• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. A.

13.01.2022

07:29

VEČITI RIVALI IMAJU DVA OGROMNA PROBLEMA! Ranko Stojić za Informer.rs otkrio zašto Dinamo bolje posluje od Zvezde i Partizana

Starsportphoto

Fudbal

VEČITI RIVALI IMAJU DVA OGROMNA PROBLEMA! Ranko Stojić za Informer.rs otkrio zašto Dinamo bolje posluje od Zvezde i Partizana

Podeli vest

Bivši ugledni fudbalski agent Ranko Stojić pričao je za Informer.rs o stasavanju mladih igrača u Crvenoj zvezdi i Paritzanu, kao i o tome u čemu je razlika između večitih rivala i zagrebačkog Dinama koji godinama unazad pravi enormne izlazne transfere

Na početku razgovora za naš portal, Stojić je pokušao da uporedi najveće srpske klubove sa Dinamom, odnosno zašto "modri" zarađuju ogromne pare od prodaje igrača, a Zvezda i Partizan ne.

- Nije to od juče, to je već desetak godina tako, možda i 15. Dinamo je odavno napravio jedan sistem. Najteže je na startu prihvatiti taj rizik i uveriti javnost i navijače da je potrebno između 12 i 18 meseci tranzicije u kojima će rezultati možda biti dobri, ali ne i vrhunski. Međutim, tu biste imali mogućnost da kroz godinu dana isforsirate određeni broj igrača - rekao je Stojić u intervjuu za Informer.rs.

Prisetio se potom Stojić da je nešto slično Crvena zvezda uradila kada je Nenad Lalatović bio trener. Crveno-beli su tada u vatru gurnuli golobrade Luku Jovića, Marka Grujića, Predraga Rajkovića, Mihaila Ristića i Vukašina Jovanovića.

- Zvezda je tada majstorski isforsirala njih petoricu. To je bio sjajan potez. Da je Zvezda tada imala B tim i da je mogla da zadrži sve njih ili bar četvoricu, a jednog dobro da proda, pa da tim čija su osnova talentovani srpski igrači nadograđuju kvalitetnim strancima. Onda bi godinu dana kasnije u ekipu došli novi igrači koji su stasali u B timu i u takvom sistemu nema potrebe da prodajete više od jednog ili dva igrača godišnje, pošto imate dovoljno novca da obezbedite budžet, a istovremenostalno reprodukujete mlade igrače.

Potom je pričao o dva velika problema koja imaju večiti rivali, zbog kojih izbegava da ih kritikuje.

- Prvi je taj što oba kluba imaju najviše 20 odsto obezbeđenog budžeta pred početak sezone. Primera radi, sa tim procentom u mnogim ligama na zapadu ne bi ni mogli da se takmiče. Sve to je zato što nema TV prava koliko u drugim zemljama, a nemamo ni prihode od ulaznica. Od sponzora Zvezda i ima neke prihode, a Partizan ima mnogo manje od onoga koliko bi realno trebalo. Malo se radi na tome.

Foto: Starsportphoto

Ranko Stojić

- Drugi realan problem je pritisak koji imaju sa svih strana. Najveći od navijača, ali i od celokupne javnosti. Oba kluba imaju pritisak pravljenja rezultata instant, pošto niko nema strpljenja, pa ne može ni da se razmišlja o starosnom proseku igrača. Zvezda je recimo igrala Ligu Evrope sa prosekom od skoro 30 godina, a znam da je i u jednom nedavno odigranom "večitom derbiju" imala prosečnu starost igrača preko 30 leta.

Zatim se bivši funkcioner Rada vratio na TV prava, a spomenuo je i rekontrukciju i gradnju novih stadiona širom države.

- Dobra stvar je sada što počinju da rastu TV prava i što je država počela da rekonstruiše stare i gradi nove stadione. Iz evropskih iskustava znam da to automatski znači i najmanje duplo veću posetu. Potom, mnogo je lakše za animiranje i reklamiranje sponzora i partnera koji mogu doći u klubove. To znači i da će TV prava porasti, a mnogi ne znaju da naša Superliga ima bolji rejting od mnogih drugih evropskih liga kada su u pitanju rejtinzi. To je jako važno kada se pregovara oko TV prava.

Osvrnuo se onda i na mlade igrače kojima nije baš jednostavno da uđu u prvi tim.

- Partizan je pre mnogo godina napravio Teleoptik koji je bio filijala, što i Zvezda sada radi sa Grafičarem. Po mom mišljenju, perspektiva je da se uradi kao u nekim drugim državama, da ti B timovi igraju drugu ligu zagarantovano i da ne mogu da ispadnu, ali ni da uđu u Superligu. Ne mora to da bude slučaj samo sa Grafičerem i Teleoptikom, to automatsko učešće u Prvoj ligi Srbije može da ima i još neki klub. Suština svega je da ti mladi momci imaju takmičenje u kom će stasavati.

Foto: Informer

Ranko Stojić

Pričao je potom o slanju mladih igrača na pozajmice, ne krijući da nije ljubitelj takvih stvari.

- Možete vi mlade igrače da šaljete u druge klubove na pozajmice, ali onda ne kontrolišete sistem rada. Za mlade igrače važi jedno pravilo, 50 odsto za njihov uspeh su utakmice, a ostalih 50 odsto specifičan individualni rad. Taj period između 18. i 21. godine se zove post-formacija i ako tada nemate kontrolu, njima ne vrede same utakmice, jer je to tih 50 odsto, a treba mnogo više da bi igrao za večite ili na nekom top nivou.

Na kraju je imao jasan zaključak.

- Zato je mnogo bolje imati svoj B tim, u kom rade vaši treneri i gde imate kompletnu kontrolu. Na taj način svakodnevno pratite te momke i možete u svakom momentu da projektujete vraćanje u prvi tim - zaključio je Ranko Stojić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17