• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2022

19:07

OVI KLUBOVI SU "MUČILI" VEČITE U PROŠLOSTI! Neki više ne POSTOJE, a neki jedva PREŽIVLJAVAJU!

Public

Fudbal

OVI KLUBOVI SU "MUČILI" VEČITE U PROŠLOSTI! Neki više ne POSTOJE, a neki jedva PREŽIVLJAVAJU!

Podeli vest

Imali su Crvena zvezda i Partizan u prošlosti mnogo muka sa "malim" rivalima, u kojima su znali i da izgube titule. Sada većina tih ekipa ili igra po amaterskim rangovima ili više ne postoji

Jedini klub koji je uspeo da "razdvoji" večite rivale u borbi za titulu bio je Obilić. Vitezovi sa Vračara su te 1998. godine osvojili šampionsku titulu, igrali Evropu protiv giganta poput madridskog Atletika, a onda nestali sa fudbalske scene.

Slavna generacija koju su činili: golman Nenad Lukić (preminuo 2014. godine), Predrag Filipović, Kuzman Babeu, Darko Vargec, Miroslav Savić, Dragan Šarac, Darko Nović, Živojin Juškić, Aco Vasiljević, Saša Mrkić, Saša Kovačević, Saša Viciknez, Ivan Litera , Zoran Ranković, Nenad Grozdić, Saša Zorić, Marjan Živković, Goran Serafimović, Boban Savić i Igor Dimitrijević srušila je pre 24 godine mit od dominaciji večitih.

U pomenutoj sezoni, Obilić je trku u trokružnom sistemu takmičenja, završio sa 86 bodova, dva više od Crvene zvezde za koju je igrao aktuelni trener srpskog šampiona Dejan Stanković, dok je Partizan bio na trećem mestu sa 70 poena. 

Foto: Starsportphoto

 

Do pre koju godinu, Vitezovi su se takmičili u Trećoj beogradskoj ligi (sedmi rang), a danas ni nemaju prvi tim, samo mlađe kategorije.

Prošlo je 17 godina otkako je Železnik priredio jednu od istorijskih senzacija u fudbalu i osvojio Kup Srbije. Pobedom nad Crvenom zvezdom na Marakani, čuveni "lavovi" ugrizli su favorita iz Ljutice Bogdana golom Dejana Rađenovića, što i danas spada među najveća iznenađenja ovdašnjeg fudbala.

To su bila teška vremena, nisu bila lakša nego danas, ali sada su večliti otišli u drugu sferu. Sada je mnogo teže sa finansijske strane, jer su klubovi u velikom zaostatku sa Zvezdom i Partizanom koji dovode provedene strance. Dovodili su ih i tada, međutim, tu se radilo o 5-6 miliona evra ulaganja, sada su cifre mnogo veće, kao i kvalitet.

Foto: Starsportphoto

 

Sportski direktor Čukaričkog je i sa Brđanima osvojio Kup Srbije, 2015. godine.

- Finale je finale, oba puta smo uspeli, sad ne bi mogao da poredim vremena, onda je bilo teže doći do pehara. Sada večiti ne mogu tek tako da se iznenade. Imali smo utakmicu sa Crvenom zvezdom koja je na neki način bila egal, takođe sa Partizanom smo maltene igrali ravnopravno, a gubili 0:2.

Danas klub iz predgrađa nastupa pod nazivom Železnik 1930 u Međuopštinskoj ligi grupa "A" (šesti stepen takmičenja).

- Meni je žao zbog toga, jer je Železnik bio dobar klub. Aca (Bulić) ga je vodio, bilo je sve kako treba. Plaćanje, nagrade, posle osvojenog kupa se i on zadovoljio. Jer u Srbiji nema TV prava, prihoda, tada nije bilo ništa, klubovima u Evropi je 70 odsto budžet TV prava, ja sad u Čukaričkom imam 10-15 posto, što je priznaćete astronomska razlika - kaže Matijašević.

Na konstataciju da je tim sa Banovog brda poslednjih godina prodao najviše fudbalera u inostranstvo objašnjava:

- Onda nije moralo toliko da se prodaje. Sada se konstantno ulaže u novo, izađe se u Evropu da bi klub živeo, niko neće da ulaže da baca novac. Najavljeno je povećanje klupskih prava i to je dobro, sigurno će svima predstavljati zalog za budućnost.

Junaka Zvezdine pobede u derbiju Ohija Omoižuanfoa odlično pamti, još iz dvomeča sa norveškim Moldeom.

- Sam nas je pobedio dok je igrao za Molde. Uvek je pravio razliku, mislim da će je u Zvezdi tek praviti, dok se privikne na ovdašnje uslove za igru. Treba mu sekunda da postigne gol, ali i da se navikne, strancu morate da pružite period za adaptaciju - istakao je sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević.

Zajedno sa Železnikom, "bratom" po nadimku, ekipa Bežanije igra u istom rangu. Novobeogradski "lavovi" su samo dva lera igrali na elitnoj fudbalskoj sceni, ali im je i to bilo dovoljno da u sezoni 2007/2008. otkinuo bod Partizanu (2:2), golom Ibrahima Somea i prirede senzaciju u Humskoj.

Nije to bio jedini kiks crno-belih kada se radi o klubovima koji više ne predstavljaju elitu u fudbalskoj Srbiji.

Nekadašnji superligaš Donji Srem iz Pećinaca, koji je trenutno član zone - Vojvođanska liga "Jug" (četvrti rang) i bori se za ulazak u Prvu ligu je priredio senzaciju na "Karađorđu" (u Novom Sadu igrali kao domaćini), pošto su šokirali tadašnjeg šampiona Partizana rezultata 2:1.

Svojevremeno najbolji levi bek Superlige Miloš Josimov bio je predvodnik generacije kluba sa čuvene "Suvače", koji je od Zone stigao do krema fudbalske Srbije.

- Ta ista ekipa je zaigrala i u Superligi, sa manjim izmenama, pojačanjima... I startovali smo mimo svih očekivanja, sa šest bodova, posle pobede nad OFK Beogradom na Karaburmi dobili smo Partizan na "Karađorđu", gde smo igrali kao domaćini. O nama su svi pričali... - evocirao je uspomene Josimov.

Foto: Starsportphoto

 

Mnogo igrača je napravio lepe karijere. Rade Krunić je stigao do slavnog Milana, većina fudbalera nastavila afirmaciju na superligaškoj sceni, a naš sagovornik je otišao u Slovan iz Bratislave. Iako su se večiti rivali "otimali" oko toga ko će da ga dovede.

- Posle dvogodišnjeg boravka u Slovačkoj, vratio sam se u Pećince i, nažalost, bio svedok ispadanju kluba, kao i meteorskom usponu. Mogli smo fudbalski da se razvijamo, imali odlične uslove i terene, za razliku od današnjih, kada pogledam terene na kojima se danas igra. Kvalitet je u blagom padu, prvenstveno zbog loših uslova za igranje koji vladaju u celoj Srbiji - istakao je Miloš Josimov za "Informer".

U sezoni 2002/2003 slavni superligaš Zemun, sadašnji član Srpske lige "Beograd", zaustavio je i Crvenu zvezdu i Partizan u šampionskom pohodu, remizirajući protiv večitih rivala oba puta sa 1:1, dok su 2004. godine ponovo igrali nerešeno u Humskoj 0:0. Gornjovarošani se trenutno bore za prvo mesto sa još jednim slavnim članom elite OFK Beogradom.

Svojevremeno je smederevski Sartid bio streptomicin za večite rivale. Klub koji je igrao Evropu, protiv škotskog Dandi junajteda i engleskog Ipsviča, najveći uspeh u istoriji postigao je 1998. godine kada je šokirao Crvenu zvezdu na Marakani i golom njenog bivšeg napadača, a kasnije i vd predsednika FSS Marka Pantelića, trijumfovao sa 1:0 i odneo pehar u Smederevo. Danas ovaj klub igra Treću ligu "Zapad" i ima šest bodova manje od lidera Sloge iz Požege.

Foto: Starsportphoto

 

U istom rangu kao Oklopnici, nalazi se i Borac iz Čačka, svojevremeno Zvezdin dželat, koju je pre sedam godina ponizio na Marakani rezultatom 5:1 u Kupu Srbije. Trostruki strelac za čačanske Zebre bio je Darko Zorić, kome je to bila utakmica života, dok je crveno-bele sa klupe predvodio Miodrag Grof Božović, aktuelni strateg ruskog Arsenala iz Tule. Baš kao i Smederevo, i Borac se bori za povratak u Prvu ligu.

Samo dve godine pre Čačana, Crvena zvezda je doživela još jednu bruku na Marakani. Jedina razlika bila je u tome što se na klupi crveno-belih nalazio Portugalac Sa Pinto, a bodove odnela Sloboda iz Užica (1:2). I klub sa Đetinje je u istom rangu kao Borac i Smederevo, sve tri ekipe vode veliku bitku za osvajanje prvog mesta.

Sećate li se Hajduka iz Kule. Kluba koji je iznedrio bezbroj fudbalera, među kojima su najpoznatiji Ljubommir Fejsa, Nikola Malbaša, Niša Saveljić, Dragan Stojisavljević... Ostalo je upamćeno da su 2003. godine pobedili Crvenu zvezdu u Kuli sa 3:2.

Posle ispadanja iz elite stigao je do poslednjeg ranga, dotakao dno, a onda se polako vratio na fudbalsku scenu. Trenutno su članovi Treće lige "Vojvodina", ali male su šanse da tu i ostanu, jer su ubedljivo na poslednjem mestu, pa im se smeši povratak u četvrti rang, Vojvođansku zonu. 

Na spisku klubova koji su stigli do elite, a potom doživeli sunovrat u treće i niže lige nalaze se Radnički (Novi Beograd), Zvezdara, BSK (Borča) za koju je svojevremeno igrao štoper madridskog Atletika Stefan Savić, Budućnost (Banatski Dvor) se takmiči u Opštinskoj ligi Žitište (osmi rang)...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15