i Nikolina sestra, nekad i devojka. Lakše mu je kad je neko tamo sa njim.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Milenković kad je bio dete

Igrao i u Rusiji

Pošto je s Partizanom osvojio "duplu krunu", Nikola je u leto 2017. prešao u Fiorentinu, a već narednog leta sa državnim timom bio je na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

- Srećna sam što će sa 25 godina predstavljati našu zemlju na Svetskom prvenstvu. Sećam se kad je reprezentacija izborila odlazak na prošli Mundijal 2018. godine, on je pričao sa ljudima u Fiorentini i tražio im veću minutažu. Plašio se da neće imati gde selektor da ga vidi, a toliko je želeo da igra za reprezentaciju. Kad je dobio poziv da ide u Rusiju, niko nije bio srećniji od njega - zaključuje Nadežda Milenković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija