• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

01.01.2022

09:16

PIKSIJEV ČOVEK OD POVERENJA ZA INFORMER.RS: Roditelji mi čestitaju, ja u neverici! Ovako je "podigao" igrače protiv Portugala, a evo šta kaže o klanovima i Hrvatu koji je verovao u Srbiju!

Starsportphoto

Fudbal

PIKSIJEV ČOVEK OD POVERENJA ZA INFORMER.RS: Roditelji mi čestitaju, ja u neverici! Ovako je "podigao" igrače protiv Portugala, a evo šta kaže o klanovima i Hrvatu koji je verovao u Srbiju!

Podeli vest

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Bratislav Živković, postao je desna ruka Draganu Stojkoviću od samog početka obavljana selektorske funkcije, a zajedno su uradili velike stvari za nacionalci tim

Ako neko poznaje Dragana Stojkovića Piksija, njegov način razmišljanja, rada, ophođenje prema igračima i generalno trenersku lucidnost koju poseduje, to je Bratislav Živković.   

Foto: Starsportphoto

 

Nekadašnji as Crvene zvezde, Sampdorije i reprezentacije Jugoslavije zadobio je Piksijevo poverenje pre dve godine, kada ga je jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena upitao da mu bude pomoćnik u kineskom Gvangžuu. Živković se za Informer.rs prisetio tog perioda, a otkrio je i malo poznate detalje vezane za čoveka koji je ponovo ulio veru naciji u reprezentaciju.

- Prosto kada pomislim na devedeste godine i setim se Dragana kao igrača, kakav je lider bio na terenu, za mene nije iznenađenje što je i kao trener nastavio da dominira-počinje priču Bratislav Živković.

Foto: Starsportphoto

 


- Kada smo sarađivali u Kini uverio sam se da je vrhunski stručnjak, smiren, koji zna šta hoće. Gde god da je bio i u kojoj god zemlji da je radio, ostavio je jasan pečat.

Šta to ima Dragan Stojković što njegovi prethodnici na klupi nacionalnog tima nisu imali?

- To što on poseduje je neobjašnjivo! Mogu da potvrdim da je od prvog momenta rekao da ćemo se kvalifikovati na Mundijal, prosto je prepoznao kvalitet igrača koje Srbija ima. Nešto je očigledno falilo, doneo je novu, posebnu energiju. Hajde da se ne lažemo, on je sa istim igračima koji su već godinama bili selektirani promenio sve i ima ogromne, najveće zasluge. Voleo bih da iskoristim priliku da zahvalim apsolutno svim reprezentativcima na velikom uspehu koji su postigli.

Foto: Starsportphoto

 

Postoji zanimljiva anegdota vezana za Vaš dolazak u stručni štab selektora Stojkovića?
 

- Baš tako -kroz osmeh poručuje Živković.

- Kada je obelodanjeno da će Mister biti selektor, u medijima su se pojavile informacije da ću mu ja biti pomoćnik. Roditelji su me odmah pozvali da mi čestitaju, a ja sam im u neverici poručio da to nije tačno i da me niko nije zvao! Draganu sam čestitao čim je postalo zvanično, a on me je pitao: " Da li si spreman?!" U tom momentu sam bio kod familije u Leskovcu i upitao jel treba da krenem, na šta mi je on kroz osmeh poručio - "Ne, uživaj". Nastavili smo tamo gde smo stali u Kini, a mnogo mi je značilo što i dalje veruje u mene. Neizmerno sam mu zahvalan i pravo je zadovoljstvo raditi sa takvom veličinom.

Foto: Starsportphoto

 


Ne možemo da se ne dotaknemo neuspeha reprezentacije ranijih godina. Dobro je poznato, a i igrači su sami (neki indirektno, neki direktno) govorili da su postojali klanovi, često je curilo u javnost da su pojedinci bili nezadovoljni, a i te kako se dešavalo da neki igrači koji igraju u velikim klubovima nemaju mesta u startnoj postavi. Sada imamo situaciju gde je, primera radi, Luka Jović član najboljeg kluba na svetu na klupi, neki igrači koji su i te kako cenjeni u svojim timovima, nisu u prvom planu, ali ne postoji nezadovoljstvo, sujeta i utisak je da svi dišu kao jedan...

- Upravo tako! To je Piksi! Napravljena je posebna energija, međuljudski odnosi su sjajni, a od početka vlada pozitivna atmosfera. Dobro su ga prihvatili igrači, a ne želim da pričam šta je bilo ranije, slušao sam priče, ali nas zanima isključivo šta se sada dešava. Na svakom koraku se oseća entuzijazam, vera, podrška nacije. 

Foto: Starsportphoto

 


Možete li da nam otkrijete kako je selektor podigao igrače i šta se dešavalo u svlačionici na poluvremenu meča protiv Portugalije?

- Verovali ili ne - mirnoćom! Bio je nestvarno miran, a u očima mu se videlo da i dalje veruje. On jednostavno tu mirnoću prenosi i na igrače, a oni uz njega veruju da mogu! Ja nisam u startu video kada smo postigli pogodak za 2:1 da on nije tu. Tek sam kasnije shvatio da nije mogao da gleda i da je morao da se skloni dok sudija ne odsvira kraj!

Foto: Starsportphoto

 


Kako ste Vi doživeli tih poslednja četiri minuta?

- Kao večnost! Nikad kraja! A onda toliki izliv emocija, tolika neopisiva sreća, da reči to ne mogu opisati.

Kako ste proslavili veliki uspeh u Lisabonu i plasman na Mundijal?

- Verujte da mi posle Portugala uopšte nismo slavili! Pričali smo do šest ujutru, odakle smo krenuli, kako je sve teklo, ali uopšte nismo bili euforični. Verujemo da možemo i više, imamo dobar tim, fenomenalne igrače i najveća nam je želja da svi budu zdravi.

Imate prijatelje širom sveta, da li su oni očekivali da Srbija može da se plasira na Svetsko prvenstvo, a posebno kao lider u grupi?

Foto: Starsportphoto

 

- Naravno da su neki bili skeptični, ali većina je verovala u nas! Moj dobar prijatelj, nekadašnji reprezentativac Hrvatske, Kruno Jurčić, poželeo mi je sreću uoči meča sa Portugalijom i rekao da je ubeđen da ćemo pobediti! Ima ljudi koji ti žele dobro, ima i onih drugih, ali sve u svemu, bitno je da smo mi naš cilj ostvarili!

Otkrijte nam za kraj, da li selektor Stojković sve odluke donosi sam ili voli da čuje druga mišljenja.

- On seče, ali voli da čuje ko šta misli i očigledno je da radi svoj posao na najbolji mogući način - zaključio je za Informer.rs Bratislav Živković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija