• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2022

20:40

LIGA ŠAMPIONA SA NOVIM PRAVILIMA! Ofsajd, izmene, a golman će od sada MORATI OVO DA RADI!

Tanjug/AP

Fudbal

LIGA ŠAMPIONA SA NOVIM PRAVILIMA! Ofsajd, izmene, a golman će od sada MORATI OVO DA RADI!

Podeli vest

Ovogodišnja Liga šampiona će se odvijati uz neka nova pravila.

Jedna su od ranije poznata, a to je da su izbačeni ruski i beloruski klubovi, pa su neke zemlje dobile dodatne učesnike, poput Škota (Seltik i Rendžers), i Nemaca koji će imati čak pet klubova u eliti (Bajern, Borusija Dortmund, Bajer, Lajpcig, Ajntraht).

Promenjena su i uobičajena pravila o tome kad Liga šampiona počinje, a kad se grupna faza završava, i to zbog zimskog Mundijala, pa će tako prvi mečevi biti igrani  6. septembra, a poslednji po grupama već 2. novembra.

Foto: Tanjug/AP

Pravila o ofsajdu su takođe korigovana, što uvođenjem "Polu-automatizovane ofsajd tehnologije", koja VAR sudijama javlja "u sekundi" da li se neki deo tela igrača ofanzivne ekipe nalazio u nedozvoljenoj poziciji, ali i ne samo to. Sada više neće biti napadaču (koji je inače u ofsajdu) dozvoljeno da igra ako lopta do njega dođe na bilo koji način od suparničkog igrača, već taj odbrambeni igrač mora "svesno" da odigra unazad, da bi se ta akcija nastavila. Do sada je svako, pa i slučajno loptino dodirivanje odbrambenog fudbalera omogućavalo napadaču da više ne bude smatran "igračem u ofsajdu", sada je to, dakle, korigovano - moći će da se "aktivira" usled očigledne ofsajd pozicije samo ako je odbrameni igrač "svesno" loptu poslao unazad.

Foto: Tanjug/AP

Od ove sezone je ozvanično "stalno" pravo trenera na pet izmena (to je važilo tokom korona-pandemije "kao prelazno rešenje"), a još jedan novi propis je vezan za penale.

Dosad je golman morao da ima bar jednu nogu na liniji prilikom kretanja lopte s bele tačke, a od ove sezone na liniji ili iza nje moraju da budu oba stopala prilikom trenuka izvođenja jedanaesterca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija