• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

05.04.2022

07:01

SREĆNICI će OVDE gledati Mundijal! OVAJ stadion je najveći, NAJSKUPLJI  i najimpresivniji u Kataru! (FOTO) (VIDEO)

Reuters

Fudbal

SREĆNICI će OVDE gledati Mundijal! OVAJ stadion je najveći, NAJSKUPLJI i najimpresivniji u Kataru! (FOTO) (VIDEO)

Podeli vest

Ljubitelji fudbala sa nestrpljenjem iščekuju spektakl u Kataru, a Mundijal će bez sumnje privući veliku pažnju ljudi širom planete

U Kataru, pre svega u glavnom gradu Dohi, sve odiše luksuzom. Osim o ekonomiji, brine se i o kulturi, a ta zemlja je najveći kupac umetničkih dela u svetu. Srećnici koji su imali priliku da posete ovu prelepu državu, a posebno prestonicu, uverli su se da od panorame grada zastaje dah!

Foto: Tanjug

 

Na svakom koraku možete videti luksuzna vozila na bulevarima i oblakodere kojima se spratovi ne mogu prebrojati! Prelepi prizori uveravaju vas da ste na najbogatijem poluostrvu na planeti, u jednom od najmoćnijih poslovnih centara savremenog sveta. To je zemlja u kojoj je prosečna mesečna zarada 11.500 dolara, po čemu je Katar prvi među zemljama Persijskog zaliva.

Foto: Reuters

 

I kako onda zemlja koja pliva u bogatstvu da se "obruka" kada je organizacija Svetskog prvenstva u najpopularnijem sportu na svetu u pitnaju!? Kao vlasnik trećine svetskih rezervi prirodnog gasa, Katar je najveći izvoznik tog energenta u svetu, a zalihe nafte su veće od 15 milijardi barela.

Mogli bi pričati još dugo o svemu čime raspolaže ova nestvarna zemlja, ali navijačima svakako najviše pažnje privlače stadioni na koje država nije žalila novac! Naveći je svakako Luisail Ikonik, kapaciteta 80.000 mesta, a na njemu će se igrati i finale Svetskog prvenstva.

Udaljen je 23 kilometra od prestonice Dohe, a kao i ostali stadioni u Kataru biće imaće hlađenje upotrebom solarne energije.

Na ovom stadionu će u grupnoj fazi igrati i reprezentacije Argentine i Portugala, a osim finala biće pozornica po jednog meča osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Sama izgradnja je počela 11. aprila 2017. godine, a završetak izgradnje stadiona prvobitno je bio zakazan za 2020. Tada je trebalo da bude domaćin tri prijateljske utakmice do Svetskog prvenstva 2022, ali je završetak stadiona odložen. Dizajn je inspirisan interakcijom svetlosti i senke; njegov oblik i fasada odražavaju dekorativne motive koji se nalaze u zdelama i drugim umetničkim delima pronađenim u arapskom i islamskom svetu. AVC Group je obezbedio sistem emitovanja i prenosa mesta održavanja i turnira, pro zvučni сistem, PAVA sistem, glavni sistem časovnika, pomoćni sistem slušanja, AV sistem, IPTV sistem, i dizajn medijske tribine.

Foto: Reuters

 

Nakon Svetskog prvenstva, očekuje se da će biti rekonstruisan u stadion sa 40.000 mesta. Višak za sedenje će biti uklonjen, a ostali delovi zgrade prenamenjeni u prostor zajednice sa prodavnicama, kafićima, atletskim i obrazovnim objektima i zdravstvenom ambulantom.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija