• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2022

19:32

PARTIZANOVI BISERI PROŠLI EDUKACIJU! Medicinska služba održala predavanje o zdravlju sportista!

FK Partizan

Fudbal

PARTIZANOVI BISERI PROŠLI EDUKACIJU! Medicinska služba održala predavanje o zdravlju sportista!

Podeli vest

Godinama unazad omladinska škola FK Partizan važi za jednu od najboljih u Evropi. Preko petlića, pionira, pa sve do prvog tima, stasavaju generacije koje potom prave velike uspehe i u evropskim klubovima. Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Saša Lukić i Nikola Milenković samo su neki od onih na čija su imena u Humskoj ponosni

Kako bi škola išla u korak sa evropskim standardima ujedno se radi i na obrazovanju i odgoju mladih generacija, a medicinska služba FK Partizan, na čelu sa Mr. sci dr Ilijom Rosićem i dr Branislavom Milojevićem napravila je seriju predavanja kojima su prisustvovali prvotimci FK Teleoptika, kao i omladinci i kadetima crno-belih, na teme: kovid i sport, doping u sportu, polno prenosive bolesti, psihoaktivne supstance, duvanski dim i cigarete, nargile i snus.

- Na osnovu iskustva od 22 godine rada kao timski lekar kako sa mlađim kategorijama fudbalera tako i sa profesionalcima u prvom timu, pokazala se potreba za edukacijom, a pandemija i svi problemi vezani za nju, kao što je praćenje fudbalera u post kovidu, na neophodnost edukacije. Cilj je bio edukovati igrače po svim pitanjima vezanim za virus SarsCov19. Istovremeno, ukazala se potreba za edukacijom o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda, dopinga u sportu, polno prenosivim bolestima - naveo je dr Rosić.

Foto: FK Partizan

 

Da bi najmlađe generacije koje stastavaju u omladinskoj školi FK Partizan već sada dobile dobru bazu, ne samo o fudbalu, već i o stvarima koje su neophodne za njihov dalji rad i razvoj, kroz pet prezentacija u sportskom centru Teleoptik govorilo se o važnim temama, gde su crno-beli pokazali zainteresovanost postavljajući veliki broj pitanja i učestvujući u interaktivnom prezentovanju dr Rosića.

- Najčešće postavljana pitanja bila su vezana za virus COVID19, u vezi sa povratkom na sport posle preležane infekcije, o vakcinaciji protiv korone, štetnosti koju izaziva konzumacija snusa i nargila, o lekovima koji su zabranjeni u sportu, nekim dosadašnjim primerima dopinga u sportu, načinima i prenosa polnih bolesti, zabludama, metodama zaštite, lečenju…

Fudbaleri su, kao i drugi sportisti, svakodnevno izloženi različitim izazovima, a što su više upoznati sa njima smanjuje se verovatnoća da će pokleknuti kada se sa njima susretnu i formirati nezdrave navike.

- Najvažnije je da smo uz dobru edukaciju povećali nivo znanja kod ovih mladih sportista koje bi trebalo da poveća svest o svim izazovima ovih pet tema koje su im prezentovane. Komunikacija je bila dvosmerna što je i bio cilj. Mladi u proseku provode po 3-4 sata na društvenim mrežama dnevno, koje nisu baš uvek relevantne za medicinska pitanja. Preplavljene su neproverenim sadržajima koji ih mogu pogrešno informisati.

Foto: FK Partizan

 

Od ulaganja u edukacije zavisi i kvalitet budućnosti svakog pojedinca, a mnogo je tema koje su važne za formiranje i razvoj mladog sportiste. Kako navodi doktor prvog tima Teleoptika i omladinske škole FK Partizan, Ilija Rosić, u planu je i da se neke edukacije ponove i zbog dolaska novih igrača ,na teme poput sportske psihologije, suplementacije, ishrane, kao i onih koje igrači budu predložili.

- Oko 400 talenata od 10 do 18 godina svakodnevno trenira fudbal, ali istovremeno i odrasta i formira sportski duh. Potrebno je mnogo truda, volje i strpljenja da se oni formiraju kao sportisti, fudbaleri, a istovremeno se razvija i mlad, zdrav čovek. Edukacija je deo toga i pored fudbala ulog u budućnost. Partizan je veliki klub koji pored stvaranja vrhunskih fudbalera i reprezentativaca neguje edukativni karakter i društvenu odgovornost - istakao je dr Rosić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija