• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.08.2022

07:05

BRAJTON - DEMANTI MODERNOG FUDBALA! Poter i Galebovi posluju u PLUSU, igraju atraktivan fudbal i RAZBIJAJU velikane!

Reuters

Fudbal

BRAJTON - DEMANTI MODERNOG FUDBALA! Poter i Galebovi posluju u PLUSU, igraju atraktivan fudbal i RAZBIJAJU velikane!

Podeli vest

Brajton, klub sa juga Engleske koji je pokazao da i bez prevelikih ulaganja tim može da igra lep fudbal i beleži sjajne rezultate

Nova sezona Premijer lige počela je u petak pobedom Arsenala nad Kristal palasom, a već prvo kolo donelo nam je nekoliko iznenađenja. Pre svega, Fulam je uspeo da otkine bod Liverpulu na krilima Aleksandra Mitrovića, ali je utisak da je veće čudo pobeda Brajtona nad Mančester junajtedom. Ipak, na osnovu svega što su Galebovi pokazali u poslednje dve godine - nije! 

Brajton se među elitu vratio 2017. godine i u naredne tri se žestoko borio za opstanak. Prve sezone 15. mesto, potom 17. i otkaz Krisu Hjutonu, a onda početak epskog procvata i najvećih uspeha u istoriji kluba. Naravno, nije moguće da jedan čovek režira preoket, ali je dolazak Grema Potera pokrenuo svari na Ameks stadionu, a engleski serijom sjajnih dobrih rezultata postaje jedan od najboljih trenera sveta. 

Foto: Reuters

Došao je Grem Poter na mala vrata u Brajton. Posle sedam godina na klupi švedskog Osteršunda, a potom i svega jedne sezone u Svonsiju. Nisu navijači bili oduševljeni izborom uprave da baš on bude novi trener budući da je poznat po ofanzivnom stilu igre i upravo to bio je ključ. Za razliku od većine "autsajdera" u Premijer ligi, Brajton je zaigrao napadački fudbal, fudbal na posed što je donelo prave rezultate.

Prva sezona nije obećavala, ali je jasno nagovestila da Grem Poter ima jasnu viziju, a onda je usledio epski skok i najbolji plasman u istoriji kluba. Brajton je prethodnu godinu završio kao deveti u Premijer ligi, sa najviše osvojenih bodova ikada 51. Mnogi su govorili da je to sreća, odnosno, da će Galebovi već ove sezone biti "topovsko meso" i boriti se za opstanak, ipak, kako stvari stoje neće biti tako. 

Brajton je prethodne sezone prosečno imao posed lopte od 54,8 odsto, što je daleko više od brojnih premijerligaških klubova, ako u računicu uključimo one sa ogromnim ulaganjima. Ekipa je stvorila preko 70 izgledih prilika, a Renato Sančez je svoju mrežu sačuvao čak 11 puta. Ipak, glavni problem predstavljala je realizacija, a Galebovi su sezonu završili sa samo 42 postignuta gola. 

Foto: Tanjug/AP

Četa Grema Potera prethodne godine je protiv "timova velike šestice" (Liverpul, oba Mančestera, Arsenal, Totenhem i Čelsi) ostvarila zapažene rezultate. Tri pobede (nad Junajtedom, Sparsima i Arsenalom), četiri remija (dva puta Čelsi, Liverpul i Arsenal), te šest poraza - jedino je Mančester siti oba puta uspevao da savlada Brajton. 

Iako je Brajton jedan od retkih timova koji su "u plusu" tokom prelaznog roka, uz Lester, Lids, Mančester siti i Everton, niko ovog leta nije zaradio koliko Galebovi. Ameks stadion napustili su tvorci uspeha Mark Kukurelja koji je za 73.000.000 otišao u Čelsi i postao najskuplji bek u istoriji fudbala, te Iv Bisuma za čiji je transfer Totenhem izdvojio 30.000.000 evra. 

Galebovi se nisu zaletali na tržištu, a klub su stigla samo tri pojačanja. Hulio Enkiso iz paragvajskog Libertada (11.600.000), Simon Adingra iz Nordsjilanda (8.000.000) i Levi Kolvil na pozajmicu iz Čelsija. Navijači ponovo nisu bili oduševljeni odrađenim posom, ali je još jednom demanti stigao vrlo brzo. 

Foto: Reuters

Brajton je po prvi put u svojoj istoriji savladao Mančester junajted na Old Trafordu, ali to nje sve. Galebovi su razbili Crvene đavole na njihovom bojištu i pokazali da su spremni za veće uspehe nego u bližoj istoriji! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija