• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.01.2022

20:00 >> 20:11

SRBI ZALUDELI EVROPSKE VELIKANE! Otimaju se oko BISERA iz Superlige!

Insajder

Fudbal

SRBI ZALUDELI EVROPSKE VELIKANE! Otimaju se oko BISERA iz Superlige!

Podeli vest

Talentovani srpski fudbaleri koji su na meti evropskih velikana

Godinama već brojni evropski skauti redovno posećuju fudbalske terene u Srbiji sa namerom da nađu nekog novog Dušana Tadića, Sergeja Milinkovića-Savića, Veljka Birmančevića, Aleksandra Kolarova, Branislava Ivanovića... Sa spiska su namerno izostali izdanci omladinskih škola Crvene zvezde i Partizana budući da su njihovi nastupi daleko lakši za primetiti u odnosu na igrače koji poniknu u manjim sredinama. 

Posebno uzbudljivo je ove zime budući da je velika većina superligaških klubova, zbog novog pravila o "bonus" igraču, izbacila nekoliko talentovanih "klinaca" koji su odmah privukli pažnju evropskih klubova ili vodećih u Srbiji. Pa je tako pažnju na sebe skrenuo Mihajlo Banjac, Đorđe Gordić, Uroš Kabić, Ognjen Mijailović, Stefan Mitrović, Mirko Topić, Dejan Zukić, Nikola Stevanović i Đorđe Jovanović. 

Đorđe Gordić, vezni, Mladost Lučani, 2004. godište

Počenjemo od bisera lučanske Mladosti koji bi mogao da donese rekordan iznos novca u kasu kluba iz Dragačeva. Đorđe Gordić je tek ove sezone okušao seniorski fudbal i pokazao da je, iako 17-godišnjak spreman za nastupe u najjačem rangu. Makar u Srbiji. Nateralo je to skaute brojnih klubova da dođu u Lučane, a kako prenose italijanski mediji Atalanta je rešena da "srpskog Genduzija" dovede u Bergamo. 

Gordić je stručnjake Boginje provincije zadivio sjajnim igrama protiv Crvene zvezde i Partizana, a "Mozzart sport" javlja da će Lučani tražiti 800.000 evra za njegovu slobodu. Jasno je da je problem "mala sredina", te da bi Gordić kao igrač crveno ili crno-belih vredeo daleko više. 

Foto: Starsportphoto©

Zanimljivo, upravo je Crvena zvezda bila najkonkretnija kada je Đorđe Gordić u pitanju na startu prelaznog roka, ali im se nikako nije svideo odgovor iz Lučana i posao je brzo propao! 

Mihajlo Banjac, vezni, TSC Bačka Topola, 1999. godište 

Još jedan od talentovanih "klinaca" koji je svoj fudbalski put gradio od kuće. Pre godinu i po dana je ispao iz lige sa Inđijom, a danas je jedan od najboljih u Linglong Superligi Srbije. Bio je Banjac želja Crvene zvezde prošlog leta, ali se odlučio za dres TSC-a i napravio pun pogodak. 

Foto: Starsportphoto

Crveno-beli su i ove godine izuzetno zainteresovani za Banjca, ali je problem što TSC za njegovu slobodu traži 1.000.000 evra. Upravo toliko ga procenjuje i prestižni "Transfermarkt" budući da je ove sezone u dresu kluba iz Bačke Topole postigao pet i namestio isto toliko golova na samo 20 utakmica u Superligi Srbije. 

Ognjen Mijailović, vezni, Mačva, 2003. godište

Još jedan vezista koji je interesantan Crvenoj zvezdi, ali prvi u seriji koji će zaista završiti na Marakani. Biser Mačve ostao je bez ugovora na kraju 2021. godine, a beogradski velikan reagovao je ekspresno i doveo ga, za sada, na probu. 

Foto: Starsportphoto

Ipak, nije Zvezda jedina zainteresovana za Mijailovića budući da se za njegov potpis interesovalo i nekoliko klubova iz Italije. Tamošnji mediji, a pre svega provereni "Tuto Merkato" preneo je da Đenova ozbiljno razmišlja o dovođenju srpskog veziste, ali su već tada naveli da je glavni konkurent upravo Crvena zvezda. 

Uroš Kabić, ofanzivni vezni, Vojvodina, 2004. godište 

Najviše uspeha sa talentovanom decom u Srbiji imala je Vojvodina te ne čudi što su redovni gosti Stare dame zastupnici evropskih klubova. Poslednji u nizu bisera novosadske škole je ofanzivni vezni Uroš Kabić kog je "pikirao" Torino. 

Bikovi su ozbiljno zainteresovani za usluge momka iz generacije 2004. koji je pod trenerskom palicom Slavoljuba Đorđevića pružao sjajne igre u dresu Vojvodine. Kabić je posebno dobar bio tokom kvalifikacija za Ligu konferencija, a na međunarodnoj sceni je postigao već dva gola. 

Foto: Starsportphoto©

Ipak, glavno pitanje je da li će Vojvodina biti spremna da se odrekne Kabića koji bi u perspektivi mogao da bude glavni motor tima. Posebno što je Stara dama uspešno odbila napad Lila krajem 2021. godine koji je takođe želeo ofanzivca iz Novog Sada. Transfermarkt procenjuje Kabića na 400.000 evra, a teško da bi Vojvodina pregovarala u slučaju da ponuda bude manje od milion evropskih novčanica. 

Mirko Topić, vezista, Vojvodina, 2001. godište

Ostajemo u Novom Sadu, ali ovoga puta je reč o nešto defanzivnijem provfilu veziste - Mirku Topiću. Momku rođenom 2001. godine ugovor u Vojvodini isticao je na kraju aktuelne sezone, ali ga je on pre desetak dana produžio i tako stavio do znanja zainteresovanim strama da je njegova budućnost, makar za sada, vezana za Vošu. 

Foto: Starsportphoto

Ove sezone Mirko Topić je odigrao 18 utakmica, uz dva postignuta gola. U prethodnom periodu se pominjao kao velika želja brojnih evropskih klubova. I sam Topić je poslednjih nedelja komentarisao da interesovanje za njega postoji, ali da se nada da će se njegov put u Vojvodini nastaviti. 

Dejan Zukić, ofanzivni vezni, Vojvodina, 2001. godište

Treći biser Vojvodine koji se takođe nalazi u sveskama brojnih evropskih skauta je Dejan Zukić. Stamena Vošina "desetka" takođe je odabrala put Mirka Topića i stavila paraf na novi ugovor sa Starom damom. Dakle, ni Zukić nema nameru da napušta Karađorđe tokom zime. 

Ipak, interesovanje i za Zukića postoji sa svih strana, ali je on tokom leta odbijao da priča o tome gde bi mogao da nastavi karijeru. Jedna od destinacija bila je i Crvena zvezda, a vezista Vojvodine istakao je da bi morao dobro da razmisli ako do takve ponude dođe budući da je dete Novog Sada. Zanimljivo, i on je iz Bačkog Jarka baš kao Mirko Ivanić i Aleksandar Katai koji sa mnogo uspeha brane crveno-bele boje beogradskog velikana. 

Foto: Starsportphoto

Đorđe Jovanović, napadač, Čukarički, 2000. godište

"Gol-mašina sa Banovog brda"! Upravo tako bi mogla da se opiše sezona koju iza sebe ima Đorđe Jovanović, a koja bi mogla da bude prekinuta i nastavljena na Azurnoj obali budući da je za napadača Čukaričkog interesovanje pokazao Olimpik iz Marselja. 

Slavni francuski klub spreman je da plati između četiri i pet miliona evra za najboljeg strelca Brđana, te bi tako to bila nova najveća prodaja u istoriji Čukaričkog (rekord drži Slobodan Tedić koji je u Mančester siti otišao za 3.000.000 evra). 

Treći strelac Superlige Srbije sa 11 golova u 15 nastupa već je osetio čar igranja u inostranstvu budući da je nakon Partizana igrao za Lokeren, Kadiz, Kartagenu, a tek onda stigao u Čukarički i zablistao.

Foto: Starsportphoto

Bilo kako bilo, fudbal se igra i van Topčiderskog brda, a veliki broj talenata ode iz Superlige bez da ostavi dubok trag u matičnom klubu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji
Društvo

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji

Kroz projekat Lokalnog investicionog razvoja (LIID) svih 145 opština i gradova u Srbiji dobiće ukupno 265 miliona evra bespovtatne pomoći za projekte u tim lokalnim samoupravama, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da su lokalni projekti podjednako važni kao i auto-putevi i pruge, jer podižu kvalitet i komfor života ljudi u mestima u kojima žive.

04.07.2024

10:22

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija