• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

30.07.2022

15:03

ZVEZDIN BRUTALNI REKORD, SUPERLIGAŠKI PREOKRETI, LUDILO! Horor start ne znači ZBOGOM TITULO! Partizan to najbolje zna!

printscreen

Fudbal

ZVEZDIN BRUTALNI REKORD, SUPERLIGAŠKI PREOKRETI, LUDILO! Horor start ne znači ZBOGOM TITULO! Partizan to najbolje zna!

Podeli vest

Superligaška sezona se polako zahuktava, a na startu - turbo Crvena zvezda i blago rečeno neubedljivi Partizan.

Šampion Srbije ima stoprocentni učinak sa 12 bodova, a crno-beli šokantnih 5. Razlika je, dakle, već posle prva četiri kola 7 bodova.

Kada se vratimo malo unazad, videćemo da je Partizan start sličan ovogodišnjem imao u sezoni 2016-17, kada je za večitim rivalom posle prva četiri kola zaostajao šest bodova. 

Crvena zvezda je kiksirala protiv Napretka u prvom kolu (2:2), ali je posle toga nanizala tri pobede u duelima sa Metalcem (3:1), Mladosti iz Lučana (4:2) i Voždovcem (3:0), dok su crno-beli sa trenerom Ivanom Tomićem remizirali protiv Bačke u Humskoj (0:0), pa izgubili od Napretka u Kruševcu (1:2) i Vojvodine kod kuće (1:3), a onda pobedili Javor u Ivanjici (0:2). 

Foto: reuters

Marko Nikolić

Vrlo brzo je Tomića na klupi zamenio Marko Nikolić koji je u šokantnom finišu prvenstva napravio preokret posle pobede Voždovca nad Zvezdom (3:2).

"Regularni" deo, pred plej-of Crvena zvezda je završila sa plus 6 u odnosu na Partizan, u plej-ofu su se podelili bodovi i Partizan je u ludoj završnici osvojio titulu, a ubrzo i Kup pa je sezonu završio sa duplom krunom. 

To je bila i poslednja titula koju je ekipa iz Humske osvojila u Superligi.

NAJVEĆA RAZLIKA 2015/16: ZVEZDA IMALA +32!

Inače, istorija je ispisana je u sezoni 2015/16, kada je Crvenu zvezdu preuzeo Miodrag Grof Božović. 

Crveno-beli su u jednom trenutku ostavili Partizan na -32! "Regularni" deo Zvezda je završila sa 82 boda, a crno-beli sa 54 da bi posle plej-ofa i "seckanja" polovine bodova ekipa sa Marakane postala šampion sa 54 boda, naspram Partizana koji je osvojio 40. 

Foto: Starsportphoto©

Miodrag Božović i Kanga

Ovo su najveće razlike u istoriji prvenstava:

2015/16. 1. C. zvezda 68 6. Partizan 36 - 32

2008/09. 1. Partizan 80 2. C. zvezda 59 - 21

2002/03. 1. Partizan 89 2. C. zvezda 70 - 19

1979/80. 1. C. zvezda 48 13. Partizan 29 - 19

2001/02. 1. Partizan 81 2. C. zvezda 66 - 15

1998/99. 1. Partizan 66 3. C. zvezda 51 - 15

1962/63. 1. Partizan 40 7. C. zvezda 25 - 15

1997/98. 2. C. zvezda 84 3. Partizan 70 - 14

1992/93. 1. Partizan 65 2. C. zvezda 51 - 14

1989/90. 1. C. zvezda 51 4. Partizan 37 - 14

Darko Tešović, nekadašnji fudbaler Partizana, misli da iako je situacija u Humskoj ozbiljna, daleko od toga da nema vremena za ispravke. A tek da je prvenstvo već završeno i Crvenoj zvezdi odmah da se uruči trofej - to je nonsens.

- Ja sam kao sportista tako nastrojen da nema odustajanja dok se poslednja utakmica ne završi. Ovo je sigurno jedan od lošijih startova Partizana poslednjih desetak godina, ali sve se da ispraviti. ružno i neprijatno je izgubiti od Novog Pazara koji je bio poslednji na tabeli... Zbog čega se sve to izdešavalo razloge treba tražiti unutar ekipe i stručnog štaba. Dolaskom Ilije Stolice stvorila se velika energija, bilo je mnogo hvalospeva i svega što je obećavalo da će ovo biti jedna dobra godina za Partizan, ali...

Tešović se slaže da je trener Partizana pod velikim pritiskom trenutno, ali napominje jednu veoma važnu stvar:

Foto: Starsportphoto

Darko Tešović i Savo Milošević

- Ovo sa čime se danas nosi Ilija Stolica je nešto sasvim drugačije u odnosu na posao u Voždovcu, Olimpiji... Pritisak je svuda isti, pritisak pobeda veliki, pa pobede vas održavaju na poslu. U Humskoj je to jako izraženo jer je Partizan veliki klub. Ja sam uvek za to da se treneru da prilika da radi u kontinuitetu ako se nazire deo dobre igre i ako se nazire deo loše forme koji će se popraviti kroz neke segmente. Da ja sad ne držim lekcije, ali četiri segmenta igrači moraju da ispoštuju da bi ekipa bila u formi. Očigledno fudbaleri Partizana trenutno ne mogu da ispoštuju ni dva da bi Ilija Stolica nešto mogao da napravi.

Nije nekadašnji Partizanov as za "seču glava":

- Ne bih menjao, medjutim, ja sam jedinka, tu su navijači, Partizan uvek očekuje mnogo više, nije lako. Teško je voditi Partizan. klub treba da se zna u dušu, šta ti kao trener hoćeš, mislim da Ilija sve to zna ali ne dovoljno. Ovo je ozbiljna igranka nema praštanja, ali ko sam ja, navijači su tu, oni daju sud. Možete vi da radite na treningu super ali to se ne vidi na utakmicama. Moram da priznam da protiv Pazara nisam video šta je Partizan hteo sa tom utakmicom... Ali kažem, prvenstvo je tek počelo ništa nije gotovo, ima vremena za ispravke.

Foto: Starsportphoto

Stanislav Karasi

 Sa druge strane legendarni fudbaler Crvene zvezde je oduševljen onim što crveno-beli prikazuju na početku sezone:

- Bio sam sinoć na utakmici i oduševljen sam. Od početka sezone pratim Zvezdu. Način na koji je Zvezda sinoć igrala je pravac i nešto što crveno-beli treba stalno da rade. Vrhunska utakmica sa odrađenim svim tehničko taktičkim zadacima, ali ono što posebno fascinira je da Zvezda posle dužeg vremena igra konačno jednostavno i brzo. Ređaju se šanse i daju se lepi golovi. Dovedeni su brzi igrači, koji ekspresno mogu da dođu do gola, što je i poenta fudbalske igre. Ako ovako nastave, momci će ući u Ligu šampiona.

I Karasi, takođe, kao bivši sportista ima isto mišljenje kao i Darko Tešović. Daleko da je prvenstvo odlučeno posle četiri kola.

- To su besmislice, i to mogu da pričaju samo fudbalske neznalice. U fudbalu i sportu uopšte sasvim je normalno, posebno, u takmičenjima sa kontinuitetom, sasvim je normalno da ima perioda dobe i loše igre. Logično je da ponekad usledi kriza, ali sve to može da se preokrene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija