• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

31.08.2022

17:29 >> 17:45

OVO JE NEZABELEŽENO U ISTORIJI VEČITIH DERBIJA! Nikad više stranaca u Partizanu i Zvezdi

Starsportphoto

Fudbal

OVO JE NEZABELEŽENO U ISTORIJI VEČITIH DERBIJA! Nikad više stranaca u Partizanu i Zvezdi

Podeli vest

Ukupno osam internacionalaca nose crno-beli dres, dok ih čak 12 ima u taboru srpskog šampiona. Tu su i oni koji su postavili nove rekorde, poput Rikarda Gomeša i El Fardua Bena.

Nikad veći broj inostranih fudbalera u večitom derbiju! Ukupno 20 stranaca čekalo je priliku da budu akteri 168. po redu okršaja Partizana i Crvene zvezde, koji je zakazan za večeras (20.00) na stadionu u Humskoj!

Afrikanci vladaju

Crno-beli u svojim redovima imaju osam internacionalaca, dok je 12 u igračkom kadru aktuelnog šampiona. S napomenom da se tu ubrajaju momci koji poseduju i srpski pasoš, ali nastupaju za reprezentacije drugih zemalja. U toj grupi su prvotimci "parnog valjka" Igor Vujačić (Crna Gora), Siniša Saničanin (BiH) i Bibars Natho (Izrael), kao i članovi crveno-belih Milan Borjan (Kanada), Aleksandar Dragović (Austrija), Mirko Ivanić (Crna Gora), Gelor Kanga (Gabon) i El Fardu Ben (Komorska Ostrva).

Pored pomenutog Partizanovog trija, status stranaca imaju još Rikardo Gomeš i Patrik Andrade (Zelenortska Ostrva), Hamidu Traore (Mali), Kvinsi Menig (Holandija) i Fuseni Dijabate (Francuska). Na "Marakani" su to Seku Sanogo (Obala Slonovače), Osman Bukari, Ibrahim Mustafa (Gana), Kings Kangva (Zambija), Kalifa Kulibali (Mali), Irakli Azarov (Gruzija) i Jegor Prucev (Rusija).

Foto: Starsportphoto

Gelor Kanga i Kvinsi Menig

Među navedenim igračima ima i onih koji su postavili rekorde. Tako je Rikardo (30) prošle sezone postao najbolji strelac u istoriji srpskog viceprvaka u jednom takmičarskom ciklusu (38 golova na 54 utakmice).

- Srećan sam zbog golova i rekorda, ali nemam još taj osećaj da sam napravio nešto veliko. Možda ću jednog dana, kad odem iz Partizana, shvatiti da sam učinio nešto dobro za klub i sebe. Naši navijači moraju da shvate da strancima treba malo vremena da se prilagode na novu sredinu. Prošle sezone sam objašnjavao Menigu značaj derbija, sada sam to učinio sa Andradeom. Videli ste i da je Dijabate brzo potvrdio da je veliko pojačanje, a siguran sam da će nam i Traore mnogo pomoći - rekao je Rikardo.

Najmanje po šestorica

Računajući prethodnih deset godina, dosad je rekord po broju stranaca zabeležen na 166. i 165. derbiju. Tada se u protokolu našlo ukupno 15 internacionalaca, ali sada je i ta granica pomerena. Najmanje ih je u minuloj deceniji bilo na 143, 146. i 147. okršaju najvećih srpskih klubova (ukupno po šestorica).

Srećan

Napravio sam odličan potez što sam došao na 'Marakanu', planiram da ostanem da živim u Srbiji

El Fardu Ben

Jedan od onih koji je ostavio dubok trag je i Ben (33), koji je najefikasniji stranac ikada u srpskom fudbalu sa 68 pogodaka, ali i internacionalac sa najviše mečeva u dresu Crvene zvezde (185). Iskusni napadač je na "Marakanu" prešao u januaru 2018. iz Olimpijakosa, a u septembru prošle godine dobio je i srpski pasoš.

- Napravio sam odličan potez što sam došao u Zvezdu. Mnogi su mislili da sam lud kad sam pričao da sam stigao kako bismo igrali u Ligi šampiona. Imao sam takav cilj i realizovao ga dva puta. Meni i porodici je stvarno divno u Beogradu. To potvrđuje i to što razmišljamo da ostanemo da živimo ovde i posle završetka moje karijere. Srbija nam je dala zaista prelepe trenutke, vezani smo za ovu zemlju i sigurno će tako biti i u budućnosti - poručio je Ben.

Rašović izveo tim sa 11 srpskih igrača

Jedini slučaj u minulih deset godina da neko od velikana sa Topčiderskog brda u startnoj postavi nije imao nijednog stranog fudbalera je 145. derbi (2. novembra 2013. godine). Tada je trener crno-belih Vuk Rašović na teren poslao 11 srpskih igrača, dok su na klupi ostali Erik Đemba-Đemba (Kamerun), Ismael Beko Fofana (Obala Slonovače) i Petar Grbić (Crna Gora). Zanimljivo, najmanji broj internacionalaca na raspolaganju imao je Nenad Lalatović dok je vodio Zvezdu, pa je u 147. derbiju mogao da računa samo na Nejca Pečnika (Slovenija) i Danijela Avramovskog (Severna Makedonija).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15