• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2022

09:15

OVO MALO KO ZNA! Maradona ODBIO američko državljanstvo! "Nudili mi lovu do krova, ali ARGENTINAC NEMA CENU!"

Fudbal

OVO MALO KO ZNA! Maradona ODBIO američko državljanstvo! "Nudili mi lovu do krova, ali ARGENTINAC NEMA CENU!"

Podeli vest

Opšte poznato je da je legendarni Dijego Armando Maradona krajem 80-tih godina imao status božanstva, kako u svojoj zemlji Argentini, tako i u svetu.

Američka sportska agencija IMG 1989. godine sprovela istraživanje koje je otkrilo da je "El Pibe" najpopularnija osoba na planeti i predložili: Dijego treba da postane zaštitno lice Svetskog prvenstva koje će se 1994. godine održati u SAD.

Ponuđeno mu je 100 miliona dolara, ali, pod jednim uslovom - Maradona je morao da uzme američko državljanstvo.

Tadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer je lično zvao Maradonu, koji je sve odbio!

Foto: ap photo/tanjug

Dijego Armando Maradona u dresu Napolija

- Tražili su od mene da postanem Amerikanac. Amerikanac! Da, ponuđen mi je svemirski novac, ali državljanstvo... Mogućnost da budem Argentinac uopšte nema cenu - objasnio je Maradona ovu situaciju u svojoj autobiografiji.

Ovo su činjenice: sa Argentinom je 1986. godine osvojio Svetsko prvenstvo, uz čuvenu "božju ruku" i gol veka, sa Napolijem je 1987. bio prvak Italije, a 1989. i pobednik Kupa UEFA.

Dobio bi i Zlatnu loptu, ali su pravila do 1995. godine branila da neevropljanin dobije ovo priznanje.

Dijego Armando Maradona umro je 25. novembra 2020, a njegova smrt je i dalje tema svetskih medija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija