• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2022

10:25

SKANDALOZAN TRANSPARENT SPLIĆANA! Hajdukovi navijači veličali OLUJU! (FOTO)

Reuters

Fudbal

SKANDALOZAN TRANSPARENT SPLIĆANA! Hajdukovi navijači veličali OLUJU! (FOTO)

Podeli vest

Bruka i sramota! Navijači Hajduka iz Splita razvili su skandalozan transparent na utakmici protiv Vitorije Gimaraeš na kom su veličali progon Srba tokom Oluje

U čevrtak 4. avgusta navršilo se 27 godina od dana kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Atmosfera na pomenutoj utakmici na "Poljudu" bila je odlična, pobedio je Hajduk 3:1, bio je prepun stadion a onda je sve palo u vodu nakon što je razvijen transparent koji se pojavio u drugom poluvremenu!

 

 

- Dok su koreni zemlje čuvali suze i znoj, oni su ganjajući svetlo ušli u nemoguć boj. Oluja '95", pisalo  je na transparentu.

I ovog avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" 1995. godine, a stravični zločin i dalje boli ljude koji su zbog nje izgubili sve. Jedan od onih koji je na svojoj koži osetio strahote zločinačke operacije je i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Miloš Degenek

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena. Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija