• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Z.

03.12.2021

08:11

ZVANIČNO! GEJEVI SU DOBRODOŠLI NA SVETSKO PRVENSTVO! Ipak, moraće da se SUZDRŽE od OVOG!

reuters

Fudbal

ZVANIČNO! GEJEVI SU DOBRODOŠLI NA SVETSKO PRVENSTVO! Ipak, moraće da se SUZDRŽE od OVOG!

Podeli vest

Izvršni direktor predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu, Naser el Kater, kaže da će homoseksualcima biti dozvoljeno da budu na stadionima, ali da će morati da se suzdrže od pokazivanja naklonosti u javnosti

Katar je popustio, homoseksualcima će biti dozvoljeno da prisustvuju mečevima Svetskog prvenstva 2022. godine (od 21. novembra do 18. decembra)! Domaćin predstojećeg Mundijala očigledno je odlučio da ustukne pod pritiskom svetske javnosti, pa će gejevi ipak moći da uđu na stadione i gledaju uživo utakmice.

Foto: reuters

 

U ovoj azijskoj zemlji primenjuje se šerijatski zakon, koji se zasniva na verskim propisima islama iz Kurana. Zato su u Kataru zabranjene homoseksualne veze. Muškarci za koje se dokaže da su gejevi mogu biti kažnjeni novčano ili do sedam godina zatvora.

Ovo važi za strance, a ukoliko je optuženi musliman, predviđena je čak i smrtna kazna. Međutim, izvršni direktor Organizacionog komiteta Mundijala Naser el Kater tvrdi da će Katar sve ljude tokom Mundijala dočekati raširenih ruku. Na stadionima će čak biti dozvoljene i LGBT zastave. Jedino nije preporučljivo da gejevi na javnim mestima izražavaju svoje sklonosti.

Druželjubivi

Naša zemlja je gostoljubiva i tolerantna, poštujemo sve različite kulture i očekujemo od drugih da ispoštuju našu
Naser el Kater


- Naša zemlja je gostoljubiva i tolerantna. Svi će ovde biti bezbedni. Kao i u mnogim državama sveta, istopolni brakovi ni kod nas nisu legalni. Mi smo mnogo skromniji i konzervativniji po tom pitanju. Gejevi će doći u Katar da gledaju utakmice i to niko ne može da im zabrani. Oni mogu da rade i ponašaju se kao i sva druga ljudska bića. Jedno što tražimo od njih je da se u javnosti suzdrže od pokazivanja naklonosti. Mi poštujemo sve različite kulture i zato sada očekujemo od drugih da ispoštuju našu - poručio je El Kater.

Upravo je zbog zakonom zabranjenog homoseksualizma australijski fudbaler Džoš Kavalo (22) izrazio zabrinutost za svoju bezbednost ukoliko sa nacionalnim timom bude učestvovao na SP. Mladi levi bek se pre dva meseca javno deklarisao i otkrio da je gej, a domaćin Mundijala sada mu garantuje da će biti siguran.

Foto: reuters

 

- Kavalo ne treba da se plaši. Naprotiv, dobrodošao je da poseti Katar kad god poželi, čak i pre Svetskog prvenstva. Ovde niko ne bi trebalo da se oseća ugroženo, niti da strahuje za svoju bezbednost. Takve priče su samo predrasude i apsolutno nisu tačne - naglasio je El Kater.

Pravila oblačenja i ponašanja

S obzirom na to da u Kataru žive uglavnom muslimani, u ovoj zemlji se poštuje nekoliko pravila ponašanja. Turistima nije dozvoljeno da snimaju ili fotografišu lokalno stanovništvo, kao ni verska ili vojna mesta. Psovanje, vulgarnosti i razgovori u javnosti sa ženama koje ne poznajete nisu preporučljivi. Takođe, savetuje se skromno oblačenje, odnosno da muškarci ne nose samo šorts i majicu, a žene da se suzdrže od nošenja helanki, kratkih sukanja, haljina i majica bez rukava...

Nije samo homoseksualizam zabranjen u bogatoj azijskoj zemlji već i kupovina i konzumiranje alkohola, proizvodi od svinjskog mesa, uvoz droge, pornografije ili verskih knjiga. Za muslimane postoji čak i kazna bičevanja ili deportacije, a primenjuje se prilikom nedozvoljenih seksualnih odnosa, korišćenja alkohola ili vožnje u pijanom stanju.


Ipak, u pojedinim hotelima sa pet zvezdica, pogotovo u Dohi, dozvoljeno je da se pića poput piva, vina, viskija i votke prodaju ljudima starijim od 21 godine koji nisu islamske veroispovesti. U vreme održavanja Svetskog prvenstva organizovaće se fan-zone, gde će biti dozvoljen alkohol, a van njih strogo zabranjen.

Zbog visokih temperatura tokom leta, kada u Kataru zna da bude i oko 50 stepeni, odlučeno je da predstojeće Svetsko prvenstvo počne u kasnu jesen. Očekuje se da će se u novembru i decembru temperature kretati između 18 i 20 stepeni. Šeici su za potrebe Mundijala napravili i sedam ultramodernih stadiona, sa klimom i otvorenim krovovima. Takođe, prokopan je i metro, a sagrađeno je i na desetine novih hotela i restorana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija