• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.05.2022

07:55

KRAJ SAGE! Ruski tajkun Roman Abramovič prodao Čelsi američkom milijarderu!

reuters

Fudbal

KRAJ SAGE! Ruski tajkun Roman Abramovič prodao Čelsi američkom milijarderu!

Podeli vest

Kraj, ruski tajkun Roman Abramovič više nije vlasnik Čelsija

Roman Abramovič je prava vlasnička preneo na američkog milijardera Toda Bolija, inače vlasnika bejzbol tima LA Dodžers, prenose engleski mediji. 

Boli je sa partnerima kupio Čelsi u investiciji vrednoj oko 4.500.000.000 evra, uključujući novac koji će biti vraćen Rusu. Ali, nije još uvek preuzeo klub. Potrebne su dozvole Premijer lige, ali i vlade Ujedinjenog kraljevstva kako bi posao bio finalizovan. 

Abramovič prodao Čelsi

- Čelsi mođe da potvrdi da se postigao ugovor za dobijanje novih vlasnika, na čelu sa Todom Bolijem, "Klirlejk kapitalom", Markom Valterom i Hansjergom Visom - navodi se u saopštenju Čelsija.

Roman Abramovič morao je da proda Čelsi kao nepodobna ličnost zbog bliskosti sa prvim čovekom rusije Vladimirom Putinom, a sve zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Abramoviču je zamrznuta sva imovina pa je na kraju bio primoran da proda klub kako bi Čelsi mogao normalno da funkcinoniše. 

Od 4.500.000.000 evra, čak 2.000.000.000 će biti isplaćeno kroz investicije u klub što je bila izričita želja Romana Abramoviča, a najveći deo tog novca otići će na renoviranje "Stamford bridža" ali i na nove ugovore igrača i trenera Tomasa Tuhela.

Detalji oko prodaje trebalo bi da budu gotovi do kraja maja, a sve će morati da se desi do 31. maja kako bi Čelsi dobio dozvolu da se takmiči naredne sezone. Ovako će se završiti 19 godina "vladavine" Romana Abramoviča u klubu tokom koje je tim osvojio pet trofeja u Premijer ligi, dve titule šampiona Evrope i jednu titulu šampiona sveta.

Foto: reuters

Roman Abramović više nije vlansik Čelsija

Tod Boehli je i suvlasnik u bejzbol klubu, koji igra u BSL ligi LA Dodžersima i WNBA timu LA Sparks, pa će mu Čelsi biti treći klub u različitom sportu. Uz to, njegovi biznisi u SAD vezani su za osiguranje, nekretnine i zabavu, a posluje čak i u Holivudu.

Kupuje Valensiju

Pre nešto više od mesec dana Boehli se udružio sa Visom, koji je i 2019. godine pokušao da kupi Čelsi. Ovaj Švajcarac čiji su biznisi vezani za SAD već je nekoliko puta čuo "ne" od Romana Abramoviča, ali je sačekao bolju priliku za kupovinu kluba.

Deo sredstava koje je dobio Abramovič kao što je obećao ide u humanitarne svrhe, a Rus će izabrati organizacije sa kojima će sarađivati na raspodeli novca.

Takođe, kako se danima spekuliše Rus će kupiti navodno novi klub, ali u Španiji. Englezi prenose da je ruski oligarh zainteresovan da kupi Valensiju. Inače, klub je godinama u vlasništvu indonežanskog biznismena Pitera Lima. Nije briljirao, Valensija je daleko od starog ugleda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)
Politika

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)

Tradicionalna manifestacija za decu „Vaskršnje čarolije“ održana je ovog vikenda u Topčiderskom parku ispred Konaka kneza Miloša gde se okupio veliki broj dece koja su zajedno sa predstavnicima opštinskog rukovodstva uživala u vaskršnjem programu u organizaciji Opštine Savski venac.

05.05.2024

23:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija