• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

28.03.2022

13:37

ONKOLOG ZA INFORMER O MIHINOM STANJU: NIJE BIO IZLEČEN! Prolongirali su mu život, NOVIM LEKOVIMA ĆE PROBATI DA ZAUSTAVE BOLEST!

printscreen

Fudbal

ONKOLOG ZA INFORMER O MIHINOM STANJU: NIJE BIO IZLEČEN! Prolongirali su mu život, NOVIM LEKOVIMA ĆE PROBATI DA ZAUSTAVE BOLEST!

Podeli vest

Legendarni fudbaler, sada trener Bolonje, Siniša Mihajlović, ide u novu rundu borbe protiv leukemije

Nekadašnji selektor Srbije pre dva dana je potvrdio da postoji mogućnost da se bolest vratila. Zbog toga će Miha morati opet u bolnicu, jer ga očekuje lečenje. 

Nekada najbolji izvođač slobodnih udaraca na svetu trenutno nije životno ugrožen, ali će morati neko vreme da se odmori od trenerskog posla. 

Mihajloviću menjaju lekove

Profesor doktor Slobodan Čikarić, jedan od najuglednijih onkologa u Srbiji, objasnio je za Informer da našeg trenera čeka nova borba protiv opake bolesti. 

- Verovatno će doktori menjati lekove, pošto su ga prvi držali u takvom stanu godinu dana. Ali, leukemija se opet pojavila. To znači da definitivnog izlečenja nije bilo. Samo se prolongirao život, on se osećao dobro, radio je...  Leukemija se vratila i sada će morati da menjaju lekove, prethodni su uradili jedan deo posla, ali nisu ga definitivno izlečili. Dobiće novu terapiju i sa ovim lekovima će probati da zaustave proces i da ga možda izleče. Ali, u to nikada sa malignim tumorima niste sigurni - kazao je doktor Čikarić za naš portal.

Doktor je otkrio i kada bismo mogli da kažemo da je Siniša definitivno izlečen od leukemije.

- Novi lekovi će ga vratiti u normalno staje, ali je potrebno sačekati najmanje pet godina. Ako se posle tog perioda bolest ne vrati ili ne pojave metastaze, tek tada se smatra čovek izlečenim od malignih bolesti. Kod njega taj period nije prošao, još je u fazi lečenja. Godinu dana života ne znači izlečenje. U onkologiji vredi pomenuto pravilo, ali i od toga ima izuzetak. 

Šta je akutna leukemija?

Lekari iz Bolonje su potvrdili da je kod Siniše Mihajlovića u pitanju "akutna leukemija". To su maligne bolesti hematopoeznog sistema. Karakterišu se nenormalnim razmnožavanjem neke od ćelija limfoidne ili mijeloidne loze, povećanjem broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i povećanjem mase belih krvnih zrnaca u organizmu. Jedan od najčešćih oblika je akutna limfocitna leukemija. Ona napreduje vrlo brzo i može se javiti i kod odraslih osoba i kod dece. Vrlo teško se prepoznaje, a rani simptomi mogu biti slični gripu ili drugim čestim bolestima. Godišnje, od raznih oblika leukemija oboli približno 13 osoba na 100.000 stanovnika. Kao posledica akutne limfocitne leukemije javlja se anemija, granulocitopenija i trombocitopenija. Usled anemije javlja se bledilo kože, a bolesnici se žale na malaksalost, otežano disanje, lako zamaranje i vrtoglavicu. Mogućnost izlečenja zavisi od izgleda ćelija leukemije pod mikroskopom, koliko se leukemija proširila, životnoj dobi bolesnika i njegovom opštem zdravstvenom stanju. Cilj lečenja je remisija malignog tumora, a to se postiže kad su nalazi periferne krvi i koštane srži normalni. U većini slučajeva uzročnik nastanka leukemije je nepoznat, pa je teško pronaći pravilan preventivni modus.

Mihajlović je prošao tri ciklusa hemioterapija i presađivanje koštane srži.

- Izvadili su mu koštanu srž koja je produkovala te ćelije leukemije. Potom su mu izvršili transplatanciju. Zdravu koštanu srž su mu ubacili od donora. Leukemija se ponovo pojavila, jer verovatno prvi put, kada je uništena koštana srž koja produkuje leukemiju, nisu baš sve ćelije uništene.

Ali, ne smemo da gubimo nadu.

- Što je čovek stariji to je prognoza bolja. Kod mlađih ljudi to teže ide. Ali, prognoza može da bude dobra. Koliko će biti u bolnici zavisi od ponašanja bolesti, nekada bolest raguje brže nekada sporije, teško je proceniti koliko će dugo trajati lečenje - istakao je doktor Čikarić.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija